Domov » Trendi » Vse o negi pasji tačk s pomočjo zelišč

Vse o negi pasji tačk s pomočjo zelišč

Objavljeno v Trendi, Zelišča in začimbe

Koliko parov čevljev imaš?

Tvoj kuža ima 4 tačke, za vse priložnosti in vremenske pogoje – prav je, da zanje tudi primerno poskrbiš. Pesek, beton, gozdna tla,… vse to so podlage, kjer se tačke hitro poškodujejo, še posebej v mrzlih dneh. Ko se tačka enkrat poškoduje, je zdravljenje dolgotrajno in boleče – kuža običajno z lizanjem in grizenjem tačke stanje še poslabša in podaljša proces zdravljenja, to vedenje pa mu je izredno težko preprečiti.

Zakaj je preventiva boljša kot dolgotrajno zdravljenje?

Ker so tačke naših kosmatincev izpostavljene tlom in z njimi vsemogoči nesnagi, psi pa se v tačke tudi potijo, se na njih lahko hitro naselijo bakterije in glivice. Te niso nič kaj prijeten spremljevalec, običajno povzročajo srbečico in razjede, kuža si tačke prične griči, kar pa zadevo še poslabša.

Ali veš, da izvleček timijana dokazano zavira rast več kot 10 najpogostejšim bakterijam in glivicam v našem mikrookolju?

Najbolj učinkovito je eterično olje timijana, ki pa ga na tkivo nikoli ne smeš nanašati nerazredčenega – le ustrezno razredčen bo učinkovit in primeren za uporabo. Z uporabo nerazredčenega pa lahko narediš veš škode kot koristi, saj tkivo dodatno razdraži in povzroči pekoč občutek, ki psa še spodbudi k praskanju in grizenju. Njegovo delovanje podpre še žajbelj, ki poleg antibakterijskega delovanja zavira tudi prekomerno potenje tačk. Psi se skozi tace potijo in znoj na vnetih tačkah stanje lahko še poslabša. Žajbelj preprečuje, da bi se zaradi znojenja dodatno množili mikroorganizmi, hkrati pa pospešuje celjenje in tvorbo krast.

Kamilica in ognjič sta zelišči z močnim protivnetnim delovanjem – vsebujeta veliko flavonoidov, ki so naravni zaviralci vnetja in pospešijo celjenje ran, razjed in drugih poškodb kože. Tkiva ne dražita, pomembno pa je, da uporabimo oljne in alkoholne izvlečke suhih cvetov, saj eterični olji nimata tako močnega delovanja, hkrati pa lahko tkivo dražita.

Zadnje, a nikakor najmanj pomembno zelišče, pa je rožmarin. Alkoholni izvleček, ki mu na zeliščnem posestvu Cvetka v procesu izdelave alkohol odparimo, pospešuje prekrvavitev in posledično pospeši tudi regeneracijo tkiva. Izvleček je bogat z antioksidanti, ki v celici pomagajo vzpostaviti naravno ravnovesje in preprečujejo poškodbe zaradi različnih zunanjih dejavnikov.

Z uporabo kakovostnih sredstev za nego lahko tačke zaščitiš in preprečiš poškodbe

Na zeliščnem posestvu Cvetka se z ekološko vzgojo in predelavo zelišč ukvarjamo že 8 let. Vsa zelišča pridelamo na svojem posestvu, jih požanjemo in iz njih pripravimo sveže izvlečke. Rožmarin, žajbelj, ognjič, kamilica in timijan so tisti, ki jih uporabimo pri izdelave kreme Suki, saj kot smo videli pospešujejo celjenje, preprečujejo vnetja in pospešijo regeneracijo tkiva. Skupaj s karitejevim maslom, olivnim oljem, kokosovim oljem in čebeljim voskom tvorijo kremo, ki ne prepriča le s čudovitim vonjem, ampak tudi izredno učinkovitostjo.

Krema pospešuje regeneracijo tkiva ter pomaga pri preprečevanju vnetij in celjenju ran. Odlična je za zaščito pred snegom in soljo, ki lahko tačke močno izsušita. Tačke namažemo pred sprehodom po zasneženem ali posoljenem terenu in tako poskrbimo, da ne pride do poškodb. Kremica pri dolgodlakih psih tudi prepreči sprijemanje dlake v snežne grude med prsti.

Odlično se obnese tudi pospeševanju celjenja površinskih ran in odrgnin, otiščancev na komolcih ali različnih izpuščajev. Je univerzalna krema, ki je nepogrešljiva tudi pri negi in preprečevanju okužb pri psih z globokimi obraznimi gubami. Če ima kuža pozimi zaradi suhega zraka v stanovanju pogosto suh in razpokan smrček, s kremico Suki težavo hitro odpraviš. Ker je 100% naravna, ni nič narobe niti, če jo kuža malo poliže.

Za na konec pa še najpomembnejše – ne pozabi, da je vneto ali poškodovano tkivo pred uporabo kreme potrebno umiti, saj tako poskrbimo, da je rana čista in se hitreje in lepše celi. Za čiščenje ti priporočam uporabo trdega mila za pse, ki ga prav tako najdeš v naši ponudbi. S svojo bogato sestavo tačk ne izsušuje, ima pH lasten pasjemu kožuhu in fino očisti tudi trdovratno umazanijo 🙂

Zeliščna krema Suki je na voljo tukaj >>>

Ne pozabi! Člani ZHP kluba kupujejo s popustom!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Katarina Kovačič
Sledi Katarina Kovačič:
Katarina je predana zeliščem, pod blagovno znamko Cvetka proizvaja eko zeliščno kozmetiko za nego ljudi in kužkov. Od malega o njena velika ljubezen psi, je tudi uspešna kinologinja. Njene naravne izdelke najdeš na zelisca-cvetka.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.