Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Medrol in alergije: drugačen pogled.

Medrol in alergije: drugačen pogled.

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Problematična uporaba steroidnih protivnetnih zdravil pri živalih z alergijami

V povezavi z alergijami na neznane alergene se v veterini pogosto uporablja Medrol (metilprednisolon), ki spada med glukokortikoide. Predpisuje se pri hujših vnetnih obolenjih, ki niso pogojena z infekcijo, torej, kot že omenjeno, pri alergičnih reakcijah, imunski hemolitični anemiji (tvorba protiteles za lastne eritrocite), kožnem granulomu, mačji bronhialni astmi ter v kombinacijah z drugimi zdravili v primeru poškodbe možganov in hrbtenjače. Zdravilo se ne sme uporabljati pri živalih z glavkomom, diabetesom, Cushingovim sindromom, srčnim popuščanjem, razjedah na roženici, visokim krvnim tlakom, pri živalih z okvaro ledvic, glivičnimi okužbami in pri brejih živalih.

Prekomerna uporaba Medrola v veterini se kaže kot porast nediagnosticiranih glivičnih in virusnih obolenj pri psih in mačkah z zavrtim imunskim odzivom, ki je posledica jemanja zdravila. Uporaba glikokortikoidov alergije ne pozdravi, temveč samo zavre izražanje simptomov. Pogosto se pojavljajo tudi številni stranski učinki, kot so sopenje, slabost, žeja, bruhanje, povečano uriniranje, motnje zavesti, nihanje razpoloženja (agresija, potrtost) in dolgoročni stranski učinki. Pri dolgoročni uporabi zdravila se pojavi tanjšanje kože, izpadanje dlake, kronična driska, spremembe v pigmentaciji kože in mišična šibkost. Med uporabo zdravila so živali bolj izpostavljene infekcijam in nalezljivim boleznim. Steroidna protivnetna zdravila se nikoli ne smejo uporabljati v kombinaciji z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili (antirevmatiki) (Rycarfa, Rimadyl).

In s čim lahko nadomestimo kortikosteroide?

V celoti z ničemer. Kortokosteroidi so odlično sredstvo za zdravstvena stanja, ki ogrožajo življenje, niso pa primerni za dolgotrajno jemanje ob težavah, kot je na primer praskanje, saj povzročajo številne resne stranske učinke. Obdobja, ko je praskanje, oziroma vnetje zelo hudo, lahko steroidno zdravljenje nadomestimo z naravnimi prehranskimi dodatki, ki omejujejo vnetja, kot so kurkuma, ashwaganda, vitamin D, omega maščobne kisline. Mesta na koži, ki so še posebej prizadeta (spraskana in vneta) se lahko spirajo s kamiličnim ali žajbljevim čajem in hladimo (najbolj primerne so hladilne blazinice, ki jih ohladimo v zamrzovalniku in nato uporabimo preko bombažne krpe). Srbenje, za katero so vzrok alergije, pa lahko kvalitetno blažimo tudi z bioresonančnimi terapijami.

Pomembno je odkriti vzrok težav

V primeru, ko ima vaš ljubljenček alergijo, se z veterinarjem posvetujte o smiselnosti jemanja steroidnih protivnetnih zdravil za vašo žival. Pomembno je namreč, da se odkrije vzrok težav, ne pa, da se simptomi le prikrijejo. Dolgoročno jemanje zdravil brez natančne določitve alergena, ki vašem ljubljenčku povzroča težave je dvorezen meč, saj ima vsako zdravilo stranske učinke. Žival sicer ne bo kazala znakov alergije, vendar pa se boste dolgoročno najbrž soočili s hujšimi zdravstvenimi težavami, kot ste jim bili priča na začetku. Uporaba steroidnih protivnetnih zdravil pri alergijah naj bo torej dobro premišljena odločitev na podlagi informacij, ki jih boste pridobili od vašega veterinarja. Zavedati se morate, da ste vi tisti, ki najbolje poznate vašega ljubljenčka in v primeru pojava stranskih učinkov takoj prenehajte z uporabo zdravila ter obiščite veterinarja.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Maja Napret
Sledi Maja Napret:
Maja Napret je po osnovni izobrazbi profesorica biologije, sicer pa jo mnogi poznate kot odlično bioresonančno terapevtko: od leta 2012 vodi PetSanus, prvi studio za bioresonančne terapije za male živali v Sloveniji. Je velika zagovornica sveže hrane za živali in celostnega pristopa k zdravljenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.