Domov » Mačke » Zdravstvenih težav mačk ne smemo podcenjevati

Zdravstvenih težav mačk ne smemo podcenjevati

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja, Mačke

V zadnjem letu se je vedo več lastnikov mačk odločilo za bioresonančno testiranje svojih kosmatih prijateljev. Mačke imajo pogosto težave z alergijami, prebavo, dihali, ledvicami ali hormoni, vzrokov za pojav vseh teh bolezni je več. Najbolj pa bi izpostavila slabo prehrano, uporabo mačjih posipov, ki so škodljivi zdravju in neupoštevanje psiholoških potreb, ki jih imajo mačke.

Bioresonančna testiranja alergenov in prehranskih intoleranc pri psih so v zadnjih letih postala že precej običajna praksa, medtem ko lastniki mačk bioresonanco in njene blagodejne učinke šele odkrivajo. Tudi mačke imajo vedno več težav z zdravjem, ki izvirajo iz neprimernega življenjskega stila. Mačke postajajo vedno bolj »notranji« ljubljenčki, ki jih lastniki zavarujemo pred nevarnostmi iz okolja. Velikokrat pa pozabimo na to, da imajo kot plenilci svoje specifične psihološke potrebe, ki velikokrat ostanejo zanemarjene, rezultirajo pa v številnih nezdravih vedenjih, ki se skozi leta lahko preobrazijo celo v fizične bolezni. Mačke so živali, ki so izjemno podvržene stresu in precej bolj psihološko zapletene od psov.

Zdravstvene težave mačk so postale povsem »človeške«

Mačke, s katerimi se srečujem pri svojem delu, imajo najrazličnejše težave; od alergij in spremljajočega praskanja, do diabetesa, astme, težav s sečnimi kamni, artritisom, nadledvično žlezo, vnetjem trebušne slinavke … Tudi zdravstvene težave mačk so postale povsem »človeške«. Večina hrani svoje mačke z industrijsko pripravljeno hrano, ki ima na embalaži zapisana razna »fantastična« zagotovila o kvaliteti in uravnoteženosti, z visokozvenečimi znamkami in povsem nerealno visokimi cenami.

Številni lastniki mačk se v diete ne poglabljajo. V bistvu številni lastniki mačk niti ne vedo, kako naj bi prehrana mačke izgledala, zato verjamejo zagotovilom, ki so napisana na embalaži. Mačka pa ima neprestano težave ali pa niha iz enega problema v naslednjega.

Najprej naj izpostavim, da so mačke t.i. OBVEZNI MESOJEDI (za razliko od psov, ki so mesojedi z opcijo vsejedega prehranjevanja), kar pomeni, da se morajo (za svoje optimalno zdravje) prehranjevati temu primerno. Ob obisku bližje trgovine s prehrano za živali lahko kaj hitro ugotovite, da več kot 90 % hrane, ki jo ponujajo pod imeni »kvalitetnih« znamk, vsebuje več ogljikovih hidratov (rastlinski viri) kot beljakovin (živalski viri), kar pomeni, da je s ponudbo mačje hrane nekaj zelo zelo narobe.

Prekomerno vnašanje sladkorja, škroba in drugih ogljikovih hidratov vodi sprva v neizrazite zdravstvene težave, ki se pojavljajo občasno, z leti pa se težave prelevijo v kronične in vaš kosmati prijatelj pristane na briketih, ki se dobijo le pri veterinarjih. Na žalost je sestava teh briketov velikokrat občutno slabša od tistih, ki imajo oznake »premium«. Zakaj je temu tako, v tej točki raje ne bom razpredala, je pa dejstvo, da so v ozadju milijardni zaslužki, zdravje živali pa pri vsem skupaj nima kaj dosti pomena.

Kolegica, ki svoje mačke hrani surovo že več kot 5 let, mi žalostno pove, da v trgovini za male živali, žal ne more kupiti skoraj ničesar za svoje mačke, saj vsa ponudba vsebuje žita ali krompir, sama pa svojih mačk ne želi hraniti z živili, ki dokazano povzročajo zdravstvene težave pri mačkah, zato hrano pripravlja sama ali pa se poslužuje redke ponudbe pripravljene surove hrane za mačke.

