Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Različne rešitve za pomiritev živali v decembrskem času

Različne rešitve za pomiritev živali v decembrskem času

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Začenja se obdobje dobrih želja in predvsem želje po miru, za mnoge skrbnike psov in mačk pa se žal začenja oziroma se je že začelo tudi najbolj stresno obdobje v letu. Velika večina naših ljubljenčkov se na žalost v tem času spopada s strahom pred poki pirotehničnih sredstev. Marsikdo se zato v upanju, da bo svojega ljubljenčka vsaj malo pomiril in mu omilil agonijo, zateče na pomoč k veterinarju ali pa celo uporabi kakšno pomirjevalo kar iz domače lekarne. Pa so vsa »pomirjevala« res primerna tudi za živali in ali jim morda z njimi ne delamo medvedje usluge?

Previdno pri uporabi farmakoloških sredstev za pomirjanje

Vsekakor je treba poudariti, da psu nikakor ne smete dajati zdravil, ki vsebujejo učinkovino acepromazin, ki deluje kot sedativ (pomirjevalo) in nevroleptik (antipsihotik). V veterinarski medicini so zdravila na osnovi acepromazina precej razširjena in njihova uporaba se je na podlagi izkušenj iz realnega življenja začela močno odsvetovati šele v zadnjih nekaj letih. Pri nas ga lahko dobite pod imenom Sedalin gel; ker pa veliko skrbnikov poišče nasvete za svoje ljubljenčke na različnih tujih forumih in ostali literaturi, je prav, da omenim pod katerimi imeni se recimo še prodaja: Calmivet, Vetranquil, Prequillan. Kaj je torej narobe z acepromazinom, da se ga tako močno odsvetuje?

Težava je v tem, da zdravilo psa samo paralizira, ne zmanjša pa občutljivosti na hrup in z njo povezanega strahu. Zelo plastično lahko to ponazorim nekako tako, kot bi se mi sredi operacije prebudili, vendar zaradi podobnih snovi, kot je ta, ne bi zmogli premakniti niti delca telesa, z razumom pa bi lahko vse v živo spremljali. Si predstavljate to grozo? Enako se zgodi psu pri uporabi acepromazina, zato vam polagam na srce, da gela in ostalih preparatov s to učinkovino ne uporabljate.

Poleg tega je pri gelu še dodatna težava, saj se ga nanese pod jezik in marsikdaj skrbnik zaradi strahu, da ne bo deloval, uporabi raje malce več kot manj. Pri določenih psih lahko to povzroči hud oziroma predolg sedativni učinek, ki lahko psu škoduje sam po sebi, poleg tega pa lahko vpliva tudi na srce, zato ga ne uporabljajte pri psih s srčnimi obolenji.

Podoben učinek kot Sedalin ima tudi Prazine, ki ga marsikateri veterinar še vedno priporoča. Njegov sedativni učinek traja še malce dlje, vendar pa se tudi pri njem strah pred pokanjem ne zmanjša.

“Človeška” pomirjevala za pse

Pogosto lastniki posegajo zdravilih, namenjenih zdravljenju ljudi. Recimo apaurinu, ki ima drugačen način delovanja od acepromazina in žival za nekaj časa pomiri, ne odvzame pa ji sposobnosti premikanja, ali lexaurinu in podobnih pomirjevalih. Seveda je vedno treba upoštevati, da ta zdravila na pse ne delujejo enako kot na ljudi in da so lahko stranski učinki veliko bolj izraženi oz. se pojavijo tudi takšni, ki pri ljudeh niso pogosti. Pri nekaterih zdravilih je zelo pomemben tudi čas zaužitja, saj lahko zaužitje v napačnem trenutku privede dejansko do nasprotnega učinka in pri živali anksioznost še poveča.

Vsekakor se uporaba zdravil, namenjenim ljudem močno odsvetuje, hkrati pa bi bilo iluzorno pričakovati, da bodo takšna opozorila nekatere skrbnike odvrnila od uporabe, zato teh zdravil nikar ne dajajte na lastno pest, ampak se obvezno posvetujte s svojim veterinarjem, ki vam bo svetoval glede ustreznega zdravila in predvsem glede odmerka, saj se lahko pri domači rabi kaj hitro zgodi, da pes prejme prevelik odmerek in se lahko vse skupaj konča izjemno tragično.

Naravne rešitve za pomirjanje psov

Marsikateri skrbnik se zaradi zgoraj omenjenih tveganj raje odloči za nekoliko naravnejšo rešitev. Na tržišču je že nekaj preparatov, ki se uvrščajo med prehranska dopolnila in živali uspešno pomirijo, sploh če strah pri živalih ni pretiran oz. panični.

