Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Menjava dlake – nadloga ali nuja?

Menjava dlake – nadloga ali nuja?

Objavljeno v Dopolnine metode zdravljenja

Ste med tistimi skrbniki psov, ki trenutno hodijo naokoli z lepilnimi valjčki in nenehno sesajo in prhajo dlake z oblačil, ko morajo iz hiše?

Ja, s prvimi hladnimi nočmi poznega poletja so naši kosmatinci vstopili v obdobje menjave dlake. Seveda to ni edina menjava dlake, saj jih vsako leto spomladi čaka še ena, ki je z vidika odpadanja dlak še intenzivnejša in tudi ta se začne takrat, ko se nam o prihajajoči pomladi še niti ne sanja, živali pa že zaznajo, da dnevi postajajo daljši.

Morda kot pasji skrbniki menjavo dlake vidimo le s svojega vidika, ko se ta dlakava nebodigatreba znajde prav povsod in v najbolj neprimernih trenutkih. Vendar menjava dlake ni obremenjujoča le za nas, temveč tudi za našega kosmatinca. V nadaljevanju se bomo dotaknili načinov, kako mu lahko priskočimo na pomoč, ampak za začetek poglejmo, kaj menjava dlake sploh je, kako poteka in ali je pri vseh psih enako intenzivna.

Menjava dlake je popolnoma normalen proces

Kot že rečeno pri večini psov nastopi menjava dlake dvakrat letno – spomladi in jeseni.

Spomladi izgubijo svojo debelo zimsko dlako, da jim poleti ni prevroče. Poletna dlaka je namreč krajša in ima manj poddlake.

Menjava dlake
Poletna dlaka, vir.

Ko se poletje končuje, pa začne poletna dlaka izpadati in znova jo nadomesti zimska dlaka z okrepljeno poddlako.

Menjava dlake
Zimska dlaka. Vir

To je povsem naraven in za žival tudi potreben proces. Celotna menjava pa vsakič traja približno od 4 do 8 tednov. Začetek menjave sprožijo različni dejavniki, predvsem trajanje dnevne svetlobe in temperatura. Oboje nakazuje prihajajočo spremembo letnega časa in s tem potrebo po drugačni vrsti dlake.

Na menjavo dlake vplivajo različni dejavniki

Pomemben dejavnik pri menjavi dlake je tudi pasma psa, saj je pri določenih pasmah menjava bolj ali pa manj izrazita, nekatere pasme pa dlake skoraj ne menjajo.

Zlati prinašalci, labradorci, novofundlanci, bernski planšarji, borderski ovčarji so nekatere od pasem, ki menjajo dlako dvakrat letno. Večinoma so to pasme s precej poddlake in daljšo krovno dlako, vendar jo menjujejo tudi psi s kratko dlako in malo poddlake, na primer dalmatinci, bokserji, določene pasme terierjev. Ti sicer izgubijo manj dlake, vendar jih lahko zaradi manjše zaščite, ki jo zagotavlja dlaka, pozimi hitro zazebe, poleti pa lahko tudi opeče. Pri določenih pasmah terierjev (jorkširski) in pudljih pa je dlaka v fazi nenehne rasti, zaradi česar jim ne izpada, jih je pa treba redno voziti k frizerju, saj bi bila drugače predolga in bi lahko povzročala težave npr. z vidom ali pregrevanjem.

Na menjavo dlake pa ne vpliva le pasma oziroma okoljski dejavniki, ampak tudi starost in hormonska slika živali.

Samicam začne dlaka izpadati pred gonitvijo, kastriranim samcem pa pogosto izpada skozi vse leto, kar je posledica spremenjenega hormonskega ravnovesja.

Pri starejših živalih poteka menjava dlake počasneje kot pri mlajših in običajno v povprečju letno izgubijo več dlake.

Menjava dlake za živali pomeni precejšnjo obremenitev

Bolj kot je menjava dlake intenzivna, torej več dlake kot odpade ali več dlake kot zraste. V tem obdobju je pri psih menjavi dlake namenjeno do 30 % dnevne presnove, zato jih moramo kot njihovi skrbniki v tem obdobju kar najbolje podpreti.

Prva je seveda ustrezna in kakovostna hrana, ki poskrbi za zdravo in sijočo dlako.  Hrana naj vsebuje dovolj beljakovin in čim manj žit. Kot vsako dlako tudi pasjo sestavlja keratin, za nastajanje keratina v telesu pa so potrebne beljakovine.  Po drugi strani lahko s prevelikim deležem žit v prehrani negativno vplivamo na kakovost dlake, saj večina žit vsebuje fitinsko kislino, ki v telesu zmanjšuje absorpcijo mineralov (magnezij, kalcij, cink) in elementov v sledeh.

Seveda pa psi niso edini štirinožni sostanovalci, ki se soočajo z menjavo dlake. Tudi mačke menjajo dlako in v obdobju menjave dlake je zelo pomembno, da imajo na voljo svežo mačjo travo. Večino skrbi zase mačke opravijo kar same, kar pomeni, da med negovanjem dlake dejansko zaužijejo še več dlake kot običajno. Seveda pa mora ta dlaka tudi ven in mačja trava mačkam pomaga pri lažjem izločanju nastalih kep dlak. Seveda tudi pri mačkah velja enako kot pri psih, da jim med menjavo dlake dajemo čim boljšo podporo z ustrezno hrano, česanjem dlake, morebitnimi prehranskimi dodatki.

