Domov » Ostalo » Mentalne vaje za psa: 3 ideje

Mentalne vaje za psa: 3 ideje

Objavljeno v Ostalo

Z vse krajšimi dnevi bo vedno manj časa za zunanje aktivnosti s psom in v večini primerov bomo morali zelo pohiteti, če bomo želeli uloviti še kaj sončnih žarkov, pardon, dnevne svetlobe. Sploh če imate klasičen 9 – 17 urnik točno veste, o čem govorim. Vikendi so sicer super, sploh zdaj je idealen čas, ko lahko v gozdu skupaj s psom nabiramo jesenske plodove, ampak delovni teden ima 5 dni – pet dolgih dni, ko je treba tako ali drugače poskrbeti za zaposlitev psa, vikend pa itak vedno prehitro mine. Zato pa lahko pa ob dolgih jesensko-zimskih večerih poskrbite za kravžlanje možgančkov – izvajate mentalne vaje za psa, ki bodo psa zaposlile, vas pa zabavale!

PS: nikakor ne pravim, da pozimi ni treba skrbeti za redno gibanje psa in redne sprehode, a v tistih dneh, ko vam preprosto ne bo uspelo, lahko izkoristite eno izmed spodnjih rešitev.

Žogica presenečenja

odlična igrača za psa - žogica s priboljški
Ni važna barva, važni so priboljški 🙂

Ena izmed boljših naložb, ki me spremlja že slabih 5 let! Žogo napolnim z raznoraznimi priboljški, vzamem tisto, kar pač imam pri roki (sušena jetra, srce, hladno stiskani peleti …), nikoli ne napolnem z več kot 6 priboljški in na moj znak pes začne s kotaljenjem žogice praktično po celem stanovanju, vse z enim samim namenom – dobiti hrano, a na zelo sistematičen način: od prvih dni pa do zdaj je viden napredek. Ko se žogica kam zatakne, jo prime z gobcem in odnese na mesto, kjer jo lahko spet kotali, postal je veliko bolj iznajdljiv in doseže mesta, ob katerih je prej samo cvilil in čakal na pomoč.

Podobne izvedbe dobite v vseh večjih trgovinah za živali ali na spletu (še posebej dobro se obnese ta Kong različica) lahko pa ste kreativni in v nekaj podobnega predalate teniško žogo. Verjemite, da bo vašemu psu veliko bolj kot zunanjost in videz pomembna vsebina!

Učenje novih pasjih trikov

učenje novih trikov je odlična mentalna zaposlitev
Super pregledna knjiga z nešteto triki.

Pred leti sem dobila v dar knjigo 101 pasji trik, ki je zares odlična zadeva za popestritev sivega vsakdana. V knjigi najdemo zelo različne trike: od klasičnih “bodi mrtev” in “naredi preval”, do bolj naprednih, kot je recimo kako psa naučiti priklona ali zavijanja v odejo, pa en kup zabavnih trikov (“ku-ku”, “prinesi karkoli” …). Psa lahko tudi naučite, kako naj ugasne luč ali pa odpre/zapre vrata (hm …. 🙂 ), moški v gospodinjstvu pa bodo gotovo navdušeni nad natančno razloženim postopkom, kako psa naučiti, da prinese pivo.
Trikov je res ogromno, razdeljeni so po težavnostnih stopnjah in se med sabo povezujejo in nadgrajujejo, odlično so tudi razloženi in opremljeni s fotografijami. Midva z Ronom trenutno delava na tem, da nosi košaro, obvlada pa ku-ku, prosi, daj petko, po imenu prinaša igrače in več minut lahko leži v mrtvem stanju … Osebno mi ni veliko do tega, da bi imela psa, ki bi obvladal 101 pasji trik, fino pa se mi zdi, ker se ob tem oba zabavava; sama pravim, da je važen proces, zabava, ne pa toliko obvladanje trika v nulo.

Avtorica priročnika je Kyra Sundance, leta 2010 je izšel pri založbi Debora. Če ne želite kupiti knjige, lahko malo pobrskate po spletu, najdete kakšen dober blog ali serijo videov, ki vam bodo pomagali pri učenju trikov.

Posebne igrače za mentalne vaje za psa

Igrača za mentalne vaje za psa - odlična rešitev za zimske dni
Doggie Brain igrača. Komaj čakam, da jo dobim!

Prav te dni mi bodo dostavili posebno igračo za mentalno zaposlitev psa. Podobno kot žoga tudi ta igrača funkcionira na podlagi priboljškov in neumornega pasjega truda, da le najde te priboljške. Pri vseh teh mentalnih zaposlitvah, ki vključujejo hrano, je fino, če s psom delate na tak način, da ga motivirate, da se stvari loti taktično, da »premisli«, kje se skriva priboljšek in ne samo »golta«, po možnosti še posamičnih delov igrače. Verjeli ali ne, da se, tudi pri psih, ki so zelo požrešni! Sama tudi takoj opazim, ko psu začne padati koncentracija in ni več pri stvari – takrat enostavno “prešaltava” na kakšno drugo igro ali zabavo.

Če se vaš pes ne najde v nobeni izmed naštetih rešitev, nič za to. Nis(m)o vsi za vse, prepričana pa sem, da obstaja alternativa, samo najti jo je treba. Poanta ni samo v tem, da nekaj počnemo s psom, ampak da se ob tem vsi zabavamo, predvsem pes in da preženemo dolgčas!

Ne pozabite, ko se pes igra, ga imejte vedno pod nadzorom, velikost igrače pa vedno prilagodite psu!

Kako si pa boste vi krajšali dolge večere?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

6 Responses

 1. Urška
  | Odgovori

  Super ideje! 🙂 Žogico tudi mi uporabljamo, imamo eno od Kong-a, neuničljiva je in se super obnese. Tole leseno igračo za mentalno zaposlitev psa smo pa tudi pravkar naročili, smo ful navdušeni! 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   O super 🙂 Poročaj, kako se bo obnesla pri vaju 🙂 Ta naša žoga sicer ni Kong, ampak je prav tako neuničljiva … ker je moj Ron tako pozoren. Čisto nič ne uniči, še vedno ima iste igrače kot takrat, ko je bil 2m mladič 🙂

 2. domen
  | Odgovori

  Kje ste kupili leseno igračo za mentalno zaposlitev psa?

 3. duša
  | Odgovori

  Živjo!
  Tudi pri nas pričakujemo leseno igračo, upam, da oba kosmatinca zmotiviram, jutri imam prvič na sporedu sušenje prigrizkov. Naslednjič si omislim še žogico, zima bo dolga…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.