Domov » Ostalo » Pasji iztrebki – jabolko spora?

Pasji iztrebki – jabolko spora?

Objavljeno v Ostalo

Majhni, veliki, svetli, temni ter vsi odtenki vmes; kompaktni in tekoči, dišeči in smrdeči – zdaj verjetno že veste, da ne govorim o psih temveč o njihovih iztrebkih. Na žalost je tako, da jih srečam praktično kamorkoli grem in ob tem vedno pomislim: bentiš, a je res tako težko počistiti za svojim psom? In ko se v kakšnega spotaknem, kolnem še posebej na glas! Vi tudi?

Zdaj pa si predstavljajte, kako se ob tem počutijo šele tisti, ki imajo do psov ambivalenten odnos ali pa jih ne marajo. Upam si trditi, da smo zaradi nevzgojenih pasjih skrbnikov na slabem glasu vsi pasjeljubci, tudi taki, ki smo vestni v vseh pogledih. Še ena objava na to temo verjetno ne bo bistveno spremenila situacije, a če bo zaradi nje vsaj 1 oseba začela vestno nositi s seboj vrečke za pasje iztrebke, je to gotovo bolje, kot da samo skomignemo z rameni in gremo dalje.

 Torej – zakaj se spodobi počistiti za svojim psom?

Pozabite na kazen, uporabite kmečko logiko

Res je, za nepobiranje iztrebkov je predpisana kazen, ampak zame kazen nikoli ni razlog, ki bi me prepričal, da nečesa ne bi počela. V končni fazi, kazen pač plačaš in greš dalje (ali pa si zelo jezen, ker si moral plačati kazen, ne zato, ker nisi počistil za svojim psom!). Po drugi strani pa se mi zdi, da je razumeti, zakaj se nečesa ne spodobi početi, včasih že prava umetnost.  Za svojim psom je treba počistiti, ker:

 •   s tem pokažemo odnos, ki ga imamo do okolice – drugih ljudi in živali, s katerimi si delimo sprehajalne površine, zelenice in prostore za druženja. Gotovo se vsi strinjamo, da nobenemu ne paše, da stopi v tuj iztrebek in nihče ne želi, da bi njegov pes pojedel iztrebek drugega psa, s tem pa še kakšne zajedavce.
 • je to osnovna higiena. Ne glede na to, kako skrbimo za zdravje našega psa, ga imamo za člana družine, ki spi v naši postelji itd., je lahko njegov iztrebek svojevrsten minimundus, za katerega je bolje, da nihče drug ne pride z njim v stik.
 •  si igrišča, zelenice, pločnike in poti delimo z drugimi ljudmi, ki ne želijo hoditi po minskem polju – in to je nenazadnje tudi njihova pravica.

Kam s pasjimi iztrebki?

Mnogi jih vestno pospravljajo v biorazradljive vrečke in nato odvržejo v koš z bio odpadki, vendar to ni pravo mesto. Zaradi potencialno patogenih organizmov in/ali zajedavcev, pasji iztrebki spadajo v koš z mešanimi odpadki. O tem sem že pisala tukaj.

Večina je sicer zelo skrbna

Anketa o pobiranju pasjih iztrebkov, ki sem jo včeraj izvedla na Facebooku, je sicer zelo obetavna, vendar glede na potičke in klobase, ki smo jim priča v okolici, prav gotovo ni pokazatelj realnega stanja. Sklepam, da je to deloma tudi zaradi tega, ker se na ZHP-ju združujejo in zadržujejo ozaveščeni pasji skrbniki J

Tej verjetno zdaj tudi berejo ta prispevek in kimajo z glavo, medtem ko sosedov Franci pasjih iztrebkov ne pobira, ker so preveliki in ne grejo v vrečko ali pa premajhni in je škoda vrečke. Lahko pa ta prispevek delite med prijatelje, morda je med njimi kakšen Franci ali Metka, ki bosta vsaj občasno na sprehode vzela kakšno drečko – vrečko za iztrebke.  

Zaradi manjšine nastrada večina?

K ponovnem pisanju o tej tematiki me je spodbudila sila zanimiva situacija, ki sem jo prejšnji teden doživela v Izoli, ob 11. uri dopoldne. Izola je namreč psom izjemno neprijazno mesto; naj vas pasja plaža ne zavede, v zelenicah in parkih prepogosto naletimo na znak »prepovedano za pse«. In prav v enem izmed teh parkov je gospod ob 11. uri dopoldne čisto brezsramno uriniral po drevesu!

