Domov » Ostalo » Ovratnica ali oprsnica? Dilema ali ne?

Ovratnica ali oprsnica? Dilema ali ne?

Objavljeno v Ostalo

Nedavno sem na sprehodu opazila starejšo gospo s psičko, mešanko šarpeja. Lahko si predstavljate, da ne gre ravno za najmanjšega psa. Psička je imela zatezno ovratnico in ob srečanju z mano in mojo psičko je skrbnica ovratnico močno zategnila in povlekla psico navzgor proti sebi, da jo je skoraj zadušila. Ker sem bila preveč šokirana, da bi sploh kaj izustila in gospo opozorila, sem se odločila, da o tem raje kaj napišem. Pri tem sem se spomnila na dr. Dobiasa in njegov poskus. Zanimivo bo, če ga boste izvedli kar takoj!

S preprosto vajo preverite, kako se počuti pes, ki ima ovratnico

Razprite dlani, da ustvarite U, palca naj se pri tem stikata. Palca položite na začetek vratu, tam kjer je majhna vdrtina, s prsti pa si objemite vrat. Potem globoko vdihnite, stisnite roki in ju z vso silo potegnite nazaj in navzgor, palca pa se morata pri tem še vedno dotikati. No, zdaj veste, kako se počuti pes na ovratnici.

Če ste fino stisnili in potegnili, se vam je morda zazdelo, da vam zmanjkuje sape in da boste omedleli. Podobno se dogaja s psi. Ampak predstavljajte si, da pri njih ne gre le za enkratni poteg. Ko pride do situacije, da pri psu zategnemo ovratnico, jim seveda podobno kot nam zmanjka zraka in lahko postanejo panični. To pa pomeni, da bodo spet potegnili, ker se bodo poskusili rešiti. Pri tem bodo seveda naleteli na protiupor, s čimer se bo njihova stiska še povečala in lahko posledično pride do agresivnega obnašanja itd.

Težave s hrbtom in vratnimi vretenci, pa to sploh še ni vse!

ovratnica ali oprsnica
Zaradi ovratnice lahko pride do številnih poškodb. Vir fotke: Nina Tschanhenz, Pro Brustgeschirr.

Do zdaj smo s to preprosto vajo ugotovili, da ovratnice za pse niso ravno najboljše. Že kar veliko je bilo narejenih raziskav na to temo in leta 2001 je eno oceno, ki je posebej zgovorna, opravil Anders Hallgren na temo težav s hrbtom. Pri tem je ugotovil, da težave s hrbtom in z njimi povezane bolečine vplivajo na stanje telesa in obnašanje psa. Ocena živali je pokazala, da je imelo težave s hrbtom kar 79 % agresivnih psov in/ali psov v stresu ter 69 % zadržanih psov. Poleg tega je bilo mogoče 91 % psom, ki so kazali poškodbe vratnih vretenc, to pripisati kot posledico dolgotrajnega oz. močnega vlečenja povodca z ovratnico.
Če si pogledamo vrat psa in poškodbe, ki so lahko posledica vlečenja oz. potegov povodca.

Pride lahko do poškodb mišic vrata in hrbtenice, lahko pride do zmečkanin grla in zgornjega dela dihalne poti, lahko prihaja do vnetij na območju vratu, nepravilnega delovanja ščitnice ter težav z očmi.

Prva stvar, ki jo lahko opazi skrbnik psa, ki stalno »vleče«, je običajno njegovo hropenje. To je posledica zmanjšanega dotoka zraka zaradi stalnega vlečenja. Kot smo videli že z našim preizkusom, lahko to sproži smrtni strah. Poleg tega je ravno spodnji del vratu pri psih manj omišičen, kar pomeni, da bo zato v vratu zaradi naprezanja prihajalo do napetosti in blokad, ki se lahko izrazijo kot glavoboli, občutek omotice, bolečine v hrbtenici, težave z ravnotežjem, kronične bolečine itd.

