Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Nekoliko drugačen pogled na srčno glisto

Nekoliko drugačen pogled na srčno glisto

Srčna glista bo v tem prispevku predstavljena iz malo drugačne perspektive. Medtem ko večina prispevkov na to temo vzbuja močan strah in zaskrbljenost, bom sama poskusila to vsaj malo omiliti. Nič ni narobe, če se nevarnosti zavedamo, ni pa dobro, da v nas sproža čustva, ki nas hromijo. Poleg tega se naš pogled ob močnem strahu zoži in razmišljamo pristransko. Torej poglejmo strahu v oči in poskusimo razbiti katerega od zakoreninjenih mitov o srčni glisti.

Srčna glista spada med »mediteranske« bolezni

Pri nas je trenutno panika predvsem v obalnem delu. Po poročanju tamkajšnjih veterinarjev je bilo pred možnostjo uporabe kemične zaščite veliko primerov okuženih kužkov, sedaj pa naj bi bilo tega manj. Vendar kakšno zaščito sploh nudi kemična zaščita? Vsekakor ne preprečuje možnost okužbe, kar pomeni, da pes kljub zaščiti dobi srčno glisto. Zaščita vpliva pa na razvojne oblike tega parazita, ki jih pokonča. Je pa možnost okužbe v bistvu veliko manjša, kot nas radi strašijo, saj mora biti hkrati prisotnih več faktorjev.

Kako se pes okuži s srčno glisto?

Za začetek je to že primerno podnebje in primerna temperatura, ki traja ravno dovolj časa. V komarju je za razvoj primerne oblike parazita, ki lahko vstopi v psa potrebno obdobje 1 meseca s konstantno temperaturo nad 18°C. Znotraj tega meseca pa morata biti dva tedna s temperaturo nad 27°C. Poleg primerne temperature je potrebna tudi primerna vlažnost in pa stoječa voda. Komar oziroma samica komarja mora biti prave vrste, da se v njej lahko odvije razvoj srčne gliste. Takšna samica mora najprej pičiti psa, ki je že okužen s srčno glisto in sicer z odraslimi paraziti, ki so se že razmnoževali, saj v komarja lahko vstopi le prva razvojna stopnja (L1).

Ob primernih podnebnih razmerah se v komarju razvije razvojna stopnja L3, ki lahko vstopi v psa. L3 v koži psa potrebuje 3-4 mesece in spet primerne razmere, da se razvije v L5, ki lahko vstopi v kri. Ob vstopu v kri se pri zdravem kužku odzove imunski sistem in L5 nimajo veliko možnosti za razvoj v odraslo obliko.

Če pa že, se odrasla samec in samica tega parazita parita in nastanejo L1. Življenje L1 je odvisno od komarja in če psa v tem času ne piči komar, L1 odmrejo. Odrasli paraziti v tem primeru še nekaj let lahko živijo znotraj psa, potem pa tudi sami poginejo. Tako je potrebno res veliko dejavnikov, da steče razvoj in tale naša srčna glista vsekakor nima lahke naloge.

Naši kužki torej le niso popolnoma odvisni od kemične zaščite, saj jih je narava opremila z močnim imunskim sistemom, ki uniči razvojne oblike parazita, ko ti potujejo po krvi.

Veterinar Martin Goldstein v svoji knjigi »The Nature of Animal Healing« pravi, da je pojavnost srčne gliste manjša v primerjavi s toksičnostjo kemične zaščite proti tej bolezni in nadaljuje: »Zelo nizek je odstotek živali, ki zaradi okužbe s srčno glisto dejansko tudi poginejo. Srčnim glistam, tako kot ostalim parazitom, namreč ni v interesu, da njihov gostitelj umre, saj bi potem ostali brez možnosti razvoja. Nekatere živali v naravi celo življenje preživijo s srčno glisto brez kakršnihkoli posledic. Povsem drugo pa so šibke živali. V njih se, zaradi slabšega delovanja imunskega sistema, paraziti lahko prekomerno razmnožijo in povzročijo smrt gostitelja. Tako pač deluje naravna selekcija, kjer preživijo le najmočnejši.

