Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Nič ne pomaga, če nič ne pomaga!

Nič ne pomaga, če nič ne pomaga!

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Sem velika zagovornica alternativnih metod zdravljenja, ki jih sicer raje imenujem dopolnilne ali komplementarne metode, saj čim govorimo o alternativi, se takoj ustvarita dva pola: klasičen in alternativen. Če pa jih “popredalčkamo” kot dopolnilne, pomeni, da gredo skupaj s klasično medicino z roko v roki, se z njo dopolnjujejo – in prav je tako, saj njihov namen ni in ne sme biti ta, da bi v celoti zamenjali vašega zdravnika ali v tem primeru – veterinarja.

Dopolnilne metode zdravljenja in naravne rešitve so v primerjavi s farmakološkimi sredstvi bistveno bolj prijazne do uporabnika, brez negativnih stranskih učinkov in drugih posledic, ki si jih pač ne želimo. A prav zaradi tega opažam, da prihaja do izrabljanja narave, brez repa in glave, brez ščepca angažmaja, da bi se tega lotili pravilno: tudi če ne more škodit, nič ne pomaga, če nič ne pomaga. Se motim? Če se odločite za naravni pristop, se informirajte in ne ukrepajte na pamet, saj bo samo tako odganjanje klopov, bolh, pdpora imunskemu sistemu, odpravljanje stresa… učinkovito.

S pomočjo homeopatije sem v red spravila psa, z masažo sem “umirila” mojo divjo tigrico, pardon, mačko, mojo permanentno napihnjenost pa sem uredila s pomočjo ajurvede.

Pes in homeopatija

ron-zhp
Zdrav pes je srečen pes in homeopatija nama pri tem nedvomno pomaga. Najboljše pri tem je, da nima stranskih učinkov.

O homeopatiji sem veliko pisala, običajno sem jo povezovala z zdravljenjem alergije pri psu. Opažam, da se veliko ljudi loti homeopatije napačno in poskuša zdraviti simptomatsko, a glej ga zlomka, simptom je običajno zadnja briga homeopatije, sploh pri kroničnih stanjih, kjer je pomoč homeopatskega veterinarja nujna. Sodobna homeopatija pozna več 1000 zdravil, vzroki pa so običajno globoko zakopani in v takih primerih brez temeljitega pregleda ne bo šlo.

Akutna stanja so druga pesem in doma imam priročno homeopatsko lekarno, s katero sem rešila že marsikatero zagato: akutno drisko zaradi napačne hrane, ki si jo je pes sam postregel, vnetje analnih žlez in anusa (kot posledice) in stresno obdobje v decembru, ko so vse okoli nas metali bombe. Decembra je bil na manjšem operativnem posegu, pred in po posegom je dobil homeopatska zdravila za hitrejše okrevanje. No, takrat sem tudi jaz jemala homeopatska zdravila, ker sem panična po naravi, a bistvo je, da je pomagalo obema 🙂

Zakaj je homeopatija pri mojem psu delovala, pri nekaterih pa “ne prime”? Ker sem se informirala o potencah, doziranju in izbiri prave remedije. V kolikor tega ne bi storila, bi vsa homeopatska zdravila zabrisala v kot in rekla: ah, saj to sploh ne pomaga! 

Mačka in TTouch

ttouch
Amy po “masaži” – totalna nirvana, tiger v njej se umiri. Najhujši stranski učinek je, da mačka ali pes hočeta še 🙂

