Domov » Surova hrana za pse » Priboljški za pse: kupujmo s pametjo in ne z očmi

Priboljški za pse: kupujmo s pametjo in ne z očmi

Objavljeno v Surova hrana za pse

Priboljški za pse niso nujen del prehrane, a kaj ko se mnogi ne moremo upreti, da ne bi dodatno pocrkljali svojega psa. Nenazadnje niti čokolada in podobne pregrehe niso najbolj primerne za ljudi, pa se ji mnogi ne moremo upreti – ker so pač dobre. A tako kot pri ljudeh in »naših priboljških«, se lahko tudi pri pasjih priboljških odločimo za zdravo ali manj zdravo varianto. V tem prispevku bom predstavila nekaj meni zelo ljubih zdravih in naravnih kupljenih pasjih priboljškov, na koncu pa vas čakata še dva recepta za priboljške, ki jih lahko pripravite sami.

Privlačna embalaža, kaj pa deklaracije?

Priboljški za pse, ki se prodajajo po trgovinah, so v osnovi narejeni za ljudi. Privlačna embalaža, na katerih se smejijo zadovoljni psi s snežno belimi zobmi, znotraj embalaže pa … hm, čokoladni dropsi, pobarvani piškoti, mehki priboljški vseh barv in oblik, ki se lepijo na zobe, pasje roladice “z okusom” divjačine (a podrobno branje deklaracije odkrije, da je v roladici samo 4 % divjačine, ostalo pa so stranski proizvodi predelave mesa, recimo perutnine) in seveda dentasticki in podobne žvečilne palčke, ki naj bi poskrbele za čiste zobe, a deklaracija spet razkrije recimo visoko vsebnost žit. Zgledajo že lepo, ampak je to res primerna hrana za nekoga, ki v osnovi najbolje funkcionira na mesu?

Skritih pasti deklaracij na pasjih priboljških in hrani se gotovo najbolj zavedajo tisti, ki imajo doma alergične pse in morajo zares paziti na vsako sestavino, v še tako zanemarljivo majhnem deležu. Če vaš pes ni take vrste občutljivček, ste lahko srečni, vseeno pa lahko naslednjič posežete po bolj primerni, zdravi različici pasjih priboljškov. Tej morda res ne zgledajo ravno privlačno, so pa vrsti primerni.

Mesni priboljški za pse so najboljša “naravna poslastica”

Vedno, ko kupujem pasje priboljške, kupim take, ki so iz 100 % mesa. Res je, da ne zgledajo tako privlačno in ne dišijo tako krasno kot vse tiste okusne roladice, dropsi, palčke … Zgledajo pač tako, kot zgleda posušeno meso. So pa ravno zaradi tega veliko bolj primerni, saj so popolnoma naravni, samo posušeni in zato brez vseh tistih sestavin, ki običajno povzročajo težave in dodatne kilograme.

Priboljški niso nujno samo nagrada ali razvajanje psa, odlični so tudi zato, ker potešijo naravno potrebo psa po žvečenju, posledično poskrbijo tudi za čistejše zobe, krepijo dlesni in lahko odlično »zaposlijo« psa. A prav zaradi tega je pomembno, da so priboljški za pse čim manj predelani in čim bolj naravni.

Priboljški za vsak dan, sprehod in motivacijo pri učenju

Sušene ribice so recimo nekaj, kar imam vedno na zalogi. Odlično se obnesejo kot motivacija na sprehodih, super bodo služile tudi kot priboljški za trening. Ker so majhne, so primerne tudi za zelo majhne pse in tudi mačke, ker so nemastne, so primerne tudi za tiste pse, ki imajo težave s prekomerno telesno težo (čeprav je v tem primeru smiselno razmisliti o spremembi načina prehranjevanja). Ker so v osnovi posušene, imajo zelo dolg rok trajanja in brez težav lahko dropse in podobne manjše priboljške zamenjate za sušene ribice. Sušene ribice dobiš tukaj.

