Domov » Priporočam » Naravna sredstva proti bolham in klopom: kaj zares učinkuje?

Naravna sredstva proti bolham in klopom: kaj zares učinkuje?

Objavljeno v Priporočam

Naravna sredstva proti bolham in klopom so med osveščenimi pasjimi skrbniki vedno bolj iskana, saj se vsi zavedamo, da čeprav je »kemija« odlična in pogosto res uspešno zatre nepovabljene goste, se vsi bojimo stranskih učinkov na dolgi rok, zlasti pri psh, ki so bolj občutljivi, imajo težave s kožo in različne alergije. Jasno je, da je zaščita psa pomembna, a zakaj ne bi najprej poskusili na naraven in manj invaziven način?

Naravna sredstva proti bolham in klopom so na tej spletni strani zimzelena tema: predstavila sem že različne naravne rešitve, ki so lahko zelo učinkovite, od česnovega olja in tablet, pivskega kvasa, olja črne kumine, elektronskega odganjalca bolh in klopov, različnih naravnih repelentov na osnovi jabolčnega kisa, citrusov in eteričnih olj. Potencialnih rešitev je ogromno, na vas pa je, da najdete tako, ki bo ustrezala vašemu psu.

Danes pa bi rada predstavila še eno, po besedah drugih, izjemno učinkovito naravno rešitvi proti bolham in klopom, ki je morda še ne poznate. Morda pa je prav ta tista, ki bo končno ustrezala vašemu kosmatincu?

Drevo, od katerega insekti kar bežijo!

Neem (ali po naše nim) je v Indiji visoko cenjeno »čudežno« drevo in zelo dobro ga poznajo tisti, ki so jim blizu vzhodne komplementarne metode zdravljenja, zlasti ajurveda. Z neemom so si v Indiji ob različnih priložnostih pomagali že od nekdaj; ženske so ga vključevale v lepotilne kure in si redno pripravljale kopeli z neemom, z njim so zdravile ranice in vnetja, moški so ga uporabljali zato, ker naj bi preprečeval plešavost. Kmetovalci na poljih so ga koristili kot naravni »pesticid«, k pobranemu pridelku pa so ga dodajali zato, da so podaljšali njegovo obstojnost. Neem je še danes visoko cenjen v ajurvedi, saj je znan po tem, da reši nešteto težav.

Pod tem mogočnim drevesom so ljudje pogosto iskali zavetje pred soncem, saj naj bi bilo pod njegovo krošnjo bolj hladno kot pod krošnjami drugih dreves. A to verjetno ni edini razlog, za prijetno ležanje v njegovi senčki; če so si tam odpočili, so vedeli, da bodo imeli mir pred insekti, ki naj bi se neema izogibali kot hudič križa.

Ko je zaradi globalizacije in “super živil” neem postal popularen tudi na našem delu sveta, so pasji skrbniki hitro ugotovili, da je izjemno učinkovit tudi kot naravno sredstvo proti bolham in klopom.

Neemovo olje, listi, prah, razpršilo ali tablete?

Neem dobite v različnih oblikah (olje, listi, prah, tablete, razpršila …) in tudi recepti za naravne repelente, ki jih najdete na spletu, uporabljajo različne derivate tega drevesa. Osebno se mi zdi najlažja, najbolj praktična in najbolj varna uporaba neemovo olje, ki ga zlasti za pse doziramo v izredno majhnih količinah. Pri psih ga uporabljamo razredčenega in vedno zgolj kot zunanji nanos, mešanje s hrano ni priporočljivo, saj lahko že v majhnih količinah povzroči hude prebavne težave.

Da bi se izognili morebitnim težavam, je najlažje, če naravna sredstva proti bolham z neemovim oljem kupimo, saj smo tako prepričani, da so varna za uporabo na živalih, v primerni koncentraciji in z drugimi sestavinami, ki poskrbijo za sinergijsko delovanje, recimo olje čajevca ali sivkino olje, ki prav tako deluje proti zajedavcem, seveda oba v razredčeni obliki. Te kapljice z neemovim oljem proti bolham in klopom so baje že nekaj let pravi hit med pasjimi skrbniki, ki prisegajo na naravna sredstva proti bolham in klopom.

Neem ni priporočljiv za breje in doječe psice ali take, ki jih želite v kratkem pariti (enako velja za samce), saj zmanjšuje plodnost. V Indiji so ga svoj čas moški uporabljali kot naravno kontracepcijo 🙂  Če boste brskali po spletu, boste hitro naleteli tudi na hude stranske učinke, ki pa so običajno posledica nepravilne uporabe: pasji skrbniki so neemovo olje mešali v hrano ali pa ga na psa nanesli v nerazredčeni obliki, kar lahko pri nekaterih psih sproži alergične reakcije. Zgoraj omenjeni izdelek pa je testiran, primeren in varen za uporabo, kar vam lahko potrdi kar nekaj pasjih skrbnikov.

Neemovo olje lahko v manjši količini dodamo tudi v različne doma narejene naravne repelente in tako dodatno okrepimo njihovo delovanje. Pri tem pa se moramo zavedati, da naravna sredstva proti bolham in klopom ne delujejo tako, kot delujejo ampule, da torej psa našpricamo enkrat na vsake kvatre in imamo mir. Potrebna je dosledna uporaba, sploh pri repelentih, ki jih naredimo z domačimi sestavinami, pri naravnih kupljenih repelentih, pa se moramo ravnati po navodilih proizvajalca. Tej običajno pozivajo k dosledni uporabi.