Zelo dobro se obnesejo dodatki z aminokislino L-triptofan, ki je pomembna pri izločanju seratonina, za katerega smo se že v osnovni šoli učili, da je hormon sreče. Npr. tablete Tranqui chem poleg triptofana vsebujejo še izvlečke baldrijana, lipe in melise, ki žival še dodatno pomirijo. Kapljice (npr. Serene Calm) pa so bolj praktične za živali, pri katerih imate že tako ali tako težave z zaužitjem tablet, v stresnem stanju pa še toliko bolj.

Preparati s feromoni

Priljubljeni so tudi preparati, ki vsebujejo feromone, snovi, ki jih živali uporabljajo za medsebojno sporazumevanje. Feromoni, ki so uporabljeni v preparatih, kot sta Adaptil ali Feliway, so seveda sintetični, vendar takšni, kot jih oddaja živalska mama, da pomiri mladiče, zato se živali med vonjanjem umirijo in počutijo varnejše. Adaptil je na voljo kot ovratnica, sprej ali električni razpršilnik. Slednji je med skrbniki psov še posebej priljubljen, saj v prostor nenehno oddaja določeno količino feromonov in tako psa vseskozi pomirja.

Podobno kot preparati s feromoni deluje tudi Zylkene, ki vsebuje mlečno beljakovino kazein oziroma natančneje alfa kazozepin, ki mladiče pomirja oziroma sprošča.

Bachove esence za pomirjanje

Poleg teh preparatov pa nam je lahko v pomoč še cela vrsta drugih naravnih rešitev. Veliko skrbnikov se pri težavah s strahom, anksioznostjo in podobnimi stanji zateče k Bachovim kapljicam. Za prvo pomoč v tem obdobju si lahko pomagate kar z mešanico Rescue, za katero je zelo priporočljivo, da jo imate kar v domači lekarni. Prav tako pri premagovanju strahu pred ognjemeti in poki pomaga krinkar (mimulus), lahko sam ali pa v kombinaciji s poponom (rock rose), ki deluje na občutke panike in strah, ko se živali počutijo ogrožene. Če ne veste, kaj bi bilo za vas najbolje, lahko poiščete pomoč terapevta, ki vam bo svetoval, katere bi bile najprimernejše esence za vašega ljubljenčka.

Homeopatski pripravki za pomirjanje psa

V homeopatiji obstajata dve glavni sredstvi za pse, ki izražajo prestrašenost. Phosphorus pomaga vitkim, živahnim psom, ki so občutljivi na vse stresne dejavnike, še posebej močno pa se odzivajo na glasne zvoke in poke. Njihov strah se izrazi s povišanim srčnim utripom in drhtenjem, lahko pa se konča s paničnim begom ali skrivanjem. Drugo sredstvo je Silicea, primerno za pse, ki so že po naravi bolj prestrašeni in se še posebej odzivajo na glasen hrup in motečo svetlobo. Pogosto gre za konstitucijsko drobne pse, s fino, tanko dlako, ki imajo radi toploto in so sramežljivi, ne preveč samozavestni. Obe sredstvi s potenco C30 začnemo dozirati 1 x dnevno (po 5 globul) pribl. teden dni pred silvestrom.

Svojo žival lahko na kanonade pripravimo tudi z Boraxom D3, ki ga 3 x dnevno (po 5 globul) začnemo dajati približno dva tedna pred silvestrom. Boraks pomaga pri zmanjševanju napetosti in strahu pred pričakovanjem »kaj se bo zgodilo«. Ko pa se zgodi in napoči polnoč, lahko nekatere živali dejansko ohromijo od strahu in groze, vsi poskusi, da bi jih pomirili, pa so zaman. Na svetlobo, zvoke in vonjave se odzivajo popolnoma preobčutljivo, so nemirne in strah lahko preide v paniko, ko bi najraje brezglavo zbežale. Takrat lahko pomaga Aconitum, ki ga dajemo v potenci D6 vsakih 10 minut do izboljšanja.

Zoofarmakognozija

V stresnih trenutkih so lahko rastline živalim v pomoč tudi v drugačnih oblikah. Kot smo omenili v članku o zoofarmakognoziji, si živali same izberejo sredstvo, ki ga potrebujejo. Ko so v stresu, jim pomaga predvsem inhaliranje. Sandalovina na primer blaži občutljivost na hrup, pomirja in tolaži. Ker običajno skrbniki takšnih substanc nimajo pri roki oz. se za živali uporabljajo specifične, priporočam, da se tudi v tem primeru obrnete na terapevta.