Pustimo ob strani to, da je tako početje prav tako v neskladju z zakonom in da bi gospod lahko dobil kazen. Ni je in zaradi tega tudi ne bo nihče namestil table, da je obisk parka prepovedan za gospode – vprašanje pa je, kaj bi se zgodilo, če bi urejen park kar naenkrat postal javno stranišče za gospode, ki ne zdržijo do doma.

In enako velja pri psih: težava namreč ni v tem enem iztrebku, ki ga ne poberete danes, težava je v tem, da je psov veliko in da nekateri skrbniki (pa čeprav v manjšini) nimajo v konceptu tega, da morajo za njim počistiti. Recimo, da v ulici živi 10 psov: 9 pasjih skrbnikov redno pobira iztrebke, tisti eden pa ne: in če se pes iztrebi 1-krat na dan v istem parku, je to 7 iztrebkov na teden, več 10 na mesec itd., Kaj šele, če pride kdaj do kakšne driske! A prepovedano za pse se na koncu nanaša čisto na vse.

Zato bodimo zgledni skrbniki in počistimo za svojim psom. Tistega, ki tega ne stori, lahko na to prijazno opozorite, ali ga preusmerite na ZHP. Ampak moje opozorilo ne bo tako prijazno J

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Suzana
  | Odgovori

  Lena, brez zamere. Ce prav razumem, ste Izolanka, ki ze 20 let zivi v Ljubljani. No jaz sem Ljubljancanka, ki ze vrsto let zivim v Izoli s 3 psi. Verjamem, da za we pridete na obisk v Izolo. Glede na to, da vztrajno ponavljate, da je Izola izredno psom neprijazno mesto, me zanima, zakaj tako mislite? Meni osebno se Izola ne zdi psom neprijazno mesto. Ogromno je zelenega, naselja so zelena, parki tudi, trte so ogromne, celo poletje se lahko na sprehodih izogibam gneci turistov na plazi. Obstajajo mesta za kopanje, kjer te nihce ne gleda po strani (pa ne govorim o pasji plazi). V vecino lokalov imajo psi dovoljen vstop, imamo odlicno pasjo trgovino, odlicne veterinarje, redarji ne tezijo za brezveze itd. Vse je na pes razdalji. In ce je pri svetilniku tabla ‘prepovedano za pse’ to ne pomeni, da je mesto neprijazno. Je toliko drugih krajev, kamor lahko peljes psa. V bistvu je tu samo velika koncentracija nevzgojenih lastnikov, ki ne pobirajo pasjih iztrebkov, komunala pa bi lahko namestila vec kosev za smeti, Obcina pa ponoci uredila javno razsvetljavo, saj kar nekaj luci ne dela in je ponekod tako temno, da je nevarno, da se na robniku ali stopnici poskodujes… Mislim, da svoji Izoli delate krivico.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Živjo Suzana! Se opravičujem za pozen odgovor 🙂
   20 let ravno ne, malo manj, ampak to niti ni tako pomembno. Me zelo veseli, da ne delite mojega mnenja, jaz se žal še vedno ne strinjam:
   V večini parkov je psom prepovedan vstop. Trte so res krasne, a so tam sprehajalci že dobili kazen, ker so imeli odvezanega psa. Tudi meni so všeč divje plaže, ampak ni to point – point je, da na je med glavno sezono psom prepovedan vstop na plažo (razen hoje po glavni poti), alternativa pa je porazna pasja plaža. Lokali – OK, to je pač stvar odločitve lastnika lokala. Trgovine in veterinarji … ja, res je to kar pravite, ampak spet je to na nivoju lastnikov, ne občine.
   Res pa je tudi to, kar ste napisali – da je veliko nevzgojenih lastnikov, ampak z represijo in splošnimi omejitvami se to ne bo rešilo. Koši za iztrebke sicer so, vključno z vrečkami, vendar lahko na prste ene roke preštejem, kolikokrat sem v njih dejansko našla vrečke.
   Hvala za vaš komentar, mislim da Izoli ne delam krivice, samo ne zadovoljim se s povprečjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.