Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Breda Kralj – Masaža psov

Breda Kralj – Masaža psov

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Op. ur: vsebina je zaradi nekaterih domnevno spornih in neprofesionalnih prijemov avtorice Brede Kralj odstranjena. Se opravičujem in zahvaljujem za razumevanje, hkrati pa vas vabim, da preberete uradno obvestilo za javnost.

Zdrav in oskrbovan pes se iztreblja redno, enkrat ali več krat na dan. Povprečen iztrebek brez posebnosti se razlikuje od psa do psa, držo pri početju, količino, čvrstost, barvo in celo povprečen vonj pa si diagnostično in brez posebnih čustev, redno ogleduje skrbnik vsakega posameznega psa. Z zaprtostjo se, tako kot z obratnim posebnim efektom, prej ali slej spozna vsak pes.

Pasjo diarejo večina skrbnikov jemlje resno, pri zaprtosti pa se, čeprav po dveh dneh ni več nedolžna, ti obnašajo precej bolj brezskrbno, kot bi bilo prav.

Najpogostejši razlogi za oteženo iztrebljanje so skrbnikom bolj ali manj znani, gre za napačno ali šok hrano, reakcijo na zdravila, včasih so krivi nakopičeni delci kosti ali igrač, alergije, način hranjenja oziroma “žretje” ali starost psa in z njo povezana zaležanost. Vsakega psa med zapeko izsušena količina iztrebka boli. Nekatere med neuspešnim iztrebljanjem mine potrpljenje, tistim psom, ki svoje bolečine prirojeno skrivajo, pa zaradi razkritih težav pogosto postane nerodno, zato jim omogočite zasebnost in med početjem zavzeto opazujete nekaj čisto drugega, ne njih.

Preden se poleg večje količine vode in jogurta spomnite staromodnega, res odurnega a učinkovitega klistirja, lahko poskusite še nekaj masažnih prijemov, s katerimi boste vsaj delno pospešili cirkulacijo, premetali čreva in premaknili stoječo reč, ki mora ven. Na tak način je psu mogoče pomagati s tehnikami masiranja in z raztezno telovadbo, ne prve ne druge pomoči, pa iz zdravstvenih razlogov ne počnite takoj po njegovem prehranjevanju.

Akupresurna masaža in gretje trebuha

masaza-psov-breda-kraljTrebuh in občutljiva čreva niso naključno na spodnji, težje nedostopni strani telesa, zato naj vas ne čudi, če je vaš pes eden izmed mnogih, ki se ob dotikanju trebuha umika. Upoštevajte njegov instinkt in vaj na trebuhu ne izvajajte več kot minuto. In zdaj navodila: najprej počepnite ob bok stoječega psa. Eno dlan položite preko njegovega hrbta, drugo pa s spodnje strani prislonite na njegov trebuh. Topo jo pritiskajte v psa, sam se bo odzival tako, da bo območje stiskal in bolj ali manj intenzivno, vlekel v notranjost telesa. Zdaj z isto dlanjo po površini delajte drobne, krožne gibe, sčasoma naj bodo vedno večji, območje pod dlanjo pa se bo med tem segrevalo. Kožo trebuha med kroženjem odrivajte iz lege, smer kroženja pa naj bo izmenična, v levo in desno.

 

Razgibavanje črevesja

 

masaza-psov-nateg

Pes naj leži na boku. Z rokama nežno zajemite obe sprednji in zadnji nogi na mestih, kjer se stikata s telesom. Previdno jih vodite in povlecite vse do točke, ko bodo skoraj zravnane z linijo ležečega telesa. V tej legi bo hrbet napet in trebuh zravnan, čreva pa se bodo napela, zato pričakujte tudi kakšen zvokec, ki bi si ga morali že nekaj časa prav želeti. Psa v tem položaju zadržite do pet sekund, potem raztezno napetost popustite in giba ne ponavljajte več.

Natega

samokolnica-breda-kralj-masaza-psov

 

Sedite za zadek stoječega psa. Njegovi zadnji taci si približajte in psa plosko primite čez kolke. Rahlo se nagnite nazaj, da bosta vaši iztegnjeni roki izvajali natezno silo, pes pa bo instinktivno uporabil silo svojega telesa in s sprednjim delom telesa vlekel naprej. Medtem ko bo raztegoval hrbtenico, bo posledično povzročil drobne, a pomembne premike v črevesju.

Privzdigovanje trupa

 

masaza-psov-pri-zaprtosti

Privzdigovanje trupa s podstavljanjem tekstila izvira iz metod za lajšanje prebavnih težav herbivorusov oziroma goveda, saj njihovi prebavni procesi vključujejo fermentacijo, ki pogosto povzroča prekomerno napihovanje. Pri početju si pomagajte s platnenim trakom ali brisačo, ki jo podstavite pod prsni koš in trebuh psa. Pomožni tekstil brez večjih gub, primite za skrajna konca in nežno vlecite navzgor. Psa med izvajanjem vaje ne dvigujete od tal, v takem položaju pa ga pridržujte le pet sekund, saj se ob tem, sicer atraktivnem početju, čreva dobesedno gnetejo in stiskajo.

Samokolnica

 

masaza-psov-breda-kralj-samokolnicaPreprosta vaja, ki spominja na otroško igro “žive samokolnice”, ni koristna le pri zaprtju, ampak vsem zdravim psom, saj je poleg konkretne vaje za moč v domačem okolju, krepčilna za odnos med skrbnikom in psom. Psa podprite pod prsmi in ga dvignite, da bo stal le na zadnjih nogah. Ne premikajte se, pes naj ves čas samo stoji. Vrnite ga v naravno lego in obtežite še sprednji dela telesa. Psa oprimite za zadnje noge, na notranji strani stegen in ga previdno dvignite od tal tako, da se bo njegov trup naslanjal le na sprednji nogi. Višina dviga je odvisna od velikosti psa in njegove moči. V dvignjenem položaju, z glavo pri tleh, psa obdržite do deset sekund, potem noge previdno spustite na tla. Zaradi lege se pospeši dihanje in prekrvavitev, vendar pa je ta vaja primerna le za pse z zdravim okostjem. Psu dvigujte telo z občutkom, nobene potrebe ni, da bi ga dvigovali visoko od tal, pomembno je le, da se prebavila sočijo v drugačnem položaju, kar bo pospešilo odvajanje.

Pripravite si črno vrečko! Ali dve.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Breda Kralj
Sledi Breda Kralj:
Breda Kralj je avtorica priročnika za masažo psov in mentorica tečajev za masažo psov. Ker je njen priročnik prvi take vrste v Sloveniji, to avtorici (z njenimi besedami) daje monopol nad dejavnostjo in besedno zvezo "masaža psov". Želim vam veliko sreče pri reševanju morebitnih sporov. Verjemite, da je boste potrebovali ogromno!
Breda Kralj
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.