Domov » Mačke » Naredimo sami praskalnik za mačke

Naredimo sami praskalnik za mačke

Objavljeno v Mačke

Kako je z mačkami in darili zanje, vemo: običajno je bolj kot darilo zanimiva embalaža, v kateri smo darilo prinesli, sploh če je ta embalaža karton. Ni mi znano, zakaj mačke tako obožujejo karton, a upam si trditi, da če boste domov prinesli kartonsko škatlo, jo bo prej ali slej zasedla mačka. Mogoče pa je karton zanimiv zato, ker tako lepo »poka« pod krempeljčki, šumi in šušlja? Kakorkoli, karton lahko krasno izkoristimo tako, da naredimo sami praskalnik za mačke!

Mačke praskajo, ker morajo praskati!

Mačke ne praskajo zato, da bi nam parale živce, ampak zato, ker s tem početjem skrbijo za maikuro krempljev, si pretegnejo hrbtenico ali pa se sproščajo od stresnih situacij. Če jim ne bomo ponudili mesta, kjer lahko to početje opravljalo popolnoma legalno (torej mačji praskalnik ali kaj podobnega), si bodo seveda izbrale alternativo, ki nam prav gotovo ne bo najbolj po godu.

Naredimo ga sami – reciklirajmo karton!

Ena izmed praktičnih, ustvarjalnih in poceni rešitev je tudi praskalnik, ki ga iz odpadnega kartona lahko naredimo sami. Pri preprostih »naredimo sami« mačjih praskalnikih potrebujemo zgolj karton in lepilo (OK, olfa nož ne bo odveč), pri bolj naprednih umetninah pa potrebujemo tudi bolj napredno orodje in kakšen dober kos lesa. Danes bomo naredili simple različico, saj to lahko res naredi čisto vsak, ki ima dobro uro časa, nekaj potrpljenja ter premore veliko ljubezni do svoje mačke.
Poleg tega je to krasen način, kako lahko recikliramo materiale, ki bi sicer romali v smeti popolnoma neizkoriščeni do konca.

Kako lahko sami naredimo praskalnik za mačke?

Kaj potrebujete:

  • Večjo škatlo iz kartona
  • Okvir za praskalnik – najbolje, da uporabimo pokrov škatle za čevlje ali kaj podobnega
  • Lepilo za karton
  • Olfa nož in ravnilo, ker bomo veliko in natančno rezali


V pokrov škatle od čevljev bomo na tesno nalepili kartonske trakce.


Višina odrezanega trakca naj sovpade z višino pokrova od škatle. Namesto da režemo trak po trak, se za začetek orientiramo samo po višini, potem pa bomo porihtali še dolžino.


S takim načinom rezanja smo bolj učinkoviti, saj lahko z manj rezanja naredimo več trakcev.


Večjo škatlo kot boste izbrali, več kartončkov boste morali izrezati. Bolj kot boste pri delu natančni, lepši bo rezultat. Izberite kartone z različnim strukturami (dvoplastni, troplastni …), saj bo končni izdelek tako bolj razgiban.


Ko izrežemo dovolj trakcev, jih moramo samo čvrsto prilepiti in pustiti cca. 24 ur, da se lepilo do konca posuši.

Nova praskalna površina je pripravljena na uporabo!

Praskalnik lahko potem pritrdimo na steno, če imamo to možnost ali pa ga mački ponudimo kot še eno izmed rešitev, na katerih lahko brusi svoje krempeljce 🙂 Luštno, a ne?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.