Holistični veterinar Dr. Jeff Levy je o bolezni lepo povedal: »Ni srčna glista povzročila bolezni, ampak so tukaj pomembni drugi dejavniki, ki so poškodovali zdravje psa do te mere, da ne zmore več kompenzirati sicer sprejemljive količine parazitov.«

Dejavniki, ki vplivajo na splošno zdravstveno stanje psa

Na prvem mestu vsekakor mrtva hrana v obliki briketov, potem pa so tu še letna cepljenja in antibiotiki. Vsi trije okrnijo delovanje imunskega sistema, ki z leti tako postaja vedno šibkejši. Potem pa so tu še kemične zaščite proti zunanjim zajedavcem kot so klopi in bolhe ter tablete proti glistam. Če se pridno držimo navodil veterinarjev, gliste zatiramo večkrat na leto, klope in bolhe pa več kot polovico leta in sicer skozi celo življenje psa. S tem v organizem psa vnašamo velike količine kemičnih sredstev, ki jih jetra in ledvice težko sproti izločajo. Stvari se začnejo nalagati, jetra in ledvice pa zaradi poškodb vedno slabše delujejo. Da je malha polna, dodamo še kemično zaščito za srčno glisto.

Bistveno pri celostnem preprečevanju in zdravljenju okužbe s srčno glisto je torej zdrav pes z močnim imunskim sistemom. Tu nastopimo mi, lastniki kužkov, ki moramo za to poskrbeti.

Prava živa hrana je vsekakor osnova, temu pa nujno sledi tudi zadosti gibanja. Gibanje poskrbi za zdravo srce in ožilje, hkrati pa požene limfo, ki pospešeno odvaja morebitne naložene strupe iz organizma. Tudi če imate pasmo psa, ki dan najraje preživi na kavču, sprehod enkrat okrog bloka vsekakor ne zadostuje. Volkovi v naravi dnevno prehodijo tudi po več deset kilometrov in to prispeva velik delež k njihovi vitalnosti.

Naravne rastline in izvlečki, ki skrbijo za zdravo srce in ožilje

Za zdravje srca in ožilja poskrbijo številne zdravilne rastlinice. Na tem seznamu najdemo glog, črno kumino, malo kislico in hmelj. Omenja se tudi izvleček jedrc marelic in grozdnih pešk. Kot prehranski dodatek je dobrodošel koencim Q10, ki pospeši metabolizem v srčni mišici in posledično pomaga pri razstrupljanju organizma. Za pospešitev cirkulacije sta uporabna tudi čili in česen.

Seveda je pri uporabi zdravilnih rastlin potrebna previdnost. Njihovo optimalno delovanje je v nizkih koncentracijah, ki pa so različne od rastline do rastline. Če rastlin ne poznamo oziroma nismo vešči njihove uporabe, eksperimentiranje na svojem psu lahko postane skrajno nevarno.

Čeprav gre za naravne produkte, še ne pomeni, da z njimi ne moremo škodovati. V tem primeru je veliko boljše uporabiti preparate, ki obstajajo na trgu in za katere lahko upamo, da so preverjeni. Seveda tudi v tem primeru svetujem, da se preparat preveri s pomočjo bioresonance, da vidimo, če sploh ustreza kužku in če ima od njega koristi.

Naravna sredstva za odstranjevanje parazitov

Poleg skrbi za srce in ožilje pri srčni glisti pridejo v poštev tudi različni programi za odstranjevanje parazitov iz organizma s pomočjo zeliščnih pripravkov. Tu nastopijo druge rastlinice in sicer pelin, nageljnove žbice, vinska rutica, črni oreh, krvomočnica in česen. V tujini je na trgu kar nekaj preparatov, ki vsebujejo mešanico teh zelišč. Preparate se jemlje v kombinaciji z bromelainom, to je encimom iz ananasa, ki poskrbi za razgradnjo odmrlih parazitov. Na forumih je moč prebrati navdušena pričevanja skrbnikov psov, okuženih s srčno glisto. Ti so se ob dajanju preparata na lastne oči prepričali, da so se mrtve gliste odstranile iz organizma. Sama žal nimam izkušenj, da bi to lahko komentirala, je pa vsekakor vredno poskusa. Vendar ponovno pozor in sicer predvsem pri pelinu: pelina ne dajemo epileptikom, ob motnjah delovanja ledvic in jeter ter brejim in psičkam z mladiči. Poleg tega močni tanini v pelinu in črnem orehu lahko izzovejo bruhanje in drisko, tako da preparate za čiščenje parazitov vedno dajajmo samo zdravim psom.