Notranje mačke potrebujejo tudi izdatno mero fizične in mentalne aktivnosti

Kot sem že omenila, številne mačke ostajajo v stanovanjih. Bodi si, ker nimajo možnosti izhoda ali pa ker njihove lastnike skrbi za varnost mačk, ko so zunaj prepuščene same sebi. Kakorkoli, če imate mačko, ki živi v stanovanju, ji morate zagotoviti, da je fizično in psihično aktivna. Pomembno je, da imajo mačke nekaj za početi, da se lahko razgibajo in porabijo energijo, ki se kopiči v njih.

V primeru, da vaša mačka nima samostojnih izhodov, ji morate v okviru stanovanja zagotoviti skrivališča, igrače (naredite jih lahko sami), plezala in praskalnike. Vendar ni dovolj, da so te stvari zgolj razstavljene po stanovanju, potrebno jih je aktivno uporabljati, kar pomeni, da si morate dnevno rezervirati vsaj pol ure, ko se boste s svojo mačko aktivno igrali (preberite še, zakaj je pomembno, da se z mačko ukvarjamo). Tako ji boste pomagali sprostiti nakopičeno energijo in s tem se lahko popolnoma izognete težavam kot so obsesivno lizanje in prekomerno čiščenje (velikokrat se to vedenje zamenja za alergijo) ali stresno uriniranje (pogosto nepravilno diagnosticirano kot ponavljajoča se urinarna infekcija, ki se slabo odziva na antibiotike). Tudi težave z nadledvično žlezo, se z uravnavanjem stresa z aktivnostjo velikokrat povsem umaknejo.

Ne podcenjujte težav z zdravjem, ampak najdite optimalno rešitev

Za mačke, ki imajo kronične težave z zdravjem, je bioresonanca dobra rešitev. Mačke se na bioresonančno terapijo odzivajo celo hitreje in bolje kot psi, številne med terapijo glasno predejo in sproščeno uživajo. Številne prihajajo redno, ena od takšnih je 7-letna Mika, ki prihaja zaradi astmatičnih napadov, ki so jo v preteklosti tako zelo mučili, da je bilo življenje brez inhalatorja povsem nepredstavljivo. Ko smo ugotovili, da je mačka alergična na eno od sobnih rastlin in mačji posip, so težave počasi izzvenele (roža je sicer dobila nov dom, posip pa so zamenjali za primernejšega). Mika pride štirikrat letno, v obdobju med posameznimi terapijami pa ima le redko astmatične napade, pa še te je lastnica sedaj povezala s stresnimi dogodki, ki jih mačka doživi (dva od takšnih sta bila prenova stanovanja in nov družinski član). Mika inhalatorja ne potrebuje več vsakodnevno, kar pomeni, da je manj izpostavljena stresu zaradi vsakodnevnega dajanja zdravila.

To je pa 7-letni Maxi na terapiji za podporo sečilom. Foto: Petsanus

Če vaš mačkon trpi za ponavljajočimi se težavami z zdravjem, kot so alergije, prebavne težave, diabetes, težave z ledvicami ali kronične bolečine, mogoče ne bi bilo slabo, da razmislite o bioresonančni terapiji. Na diagnostikii bomo preverili stanje organov, morebitne alergije in intolerance, prosotnost virusov, bakterij in glivic, vaša mačka pa bo uživala v sproščujoči terapiji.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Maja Napret
Sledi Maja Napret:
Maja Napret je po osnovni izobrazbi profesorica biologije, sicer pa jo mnogi poznate kot odlično bioresonančno terapevtko: od leta 2012 vodi PetSanus, prvi studio za bioresonančne terapije za male živali v Sloveniji. Je velika zagovornica sveže hrane za živali in celostnega pristopa k zdravljenju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.