Domov » Ostalo » Občasno je dobro prečistiti te stvari

Občasno je dobro prečistiti te stvari

Objavljeno v Ostalo

Pred nekaj leti sem razvila intoleranco na stvari. Ne na vse, ampak na tiste, ki se kopičijo, hranijo, šparajo za spomin, za takrat, ko in če, mogoče … jih bomo potrebovali, a jih takrat po možnosti niti ne najdemo ali pa smo že pozabili, da jih imamo.

Pri pasjih stvareh ni čisto nič drugače. Le kdo nima omarice, v kateri ima shranjeno opremo, pa dodatke, zdravila in dopolnila, igrače in ostale stvari, ki bodo prišle prav? Prav verjetno je teh omaric več, nedvomno tudi še kakšen predal, škatla in polica v kleti.

Vse te stvari lahko hitro lahko zavzamejo ogromno fizičnega prostora (in posledično tudi mentalnega), zato je na vsake toliko časa fino, da naredimo čistko. Prostor in mi potem lažje zadihamo!

Morda vam bo pri tem v pomoč moj sistem (saj ne, da je prav zelo inovativen): ko se lotim takih čistk, imam 3 škatle/kupe, kamor odlagam stvari, ki so 100 % za smeti (1), za donacijo (2) in za prodajo (3). Ker pa sem z leti postala zelo preudarna z nakupi, imam takih akcij čedalje manj, pa tudi kupi so bistveno manjši. Permanentno imam samo škatlo, kamor sproti odlagam stvari, ki jih dobim, navkljub prošnjam, da si ničesar ne želim. Približno 1-krat letno škatlo nesem v Center uporabnih predmetov ali stvari razdelim kako drugače.

Kako se lotiti čistke, kaj podariti in kaj zavreči?

Zdravila in dopolnila za pse s pretečenim rokom

Prva stvar, ki jo lahko pregledamo, je pasja lekarna. Znebimo se vseh zdravil in dopolnil s pretečenim rokom.

Zdravila s pretečenim rokom spadajo pod nevarne odpadke, pustimo jih lahko v bližnji lekarni. Da, tudi če so pasja! Med zdravili s pretečenim rokom se največkrat znajdejo antibiotiki, ki jih itak ne smemo samovoljno jemati, deliti s prijatelji in predvsem vedno pojesti do konca predpisane terapije, čeprav je pes boljši že prej. Brez dvoma nobene potrebe, da bi jih hranili, sploh če jim je že pretekel rok.

Kaj pa prehranska dopolnila s pretečenim rokom? Pri rokih uporabe se jaz načeloma držim zdrave pameti – če zgleda OK, če je tekstura OK, potem uporabljam dalje, ne glede na rok, seveda ob predpostavki, da to redno uporabljam.

Podarite ali prodajte vsa prehranska dopolnila (ki so še znotraj roka uporabe), ki ste jih kupili in vašemu psu ne pomagajo ali pa se na njih nabira prah.. Mogoče bodo nekomu drugemu prišla še kako prav!

Poškodovana pasja oprema

Vsi jo imamo doma, ker jo bomo nekoč popravili. Ker je v omari verjetno že par let, trenutek popravila ne bo nikoli nastopil. Zavrzite jo brez slabe vesti, seveda v ustrezen zabojnik!

Oprema, ki je ne potrebujete več

Res je, mogoče bo enkrat prišla prav, ampak tega ne morete vedeti. Če se vam v omari valja že nekaj let, če ste pravzaprav že pozabili, da jo imate, je morda čas, da ji privoščite novo življenje tako, da jo podarite ali prodate dalje (odvisno od stopnje ohranjenosti).

Odslužene pasje igrače

Včasih jih težko zavržemo, ker nas nanje vežejo spomini ali pa smo jih, no, naš pes, dobili za darilo. In potem se kopičijo v kakšni škatli, omari … igrače, ki so še uporabne, pa vašemu psu niso zanimive, lahko podarite dalje. Strgane in dotrajane igrače prav tako zavrzite.

Stare rjuhe in brisače in rjuhe in brisače, ki bodo kmalu stare

Zbiramo jih vsi, ki imamo doma živali, ker vedno pridejo prav, sploh ob mokrih in blatnih dnevih. Ampak včasih se zdi, da ta kupček kar ne neha in ne neha rasti in vse sploh ne pridejo na vrsto za uporabo.

Določimo neko optimalno število starih rjuh in brisač, ki jih potrebujemo, ostale doniramo bližnjemu društvu ali zavetišču za živali. Predhodno se seveda pozanimamo, če jih sploh potrebujejo!

Če se bo kmalu po čistki izkazala potreba po večji količini starih brisač in rjuh, ki smo jih “ravno” oddali, vprašamo pri prijateljih in sorodnikih, garantirano imajo doma kupček, ki čaka na moment, da pride prav.

Ko spremenimo odnos do stvari, bo tudi čistk vedno manj

S čistkami pa je tako kot z dietami – da ne pademo v začaran krog pridobivanja in izgubljanja, je nujno, da spremenimo odnos, v tem primeru do stvari, kopičenja in – spominov. Pogosto se določenim stvarem ne moremo odreči, ker imamo nanje lepe spomine; prva igrčka, ki smo jo kupili, prvi plašč, ki smo ga skvačkali, prva žoga, ki jo je pes dobil … ampak: Spomine nosimo v srcu in ne v globinah predala, omare ali kleti!

Kupujmo čim manj, kupujmo preudarno, izmenjujmo stvari z drugimi pasjimi prijatelji. Tako bo tudi manj čistk in več prostora … za psa!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.