Srčna glista in homeopatija

Pri naravnih postopkih zdravljenja in preventive si lahko pomagamo tudi s homeopatijo. Obstaja nosoda srčne gliste in seveda tudi druga homeopatska zdravila, ki jih veterinar homeopat predpiše glede na anamnezo.

Kemične preparate uporabljajte varno in zmerno

Uporaba preparata proti srčni glisti naj bo torej varna. S pretirano uporabo ne škodite le organizmu psa, ampak na dolgi rok povzročate tudi vse večjo odpornost srčne gliste na te preparate. Kar poglejte, kaj smo povzročili s pretirano uporabo antibiotikov! Bakterije so postale na nekatere izmed njih odporne in jih zato ne moremo več uporabljati. Žal se podobna zgodba obeta oziroma se že dogaja tudi pri preparatih za zatiranje parazitov pri psih. Zakaj torej ne bi bili odgovorni skrbniki in skupaj poskrbeli za zdravje tako našega kot tudi vseh drugih kužkov?

Poglejmo si, kako je lahko uporaba kemičnih preparatov bolj varna:

  • V prvi vrsti poskrbite za zdravega kužka z dobro delujočimi jetri in ledvicami.
  • Glede na temperature v obalnih območjih si preračunajte, kdaj začeti in končati s preventivnimi ukrepi in preparat res uporabljajte samo v tistem času. Uporabimo najnižjo količino, ki še nudi zadostno zaščito in sicer v intervalih šest (in ne štirih) tednov tekom sezone komarjev.
  • Še boljše je testiranje kužka na 3-4 mesece in uporaba preparata šele v primeru okuženosti in ne kar na slepo.
  • Ne uporabljajte sredstev, ki pokrijejo vse parazite! Vsakomesečno odstranjevanje parazitov, ki jih pes nima, je le še dodatna obremenitev za organizem. Istočasno kot tretirate srčno glisto ne uporabljajte preparatov proti klopom in bolham.
  • Po koncu sezone psu privoščite bioresonančno terapijo razstrupljanja jeter ob pomoči pegastega badlja ali kakšnim podobno delujočim pripravkom.

Gotovo obstaja še kakšna rešitev, ki pa ni zajeta v mojem prispevku. Možnosti zdravljenja z Naravo je vedno na pretek, le poiskati jih je potrebno in preizkusiti. Seveda pa verjamem, da so med vami, ki berete tele vrstice, tudi takšni, ki imate za seboj grozljivo izkušnjo s srčno glisto in vam zato niti na kraj pameti ne pade, da bi poizkušali z naravnimi zadevami. Če vam ni odveč pisanje o vaši izkušnji, bi vas lepo prosila, da to izkušnjo delite z menoj in mi pišete na spodaj navedeni e-naslov.

Viri in nadaljnje branje:
www.homeovet.netl
Heartworm medication part 1
Heartworm medication part 2
Heartworm disease in dogs
Heartworm preventive drugs
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.
Sledi dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.:

Veterinarka, bioresonančna terapevtka in prehranska svetovalka

Mojca je veterinarka z doktoratom znanosti iz področja onkologije, ki ji raziskovalna žilica nikoli ne da miru in vsaki stvari hoče priti do konca. Je velika zagovornica naravnih oblik zdravljenja in prehranjevanja. Deluje kot bioresonančna terapevtka in prehranska svetovalka za živali, vključena je tudi v izobraževanje za veterinarje homeopate. Spletna stran: vitalizem.si Kontakt: vitalizem.mojca[at]gmail.com

  1. […] Objavljeno na: Zdravahranazapse.si […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.