Če psa z ovratnico na povodcu sprehajate vsak dan in če pes pri tem vleče, lahko pride do kroničnih obolenj in tudi vedenjskih sprememb.
Običajno skrbniki za svoje pse izbirajo ozke ovratnice, zaradi česar lahko v kombinaciji z močnejšimi potegi, npr. ko pes steče s polno hitrostjo in ga prisilno zaustavi konec povodca, pride tudi do hujših poškodb vratnih vretenc, v najhujšem primeru tudi do zloma vratu.

zdrs medvretenčne ploščice zaradi ovratnice pri psu
Zdrs medvretenčne ploščice je lahko posledica nošenja ovratnice. Vir fotke: Nina Tschanhenz, Pro Brustgeschirr.

Zdrs medvretenčne ploščice

Če pride npr. do zdrsa medvretenčne ploščice, so poleg običajnih bolečin lahko prisotni tudi mravljinčenje (kar se izraža tudi s tem, da si pes liže šapice, ker ne ve, kako bi se drugače znebil neprijetnega občutka), občutek toposti, nevrološke motnje, motnje delovanja mehurja in črevesja, ter seveda ohromelost.

Slabo delovanje ščitnice

V zadnjem času je na področju celostne veterine veliko govora o ščitnici oz. še posebej hipotirozi (slabo delovanje ščitnice) pri psih. Ščitnica je žleza, ki se nahaja na vsaki strani grla, tako kot pri ljudeh, in na različne načine skrbi za našo dobrobit. Če kar koli vpliva na njeno delovanje ali je celo poškodovana, lahko povzroči izrazite fizične in psihične spremembe. Lahko se zruši imunski sistem, pride do presnovnih motenj, ki tako kot pri ljudeh povzročijo pomanjkanje energije, težave s kožo/kožuhom, debelost, vnetja ušes itd., na vedenjskem področju pa ter »nesprovocirane« agresije, shizofreno obnašanje, strah brez razloga, pomanjkanje čustvenih odzivov in otopelost. Običajno ovratnica pritiska ravno na območje ščitnice ter posledično vpliva na njeno normalno delovanje.

Pritisk ovratnice na vrat omejuje tudi dotok limfe in krvi ter z njo kisika v možgane, kar spet povzroči občutek omotice, glavobole, težave s koncentracijo, šumenje v ušesih ter težave z očmi. Do teh pride zaradi povišanega očesnega tlaka, ki pa lahko povzroči motnje vida, glavkom ali celo slepoto.

Leta 2006 so na Univerzi Wisconsin-Madison objavili študijo merjenja očesnega tlaka pri psih, ki je pokazala, da je bil pri psih z ovratnico očesni tlak znatno povečan, pri psih z oprsnico pa ne. 26 psom so pregledali oči ter izmerili očesni tlak in prišli do zaključka, da naj bi psi z oslabljeno ali tanko roženico ali nagnjenostjo h glavkomom (aljaški malamuti, haskiji, samojedi, jazbečarji, kokeršpanjeli, čivave, pudlji, terierji), uporabljali oprsnico.
Slabo počutje in bolečine spremenijo žival in jo spravijo v stanje obupa in agresije.

srečanje s psom
Ovratnica lahko tudi vodi do konfliktnih srečanj z drugimi psi. Vir fotke: Nina Tschanhenz, Pro Brustgeschirr.

Če menite, da vaš pes kaže znake, ki bi lahko bili posledica uporabe ovratnice, vam svetujem, da jo zamenjate z oprsnico in se nato morda odločite še za kakšen drugi korak, če bodo določene težave še vztrajale. Vrat je, kot smo videli, občutljiv del telesa in hkrati tudi pomemben organ za sporazumevanje psa. Seveda tudi v tem primeru ovratnica ne odigra dobre vloge, saj psa običajno omejuje in stopnjuje verjetnost konflikta z drugim psom.

 

Ovratnica in vedenjske težave

Pes z ovratnico ima oviran dostop do »sogovornika«. Ker ga skrbnik vleče nazaj, njegova telesna drža deluje grozeče, kar lahko povzroči spor. Ravno agresija na povodcih je v današnjem času eden najbolj običajnih primerov vedenjske problematike, za katero je v največji meri kriva uporaba ovratnice oz. negativne izkušnje, ki jih pri takšnih srečanjih prek ovratnic pridobivajo psi.
Večina »pasjih« staršev se bo strinjala, da so najbolj agresivni in zaletavi ravno najmanjši psi. Zakaj?

srečanje z velikim psom
Kot odgovorni skrbniki moramo poskrbeti, da bo srečanje z drugim psom čim manj stresno za vse udeležence. Vir fotke: Nina Tschanhenz, Pro Brustgeschirr.