Sama že več let uporabljam različna naravna sredstva proti bolham ter klopom in moram reči, da sem pri tem zelo uspešnakljub temu, da sva s psom od zgodnje spomladi do pozne jeseni praktično vsak dan v gozdu, veliko pa tudi na morju, kjer bolhe kraljujejo zaradi vlažnega in toplega podnebja.

Sicer imejte v mislih, da nobena rešitev za zajedavce ne nudi 100 % zaščite in tudi če uporabljate ampule, ovratnice, Nexgard ali Bravecto tablete, morate po sprehodu psa obvezno pregledati in odstraniti morebitne nepovabljene goste. Uporaba sintetičnih sredstev prav tako ne garantira, da ne bo prišlo do okužbe s katero izmed klopnih bolezni. Na žalost. Riziko vedno obstaja, edina 100 % zaščita je ležanje na kavču, ki pa prav gotovo odpade!

Kaj pa, če pes že ima bolhe?

Seveda se lahko zgodi, da tudi ob zelo dosledni uporabi ali odlični zaščiti, psa napadejo bolhe. Takrat morate ukrepati takoj in čeprav se sama dolgo časa mislila, da takrat res ne pomaga nič drugega kot agresiven šampon proti bolham, me je kar nekaj bralcev obvestilo, da že več let uspešno uporabljajo razpršilo proti bolham na osnovi neemovega oja in ekstrakta borovega stržena. Razpršilo se lahko uporablja tudi kot preventiva in je očitno eno izmed redkih naravnih sredstev, ki pa učinkovito pomaga tudi takrat, ko že pride do infestacije z bolhami. Pa ne samo to, zaradi neemovega olja bo razpršilo poskrbelo tudi za lepo dlako in pomirilo vneto kožo, ki je posledica bolšjih ugrizov.

Kopanje psa vam ob okužbi z bolhami ne uide, sesanje stanovanja niti, boste pa z omenjenim razpršilom lahko prej razglasili veliko zmago 🙂

Za naravna sredstva proti bolham in klopom še ni prepozno!

Ta pridni smo z naravno zaščito psa začeli že februarja, saj vemo, da naravna sredstva proti klopom in bolham vseeno potrebujejo dlje časa, da zares primejo in začnejo učinkovati. Vrhunec sezone nepovabljenih gostov je tik pred vrati, kljub temu pa imate še vedno dovolj časa, da učinkovito uporabite naravna sredstva proti bolham in klopom.

Naravna sredstva proti bolham in klopom pa imajo v primerjavi s klasičnimi sredstvi še eno veliko prednost: med sabo jih lahko kombinirate in tako dosežete še večji učinek! Omenjene kapljice in razpršilo lahko brez težav kombinirate z elektronskim odganjalcem, česnovimi tabletami, oljem črne kumine ali katerim drugim skritim adutom, na katerega prisegate.

Naj se bitka začne – in naj bo uspešna 🙂

Komplet proti bolham in klopom, ki ga letos moraš preizkusiti >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

5 Responses

 1. Leška
  | Odgovori

  Ovratnice in druga sredstva z neemovim oljem so že itak dolgo v prodaji. Ker sem tudi sama včasih delala v prodaji le teh, moram žal iz feedbacka strank povedat, da z njimi na splošno niso bili zadovoljni, sploh ne, kadar je šlo za kurativo proti bolham, zato jih v tem primeru niti nisem več svetovala. Kar se klopov tiče… Verjetno odžene par klopov, a tisti trdovratni vseeno pridejo na žival in tudi ostanejo živi, če jih ne najdeš,kar ni ok. Tudi sama sem bila bolj zadovoljna z domačim pripravkom iz citrusov, iskreno povedano.Je pa že tako, da ob hudih okužbah z bolhami pomaga samo kemija. Za prostor, kjer bolhe dejansko živijo in za žival na kateri se hranijo.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hm, ja, deloma se čisto strinjam z vami 🙂 Tisto razprišlo, ki ga omenjam, naj bi pomagalo zaradi ekstrakta borovega stržena in ne zaradi neema, tako da je definitivno vredno preizkusa. Najboljša preventiva pred bolhami in klopi pa se itak začne v pasji skledi. Definitivno pa moramo poskrbeti za zaščito in mislim, da ne smemo rinit z glavo skozi zid, če vidimo, da se bolh ne moremo znebiti na naraven način. Sama sem pristaš tega, da se poskusi najprej z naravo, a če vidimo, da ne gre, ne smemo psa pustiti, da trpi, samo zaradi nekih naših principov. Zdravo pamet je treba uporabljati, pa naj gre za naravo ali kemijo 🙂

 2. Maja
  | Odgovori

  To lahko potrdim tudi sama. Mojo Lili sem lansko leto kopala z neemovim šamponom za pse, in celo leto ni imela niti enega klopa. Oziroma imela je le enega, vendar mislim, da še pred uporabo šampona.

 3. Svetlana
  | Odgovori

  Pozdravljeni, zanima me vase mnenje glede bioresonancnih obeskov, ki naj bi tudi odganjali klope in bolhe. Seveda z obcasno souporabo ostalih naravnih sredstev. Hvala in lep pozdrav, s.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Svetlana! Z njimi nimam osebnih izkušenj, tako da ne bi mogla podati argumentiranega odgovora. Sama že več let kot dodatek uporabljam elektronski odganjalec, pri nas se odlično obnese.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.