Thundershirt, povijanje in dotiki

Do zdaj smo omenjali večinoma različne preparate, vendar lahko svojim živalim v strahu pred hrupom pomagamo še na druge načine. Obstajajo pasji ščitniki za ušesa, npr. Mutt Muffs, ki blokirajo del zvokov, ki jih slišijo psi. Preprostejši način je ta, da kužku v ušesa natlačite vato, vendar pri tem pazite, da ne pride v ušesni kanal. Za vsak primer jo najprej ovijte v plast gaze. Potem pa psu okoli glave ovijte šal in ga dobro pritrdite. Lahko si predstavljam, da takšna zvočna prepreka deluje, vendar le pri psih, ki tolerirajo šal okoli glave in vato v ušesih. Če je vaš kužek bolj samosvoje sorte in nevajen takšnih stvari, ga ne izpostavljajte dodatnemu stresu oziroma imejte psa s šalom vedno pod nadzorom, da si ne bi vsega skupaj poskušal spraskati in se pri tem poškodoval. Enako velja za uporabo pasjih čepkov za ušesa.

Povijanje psa s šalom ali elastičnim povojem

Foto: barkpost.comZa pomirjanje lahko uporabite tudi t.i. Thunder-shirt, oprijeto majico, razvito po principih metode Tellington Touch, ki pri živali zmanjšuje tesnobo in strah ter pripomore k prijetnejšemu počutju. Cenejša in priročnejša različica majice je tako imenovani »wrap« oz. povoj telesa. Najlažji je polovični povoj, za katerega lahko uporabite star elastični povoj ali kakšen ožji raztegljivi šal.

Akupresura

Če poznate metodo TTouch, seveda veste, kako učinkoviti so naši dotiki, zato tudi vsem ostalim skrbnikom, ki te metode še ne poznajo, priporočam, da svojega psa ali muco preprosto umirjeno božajo, če bo v strahu poiskala zavetje pri njih. Pri pomirjanju svoje živali si lahko pomagate tudi z akupresuro. S svojim nežnim dotikom pri živali vzbudite sproščanje hormonov za dobro počutje. Vaditi lahko začnete že kar takoj, da bo vaš kuža dotik povezal s stanjem sprostitve in ga boste na silvestrovo lažje in hitreje pomirili.

 

Ena najboljših točk za anksiozne živali je Srce 1 (HR1), ki jo boste našli zelo preprosto in jo hitro ter uspešno tudi osvojili.
video za akupresurno točko:

Pa še nekaj praktičnih nasvetov za bolj mirno najdaljšo noč v letu

Vsakemu skrbniku, ki ima doma ljubljenčka, ki ga je strah pokov, je tako že jasno, da se mora na najdaljšo noč v letu dobro pripraviti, psa po možnosti desenzibilizirati, kljub temu pa nekaj hitrih nasvetov za lažje premagovanje stresa:

 • v najtišji sobi naj si žival poišče svoje »varno mesto«, kamor ji tudi dajte njeno posteljo, odejico in igračke.
 • žival naj ima v bližini varnega mesta vedno dovolj sveže vode.
 • če se le da, v varni sobi in tudi drugod po stanovanju spustite rolete oz. preprečite vdor svetlobe/bliskov v stanovanje.
 • psa še po dnevi nahranite in potem odpeljite na dolg/igralni sprehod, da ga boste čim bolj utrudili.
 • v dneh, ko je uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena, prestrašenega psa sprehajajte z oprsnico in nenavadno ovratnico in ga nikoli ne imejte spuščenega.
 • če žival išče vašo bližino, ostanite mirni, se ne odzivajte na poke in bliske, dovolj bo, da kužku ali muci dovolite, da je ob vas in jo umirjeno božajte.
 • v nekaterih primerih, ko veste, da je strah resnično prehud, pa je morda dobro razmisliti, da noč preživite v kakšnem počitniškem apartmaju, kjer je verjetnost pokov skoraj nična.

V članku sem poskušala izpostaviti najpogostejša uporabljena sredstva in metode, vendar je teh seveda še več.
Upam, da bo vsak našel kar najboljšo za svojega ljubljenčka in da boste prihajajoče praznike skupaj s svojimi živalskimi prijatelji preživeli kar se da mirno.

Viri:
 1. Angst bei Feuerwerk, Tina von der Brüggen, Partner Hund, 12-2016,
 2. http://stories.barkpost.com/diy-anxiety-wrap/,
 3. http://www.rover-time.com/simple-effective-acupressure-anxious-dogs/
 4. Silvester – Finger weg von Acepromazin, Ralph Rückert http://www.tierarzt-rueckert.de/,
 5. Bach flower remedies for animals, Helen Graham and Gregory Vlamis,
 6. Metoda TTeam za pse, Linda Tellington-Jones
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Tanja Kresnik
Sledi Tanja Kresnik:

Energijska osteopatinja in celostna terapevtka za živali

V svetu, ki je do živali prepogosto krut in nečloveški, že od malega čutim, da jim je treba podati roko in jih povprašati, kako so, ter jim po najboljših močeh pomagati. To kot terapevtka energetske osteopatije z veseljem na najrazličnejše načine tudi počnem. Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.