Amy, s polnim imenom Amy Satanija Winehouse, se je k nam zatekla nekega vročega avgustovskega dne. Imela je slabe 4 tedne, 600 g, bila je dehidrirana in popolnoma prestradana. Kmalu je zrasla v nekaj kilogramsko mačko, ki meni, da je tiger – dobesedno je rušila vse, kar ji je prišlo nasproti (od tod tudi srednje ime – Satanija, ker je bila pravi mali satan). To ni bila mladičkasta razposajenost, to je bil teoror: psa je imela pod popolno kontrolo, po stanovanju je letelo vse, kar je lahko letelo (med drugim tudi moj računalnik 2-krat), to malo nebogljeno bitje je zlomilo likalno desko, Spinalis je dobil posebno teksturo, enako moji Camper škornji (ja, praskalnik je imela na voljo)…ah, še bi lahko naštevala, ampak je bolje, da na kakšne stvari kar pozabim. Resnično si nisem mislila, da je lahko mačka tako naporna in to celo do te mere, da sem premišljevala o tem, da bi se naše poti razšle. Trpeli smo vsi: mačka, ki ji več kot očitno nekaj ni ustrezalo, pes, ker ga je mačka terorizirala, jaz pa zaradi vsega skupaj.

In potem se pojavi kolegica, ki mi pokaže magične krogce – TTouch metodo masaže, s katero je tudi sama dosegla čudeže (ja, dobesedno – čudeže!) pri svoji psici. TTouch, poimenovan po Lindi Tellington je oblika manualne terapije – terapije dotika, ki je več kot dobrodošla pri tistih živalih, ki so pod stresom ali se soočajo z drugimi vedenjskimi težavami.

Ob izvajanju teh “čudežnih krogcev” je bilo več kot očitno, da Amy to ustreza, saj se mi je vsako jutro smukala okoli nog in ni nehala vse dokler nisva imeli TTouch seanse. Vedenjska sprememba, ki sem ji bila priča, je neverjetna in če ne bi sama tega doživela in videla na lastne oči, ne bi verjela – končno lahko vsi sobivamo in se imamo krasno.

Jaz in ajurveda

about-fotka
Ko se enkat spoznaš z ajurvedo, nikoli več ne gledaš enako na hrano, pa naj bo v tvojem krožniku ali v pasji skledi.

Dokler se nisem spoznala z ajurvedo, sem se počutila kot reklamna lutka za Michellin gume: kljub “zdravi prehrani”, solatkam, smutijem… sem bila napihnjena in imela občutek, da bom zdaj zdaj počila. Pozimi je še nekako šlo (široki puloverji), poletje pa je pokazalo svoje zobe. Potem mi je pot prekrižala ajurveda, preko katere sem se spoznala s pravilnimi kombinacijami hrane, uporabo zelišč, ki so primerna zame in dejstvo, da so za mojo napihnjenost in slabo počutje krivi tako blazno zdravi smutiji! Kmalu po spremembi hrane je napihnjenost je izginila, višek kilogramov tudi (in to brez hujšanja), po zelooooo dolgem času sem uspela prestati zimo brez hudega vnetja sinusov. Popolna zmaga!

Ajurveda je eden izmed starodavnih sistemov zdravljenja, ki izhaja iz Indije. Fizično telo, um in dušo obravnava kot celoto in prav zaradi tega amneze nikoli ne postavlja samo na podlagi simptomov, ki se kažejo navzven. Ker izhaja iz Indije, se je mnogi bojijo, saj jo povezujejo z indijsko hrano, kar pa sploh nima veze, saj je tudi slovenska hrana lahko popolnoma ajurvedska. Veliko bolj pomembno je, katera doša je dominantna in povzroča neravnovesje (zelo na hitro, kratko in skopo, več sledi).

Še posebej ponosna pa sem na to, da sem nekaj ajurvedskih dognanj  uspešno aplicirala tudi na psa.

Sem tak tip človeka, ki se rad poglobi v knjige, tujo literaturo in mi ni problem plačati za svetovanje pri strokovnjaku, ker vem, da za vsemi naravnimi rešitvami stoji sistem, ki ga je potrebno upoštevati, če pri tem želimo biti uspešni. Ker pa vem, da si vsi ne morejo privoščiti (dragih) svetovanj in niso vsi knjižni molji, si pa zelo želim, da bi te metode dosegle čim večji krog ljudi, v marcu organiziram predavanje, ki vam bo ponudil vpogled v ta čudoviti svet.

Naravne rešitve za tvojega psa

Predavanje bo vodila Mojca Sajovic, kinologinja in odlična poznavalka dopolnilnih metod zdravljenja

Več informacij in prijava >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.