Priboljške za trening ali učenje na sprehodih pogosto kupim na mačjem oddelku. Ojoj, boste rekli, pa saj pes ne sme jesti mačje hrane, ne mačke ne sme jesti pasje hrane, ali kako je že to? No, kot rečeno, ko kupujem priboljške, kupim vedno take, ki so zgolj 100 % posušeno meso in meso je meso, pa naj bo to za mačke, pse ali ljudi. Mačji priboljški so manjši, običajno narezani na manjše kocke in zato sploh praktični za šolanje (namesto tistih pobarvanih priboljškov) ali pa za res majhne pse. Pri nas doma pes in mačka jesta enako meso, kako je pa pri vas, ne vem 🙂 Tej od Cosme so recimo zakon.

Priboljški za žvečenje

Razne dentasticke in žvečilne trakove “z okusom” divjačine, govedine itd., ki lepo zgledajo, a vprašanje, koliko mesa sploh vsebujejo, lahko brez težav zamenjate z različnimi miksi posušenega mesa. Miks ne pomeni, da je v paketu mešano meso (no, lahko tudi), saj v osnovi lahko kupite miks mesa glede na beljakovinski vir (jagnjetina, govedina, konjsko ali divjačinsko meso …), dobite pa različne dele (miks) te živali: pljuča, jetra, vampe …. Sama največkrat kupim miks jagnjetine, ker mi cenovno najbolj ustreza, a kot rečeno, izbirate lahko med različnimi beljakovinskimi viri, kar je spet zelo dobrodošlo za tiste, ki imate pse, ki so alergični na vse, razen na divjačino in konja. Če je to 100 % meso, je to 100 % meso, medtem ko imajo lahko različni priboljški z divjačino, kot že sami veste, lahko še druge sestavine, ki psu ne bodo ustrezale (branje in študiranje deklaracij je v tem primeru neizbežno). Taki priboljški za pse so odlični za žvečenje, in ker so mehki, so primerni tudi za starejše pse, ki imajo oslabljene zobe.

Hitre povezave do slastnih priboljškov

Priboljški za “zaposlitev” in dolgotrajno žvečenje

Odkritje leta, ki mi ga je posredovala Mojca Cerovšek, pa je nedvomno sušena goveja koža ali ušesa z dlako. Bolj naravno kot tako skoraj da ne gre 🙂 Za tiste pse, ki so alergični na govedino, obstajajo tudi v zajčji različici.Tej priboljški za pse naj bi imitirali model celega plena, ker naj bi pes v naravi zaužil celoten plen z dlako vred, dlake pa naj bi predstavljala vlaknine oz. balastne snovi, ki naj bi dobro vplivale na prebavo. Sploh ni pomembno, ali se strinjate z modelom celega plena ali ne, ta sušena koža z dlako je res nekaj, ob čemer se psom pocedijo sline!

Klikni za:

Res je, da smrdijo podobno kot sveži zeleni vampi (no, meni ne smrdijo, ampak večini baje smrdijo), ampak je pasje veselje ob žvečenju nepopisno. Ker pes potrebuje kar nekaj časa, da jih zgrize, so več kot primerna za deževne popoldneve in tiste dni, ko ni časa za pravi sprehod, saj se bo pes z njimi odlično »zaposlil«.

Če vam je to vseeno preveč na hard, lahko trde priboljške za pse odlično kompenzirate s posušenimi govejimi sapniki, kopiti … Alternativ je res nešteto in je nemogoče, da bi naštela vse.

Domači priboljški za pse – recepti

Priboljške za pse lahko pripravite tudi sami, saj lahko v pečici brez težav dehidrirate kupljeno meso. Posušite lahko praktično katerokoli meso, s tem da nekatere vrste med postopkom bolj smrdijo (recimo pljuča), druge manj ali pa sploh ne. Ena izmed takih zelo varnih variant je recimo sušeno goveje srce, podobno velja tudi za sušena jetrca. Pri obeh je ključno, da ju posušite na relativno nizki temperaturi.

Slaba stran domačega dehidriranja mesa je, da je relativno zamudno, saj če želite meso res izsušiti, je najbolje, da ga v pečici pustite čez noč. Seveda pa obstajajo tudi bližnjice, ki so opisane v zgornjih receptih, a potem rok trajanja ni tako dolg kot pri kupljenih pasjih priboljških. A za veselje psa se marsikaj splača narediti 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.