Domov » V živo » Naravne rešitve za tvojega psa – kako smo se imeli?

Naravne rešitve za tvojega psa – kako smo se imeli?

Objavljeno v V živo

Zanimanje za “naravno zdravljenje” je v porastu in vedno več lastnikov živali se odloča za alternativni pristop. Mnogo boljši izraz kot alternativa so sicer dopolnilne ali komplementarne metode zdravljenja, saj nikoli ne smemo zanemariti konvencionalne veterine – gre za dopolnjevanje, komplementacijo določenih principov zdravljenja alternative in klasike; v primeru krvavitve, zloma, toplotnega udara in podobnih urgentnih stanj, je obisk veterinarja seveda nujen, a  bodo „naravne rešitve“ nudile odlično dopolnilno pomoč pri okrevanju.

Katere dopolnilne metode zdravljenja poznamo in kako jih uporabiti v praksi? Na pomoč sem poklicala Mojco Sajovic, vzrediteljico bernskih planšarskih psov, predsednico Slovenskega kluba za bernske planšarske pse in odlično kinologinjo, ki je samo za revijo Moj pes napisala več kot 100 člankov na temo dopolnilih metod zdravljenja živali. Svoje obširno znanje in izkušnje je podelila na sobotnem predavanju Naravne rešitve za boljše življenje tvojega psa.

Od homeopatije do medicinskih gob

Večino dopolnilih metod lahko lastniki živali prakticiramo sami, sploh v primerih, ko gre za akutna stanja. To velja zlasti za homeopatijo, Bachove cvetlične esence in terapijo dotika, pri energetski medicini, kot je denimo reiki, je pomoč strokovnjaka nujna. Pomoč strokovnjaka je nujna tudi za kronična stanja, kot so recimo alergije in diabetes, ne glede na vrsto metode, ki jo izberemo.

Mojca je predstavila temeljna načela in delovanje homeopatije. Homeopatska zdravila lahko kupimo v lekarni, a za živali so zlasti primerni kompozitni homeopatski pripravki, ki jih lahko kupimo na spletu. Še posebej je izpostavila knjigo Naši psi – zdravi s pomočjo homeopatije, v kateri Hans Günter Wolff podrobno opisuje primerno izbiro homeopatskih remedij glede na različna stanja, vzroke in simptome določene akutne težave. Če vas homeopatija zanima, je to čtivo, ki mora najti prostor na vaši knjižni polici. Homeopatija je tudi odlična kot podporna metoda ob (neizbežnem) cepljenju psov.

Hvala za obisk
Kljub krasnemu vremenu se nas je na sobotnem predavanju zbralo več kot 20!

Nadaljevali smo z Bachovimi cvetličnimi esencami. Gre za metodo zdravljenja, ki je v osnovi podobna homeopatiji (njen utemeljitelj dr. Edvard Bach je bil med drugim tudi homeopat) in izhaja iz predpostavke, da čustva vplivajo na bolezni. Bachove cvetlične esence psu pomagajo odpraviti notranja ravnovesja in ugodno vplivajo na izboljšanje zdravstvenega stanja, seveda ob predpostavki, da izberemo pravo esenco (obstaja jih 38), še pred tem pa pravilno določimo njegovo čustveno stanje.

Kaj pa terapija dotika? Mojca poudarja, da je vsak dotik že lahko terapija, tudi nega, krtačenje. Dotik psom godi, ker ga iščejo sami, še posebej pa je izpostavila “magične” TTouch krogce, imenovane po Lindi Tellington, s katero se je dvakrat srečala in takrat tudi usposabljala. Gre za –  na prvi pogled –  nič kaj posebne krogce in četrt, ki jih izvajamo neposredno na psu.

Predstavitev dopolnilnih metod zdravljenja smo zaključili z nekaterimi morda manj znanimi metodami, kot so kiropraktika, uporaba medicinskih gob in koloidnega srebra.

Fotogalerija

Albina in Ajk: več kot uspešna kombinacija različnih metod v praksi

albina-in-ajk-triki
Včasih problematičen pes, danes pa deli “lupčke” kot za stavo!

Predavanja sta se udeležila tudi Albina in kuža Ajk, ki sta živ dokaz, kako različne kombinacije dopolnilnih metod funkcionirajo v praksi. Verjetno si nihče od prisotnih ni predstavljal, da je imel Ajk včasih velike težave z agresivnim vedenjem. Danes izjemno prijazen in srčen kuža, ki je z mahajočim repkom pozdravil vse prisotne, se nadejal ob vonjavah pasjih priboljškov in v uvodu pokazal kar nekaj cirkuških trikcev, je že v zgodnji mladosti renčal na lastnico in grozil z ugrizi. Situacija je kmalu postala neobvladljiva, Albina se je obrnila na Mojco in skupaj sta s pravilno vzgojo, kombinacijo primernih Bachovih cvetličnih esenc, TToucha ter homeopatije premagali to poglavje v življenju in zdaj uživata v skupnih trenutkih.
Albina in Ajk poosebljata tudi Mojčino temeljno sporočilo predavanja – nikoli ne prenehaj iskati rešitev za tvojega psa.

 

 

 

„Hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana“

In na koncu, kakorkoli obrnemo, vse se začne in konča pri hrani, kar je Mojca tudi večkrat poudarila: v svetu, v katerem živimo, se mi odločamo o tem, kaj bo pes jedel, a vprašati se moramo, kaj bi on izbral, če bi imel to možnost? Industrijsko pripravljena hrana vsebuje veliko dodatkov, ki za pse niso niti najmanj primerni. Dejstvo je, da lahko z izbiro primerne hrane poskrbimo za zdrav in močan imunski sistem, ki bo služil svojemu namenu ter poskrbel za zdravega in srečnega psa!

Toplo priporočam in svetujem obisk Mojčine spletne strani, kjer boste našli goro informacij na temo dopolnilnih metod zdravljenja psov – obvezno domače branje za vse, ki vas zanima ta čudoviti in skrivnostni svet!

Ne spreglej: ponovitev predavanja Naravne rešitve za tvojega psa >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

3 Responses

 1. Nataša
  | Odgovori

  Super članki!

 2. IRENA
  | Odgovori

  Kot novo prijavljena spremljam in se učim.
  Hvala za nasvete kateri so zelo koristni in nekatere že postopoma uvajam
  Tudi moj kuža jih lepo sprejema.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.