Ko je pes še mlad (in majhen), skrbniki zelo pogosto pohitijo mimo večjega psa, nehote svojega ljubljenčka povlečejo oz. ga vlečejo stran, tudi ko se psa želita povohati. S tem je njegova ponavljajoča se izkušnja ta, da ob srečanju z drugim psom ne dobi dovolj zraka in da takšna srečanja običajno spremlja bolečina. Zaradi tega veselje ob srečanju z drugim psom zamenjata stres in jeza. Takšen vzorec je precej težko razbiti, ampak prvi korak je vsekakor menjava ovratnice z oprsnico ter ogromno potrpljenja, po potrebi tudi ustrezna strokovna pomoč.

Kaj pa v šoli? Ovratnica ali oprsnica?

Skrbniki mladičev ali bodoči skrbniki mladih kužkov, ki se odločate za obisk katere od pasjih šol, bodite zelo pozorni. Šole običajno priporočajo uporabo ovratnic, ki naj bi bile pripomoček med učenjem. Učenje se izvaja z različnimi signali, ki jih vodnik daje psu, tudi s kratkimi potegi/cukanji za ovratnico. Seveda zdaj po vsem prebranem vemo, da to ni ne dobro ne priporočljivo, zato vam polagam na srce, da ste pri cukanju resnično izjemno previdni in da raje potegnete premalo kot preveč. Kužka boste že naučili vsega, kar se mora naučiti. Morda ne v času trajanja šole, z veliko potrpljenja in nežnosti pa na dolgi rok vsekakor.
Kot smo videli, je izbira med ovratnico ali oprsnico precej enostavna.

Kakšne so torej prednosti oprsnice?

Zdravje živali pri uporabi oprsnice skoraj ni ogroženo, zmanjšuje tveganje napačnih vedenjskih impulzov, zmanjša vlečenje psa, za žival je ugodnejša za nošenje, živali nudi več stabilnosti.

Seveda niso vse oprsnice enako dobre. Za večino pasem je za vsakdanjo uporabo najbolj primerna tako imenovana T-oprsnica, če pa vaš pes vleče, lahko kupite tudi posebno oprsnico proti vlečenju ali oprsnico, razvito na osnovi metode TTouch.

In kaj je zdaj s šarpejko iz začetka zgodbe? Po pogovoru z različnimi »pasjimi sosprehajalci« sem izvedela, da je psička močno agresivna, da je napadla že kar nekaj psov in da se ji očitno nič kaj dobrega ne piše, če bo šlo tako naprej. Njena skrbnica je žal zelo posebna gospa in resnično upam, da mi bo naslednjič prisluhnila, ko ji bom svetovala, naj svoji psički nabavi ustrezno oprsnico in seveda nagobčnik. Tako bi lahko bili njuni sprehodi skoraj zagotovo manj stresni tako za njiju kot vse ostale v soseski.

Viri:
  • Anders Hallgren, Rückenprobleme beim Hund (Untersuchungsreport), Animal learn Verlag,
  • Nina Tschanhenz, Pro Brustgeschirr,
  • Peter Dobias, One jerk can cause a lot of damage.
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Tanja Kresnik
Sledi Tanja Kresnik:

Energijska osteopatinja in celostna terapevtka za živali

V svetu, ki je do živali prepogosto krut in nečloveški, že od malega čutim, da jim je treba podati roko in jih povprašati, kako so, ter jim po najboljših močeh pomagati. To kot terapevtka energetske osteopatije z veseljem na najrazličnejše načine tudi počnem. Kontakt: [email protected]

2 Responses

  1. Irena
    | Odgovori

    Vse lepo in prav. Kaj potem psa, ki bo potegnu za drugim psom, kar meni nič tebi nič spustim???? ? če se gremo tko, super. Meni je vseeno.
    Mnda pes tistga početja, zaradi katerega boli, duši, oz je nekaj neprijetnega enostavno ne bo počel. Nekateri se tud kopat nočejo, pa nč ne boli pri tem početju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.