Dodatki k prehrani, ki so pri menjavi dlake še kako dobrodošli

Poleg tega se z večjo izgubo ali rastjo dlake poveča tudi potreba po določenih snoveh, zato je pomembno, da jim pri tem pomagamo tudi z ustreznimi prehranskimi dodatki.

  • Pivski kvas – vsebuje 16 aminokislin (gradniki beljakovin) in selen, ki pozitivno vpliva na kožo in dlako.
  • Biotin – eden od vitaminov B, ki je potreben za nastajanje keratina (in s tem novih dlak). Z dodajanjem biotina (kuro) lahko pospešimo menjavo dlake in poskrbimo za sijočo in zdravo hrano, vendar POZOR! Kuro z biotinom opravite le po posvetu z veterinarjem.
  • Nenasičene maščobne kisline – dodajanje maščob/olja, bogatega z omega-3 maščobnimi kislinami je v tem obdobju izjemno pomembno, zato lahko svojemu kosmatincu ponudite na primer kokosovo olje, konopljino, laneno, svetlinovo ali lososovo/ribje olje, lahko pa tudi olje črne kumine (enkrat tedensko). Olja psu ne mešajte med hrano, ampak ga vedno ponudite ločeno, da ima izbiro, če ga želi zaužiti ali ne. Če mu boste dali na razpolago več različnih, se bo verjetno za kakšnega odločil prej kot za ostale.
  • Cink – pri različnih težavah s kožo in prhljaju je pogosto razlog ravno pomanjkanje cinka.

Poleg prehranskih dopolnil lahko posežete tudi po naravnih pripravkih. Psu lahko naredite čajno mešanico npr. iz brezovih in malinovih listov, marjetic, močvirskega oslada, pripravite poparek in ga zopet ločeno ponudite, da ga pes spije, ko oziroma če to želi, uporabite lahko tudi tudi homeopatsko sredstvo Silicea D12.

Kaj pa nega dlake od zunaj?

Do zdaj smo govorili o tem, kako lahko menjavo dlake podpremo »od znotraj«, od zunaj pa lahko pomagamo s preprostim vsakodnevnim krtačenjem dlake. S tem boste odstranili stare dlake, zmanjšali morebitno srbečico ter spodbudili krvni obtok v koži, s čimer bodo vse za menjavo dlake pomembne snovi lažje prišle do svojega »delovnega mesta« in bodo spodbudile rast novih dlak. S krtačenjem z dlake odstranjujete tudi umazanijo in po dlakah razporedite loj, ki dlako neguje in jo naredi bolj vodoodporno.

Krtačenje je tudi opravilo, ki ga ima večina psov zelo rada. Je namreč podobno božanju in krepi vez med človekom in psom.

Najboljši pripomoček za krtačenje pri menjavi dlake je furminator. Pri izbiri furminatorja upoštevajte dolžino dlak in količino poddlake svojega psa.

Pri krtačenju s furminatorjem je pomembno, da v obdobju med menjavama dlake psa z njim skrtačite 1-2-krat tedensko, med menjavo pa lahko tudi 3-krat tedensko. To je namreč pripomoček, ki lahko odstrani tudi preveč dlake, zato morate paziti, da češete enakomerno na vseh straneh, saj lahko drugače hitro kje na dlaki nastane kakšna »luknja«.

Lahko se zgodi, da je vaš pes med tistimi, ki ne marajo krtačenja, zato en skrivni nasvet. Odličen pripomoček za odstranjevanje dlak je lahko v tem primeru gladilni kamen za nego stopal.

Menjava dlake
Vir

Z njim dejansko po dlaki samo gladite, kar je na dotik občutljivejšim psom veliko prijetnejše od krtačenja, hkrati pa še vedno odstranite mrtve dlake in spodbudite pretok v koži.

Za pasjo dlako v obdobju menjave bomo tako kar se da optimalno poskrbeli, hkrati se bo izboljšalo tudi počutje našega štirinožca in še po stanovanju in oblačilih bo veliko manj nadležnega puha. Da o boljšem odnosu med vami in vašim kužkom sploh ne govorimo!

Viri:

http://www.lindermanns-tierwelt.de/artikel-hund/fellwechsel-bei-hund-katze-pflegetipps/
http://www.hundeblogger.net/pflege/fellwechsel-beim-hund/
https://www.tierheilpraktiker.de/mein-tierheilpraktiker/alle-ausgaben/3-2016/567-fellwechsel-beim-hund-heilkraeuter-in-der-tierheilpraxis.html (povezava ni več aktivna – 22. 02. 22)
http://leswauz.com/2016/06/15/mit-diesen-tipps-helft-ihr-eurem-hund-im-fellwechsel/
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Tanja Kresnik
Sledi Tanja Kresnik:

Energijska osteopatinja in celostna terapevtka za živali

V svetu, ki je do živali prepogosto krut in nečloveški, že od malega čutim, da jim je treba podati roko in jih povprašati, kako so, ter jim po najboljših močeh pomagati. To kot terapevtka energetske osteopatije z veseljem na najrazličnejše načine tudi počnem. Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.