» » Piščančji trakci: recept za priboljške

Piščančji trakci: recept za priboljške

Objavljeno v Kuhana hrana za pse | 0

Tokrat sem v pečici sušila piščančje meso za psa in tako naredila odličen nizkokaloričen pasji priboljšek, primeren tudi za tiste kosmatince, ki morajo izgubiti kakšen kilogram ali dva. Če vam družbo dela mačka, boste s tem priboljškom ubili dve muhi na en mah, saj bodo piščančje trakce oboževale tudi mačke

Piščančji trakci – recept in postopek

Potrebujete cca. pol kg piščančjih prsi, ki jih lahko po želji seveda zamenjate tudi s puranjim filejem. Če želite narediti priboljškega na zalogo, lahko brez težav povečate količino, saj se meso po dehidraciji zelo skrči in bo te »pol kilce« zgolj za vzorec (sploh če imate zelo velike pse).

Piščančja prsa narežite na približno 0,5 cm debele trakce. Namig: da bo rezanje bolj enostavno, piščančje meso pred tem zamrznite za cca. 1 uro. Zamrznjena prsa boste na tak način lažje narezali na enakomerno debele rezine.
Piščančje trakce položite na pladenj na peki papir. Na tak način bo post festum čiščenje bolj enostavno, poleg tega pa se ne bodo prijela na pladenj.

Piščančje trakce sušite na predzadnji polički v pečici. Pri pečenju imate dve možnosti: hitrejšo in manj zdravo ali počasnejšo in bolj zdravo.

  • Pri bolj zdravi in počasnejši varianti sušite trakce približno 4 do 5 ur na temperaturi 60°C.
  • Pri hitrejši in manj zdravi varianti pecite trakce cca. 2 uri na temperaturi 120 ° C.

V obeh primerih pri načinu pečenja izberite »ventilacijo«. Če pa imate doma dehidrator, toliko bolje – brez težav ga lahko izkoristite tudi za pripravo okusnih in zdravih mesnih priboljškov.

PROnasvet:

Ko so priboljški posušeni, jih ohladite na pultu. Jaz jih najraje pustim kar čez noč na pultu, pokrite s papirnato brisačko, da se še dodatno izsušijo in so prihodnji dan še toliko bolj hrustljavi. Rok trajanja je načeloma dolg, ker je meso dehidrirano. Običajno jih hranim v papirnati vrečki ali steklenem kozarcu, a pri nas ne zdržijo več kot dva tedna – pa ne zato, ker bi se pokvarili, ampak ker so tako zelo slastni!

Če jih narežete na manjše koščke, jih lahko uporabite pri šolanju ali na treningu, primerni so tudi za pse z občutljivo prebavo. Če je pes alergičen pa piščanca, preprosto izberite beljakovinski vir, ki je zanj primeren (recimo kunec) ali pa tukaj preverite, kateri (kupljeni) pasji priboljški so lahko prav tako zdravi in naravni. Dober tek 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Sledi Lena Gregorčič:

Najraje se sprašujem o tistem, kar večina smatra za samoumevno in še toliko raje plavam proti toku - je veliko večji izziv in brez izzivov mi je v življenju dolgčas. Vabim vas, da se mi pridružite v ZHP klubu./a

Komentiraj