Domov » Zelišča in začimbe » Pegasti badelj za pse

Pegasti badelj za pse

Objavljeno v Zelišča in začimbe

Pegasti badelj je enoletnica, ki jo vzgajamo iz semena. Seme posejemo spomladi, v poznem poletju pa rastlina tvori semena, v katerih se nahajajo zdravilne učinkovine. Košek, v katerem se nahajajo semena, je obdan z bodicami, zaradi česar je spravilo semen vedno težavno opravilo.

Odličen za jetra

Glavna zdravilna učinkovina v pegastem badlju je silimarin, ki dokazano pomaga pri obnovi in nastajanju novih jetrnih celic, hepatocit. Jetra zaščiti pred mnogimi škodljivimi snovmi, kot so na primer tetraklorometan, strup zelene mušnice ter nekateri virusi, ki lahko povzročijo odmiranje jetrnega tkiva.

Silimarin ima dva mehanizmih delovanja: s prvim utrdi celično steno hepatocitov, ki so najbolj aktivne jetrne celice, in prepreči vdor strupov v celično notranjost, po drugi strani pa spodbuja  obnavljanje poškodovanih celic in nastajanje novih.

Eden izmed glavnih učinkov silimarina je njegovo močno zaviranje oksidativnih procesov in lovljenje ter eliminacija prostih radikalov, ki nastajajo tekom oksidacije. Jetra so pomemben organ, ki med drugim skrbijo za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz telesa, zato je za zdravje celotnega organizma pomembno, da so zdrava in v dobrem stanju.

Učinkovina silimarin se nahaja v ovojnici semena, medtem ko se v notranjosti semena nahaja veliko zdravih maščobnih kislin, kot so omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Ker je silimarin v vodi slabo topen, ga iz ovojnice semena izločimo z alkoholom, vedno pa na alkohol namakamo celo seme in ne zdrobljenega.

Pegasti badelj za pse – kako ga najbolje uporabimo?

Psu je najboljše ponuditi sveže zdrobljeno seme, saj tako zaužije poleg silimarina tudi zdrave maščobne kisline. Seme zdrobimo preden ga dodamo v obrok, saj ko je seme enkrat zdrobljeno, je izpostavljeno kisiku in svetlobi, ki negativno vplivata na obstojnost učinkovit. Torej dlje časa, kot je seme zdrobljeno, manj zdravilnih učinkovin ostane v njem, kar pa itak velja za vsa semena in zdravilna zelišča.

Fino je, da kuro s pegastim badljem naredimo 1-krat ali 2-krat letno in tako poskrbimo za zdrava jetra našega kužka.

Zdrobljena semena dodajamo v hrano, lahko enkrat ali večkrat na dan, ko psa hranimo. Dodamo nekje pol čajne žličke semen za cca. 20 kg psa, če je pse težji ali lažji, količino ustrezno prilagodimo. Pegasti badelj v prehrano dodajamo cca. 3 tedne, lahko 1x ali 2x letno. Stranskih učinkov pri jemanju badlja ni, zato ga svojemu kosmatincu le privošči 🙂

vir fotografij: Zelišča Cvetka

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.