Domov » Ostalo » Pravilno ločevanje odpadkov, ki ostanejo za našimi živalmi

Pravilno ločevanje odpadkov, ki ostanejo za našimi živalmi

Objavljeno v Ostalo

Nedolgo nazaj so novinarji 24ur pripravili odličen prispevek na temo smeti in ločevanja odpadkov. V objavi so poudarili, da ko odvržemo smeti v zabojnike, se naša zgodba sicer konča, za smeti pa se komaj začne. Pravilno ločevanje odpadkov je zato odgovornost, ki jo ima vsak posameznik do našega planeta, in stremenje k temu, da ustvarimo čim manj odpadkov, bi moral postati moto vseh nas. Ker je zaenkrat možno samo življenje na Zemlji, se moramo do okolja in naših zanamcev obnašati bolj odgovorno 🙂

Pasji in mačji skrbniki hočemo ali ne, se dnevno srečujemo z »odpadki«, ki ostanejo za našimi kosmatimi prijatelji. Embalaža, ki ostane od hrane (konzervirane, briketirane in surove), na pol pogrizene kosti in iztrebki je le nekaj odpadkov, ki ostanejo za našimi kosmatimi prijatelji. Kako jih pravilno reciklirati, v katere koše spadajo? Odgovore sem poiskala na ljubljanski Snagi.

Ostanki mesa in kosti – biološki ali mešani odpadki?

Ostanki mesa in kosti, ki recimo ostanejo po pasji (ali naši) večerji, spadajo med BIO odpadke. Pri tem na Snagi opozarjajo, da moramo uporabiti zdravo pamet: »metrska krača« naj potemtakem roma raje v mešane odpadke.

Če v hladilniku naletite na ostanke mesa, ki so že zasmrdeli (ja, vsakemu se to lahko zgodi!) in zato niso primerni za psa, jih lahko še vedno zavržete v BIO odpadke, če pa ste po čudnem naključju naleteli na meso, iz katerega že lezejo črvi, ga zavrzite med mešane odpadke.

A pozor! Na ljubljanski Snagi opozarjajo, da je pri pravilnem ločevanju BIO odpadkov pomembno predvsem to, kako je urejena nadaljnja predelava bioloških odpadkov na posamezni občini, zato morda klic na bližnjo komunalo ne bo odveč.

Kaj pa pasji iztrebki in mačji posipi?

Med mešane odpadke prav tako spadajo pasji in mačji iztrebki, ki jih nekateri sicer dosledno, a napačno odlagajo med BIO odpadke. Tudi če je vaša vrečka za iztrebke BIO, iztrebke zavržemo med mešane odpadke in enako velja za uporabljene mačje posipe. A zakaj? Namen bioloških odpadkov je, da se jih predela v kompost. Ker se ta kompost uporablja na njivah, mora biti varen in se ga zato tudi ves čas preverja. Mačji in pasji iztrebki v bioloških odpadkih pa lahko predstavljaj potencialno težavo zaradi morebitih zajedavcev ali drugih mikroorganizmov, ki bi lahko bili prisotni v iztrebkih živali.

Umazane konzerve

Kaj pa umazana embalaža, ki ostane od pasjih konzerv ali surovega mesa? To seveda zavržemo v zabojnike z embalažo in po Snaginih zagotovilih jih ni potrebno prati, če je embalaža (konzerva denimo) normalno izpraznjena. Če so v njej še ostanki hrane, jih pravilno reciklirajmo.

Zanimivo: Snaga ima zelo uporabno spletno stran, mojiodpadki.si, kjer lahko s pomočjo iskalnika preverimo, v kateri zaboj spadajo določeni odpadki!

Naj bo odpadkov čim manj!

Poleg pravilnega ločevanja odpadkov je seveda še bolj optimalno, če odpadkov ne ustvarimo oz. je teh čim manj. Kupujmo premišljeno in po pameti; ali pes res rabi šesnajsto igračo, ki se bo valjala v kotu …? In če se le da, kupujmo stvari s čim manj embalaže, pesek za mačke zamenjajmo z biorazgradljvim posipom, kot je recimo Garfield, ki ga lahko zavržemo v WC školjko.

Predvsem pa reciklirajmo oz. kot pravijo na Snagi: enkratno je stvari uporabiti večkratno. Iz ponošene majice lahko naredimo pasjo igračo za vlečenje ali mačje-lovke, ovratnico, ki smo jo menjali za oprsnico, lahko spremenimo v naravni odganjalec bolh in klopov, kartonaste škatle pa so itak najboljše igrače za mačke: iz njih lahko naredimo interaktivne mačje igrače ali preprosto praskalno podlogo. Poleg recikliranja smo lahko tudi ustvarjalni in privarčujemo na novih igračah in dodatkih.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.