Domov » Kosmata mnenja » Psom prepovedano: Izola

Psom prepovedano: Izola

Objavljeno v Kosmata mnenja

Ker bodo dnevi vse daljši in toplejši, boste z vašim pasjim prijateljem gotovo skočili kaj na morje. Izola na žalost postaja čedalje bolj psom neprijazna, največji fail pa je pasja plaža.

Mislim, da je bilo leta 2012, ko so sprejeli odlok, da je psom prepovedan dostop do večine zelenic.

V izoli je psom prepovedan dostop na večino javnih zelenic.
V Izoli je psom prepovedan dostop na večino javnih zelenic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvo leto sem se teh novih pravil tudi držala in sem blazno pazila, da pes ni hodil po prepovedani travi, zdaj pa mi je resnično vseeno. Očitno pa je, da je veliko lažje kaznovati vse, kot pa ukrepati proti tistim, ki se ne držijo osnovnih pravil.

Po svoje sicer razumem, zakaj so psom prepovedali dostop do zelenic – zato ker večina lastnikov ni pospravila za pasjim prijateljem.

Dokler ne bodo izvajali predpisanih kazni in je čisto vseeno, kje stoji znak in kaj prepoveduje. Jaz imam čisto vest in vedno vrečke s sabo.

Čeprav so koši za iztrebke in z vrečkami postavljeni po vsem mestu, morate imeti precej sreče, da naletite na takega, ki jih dejansko ima (baje, da so super namesto vrečk za zamrzovanje…). Res je, da mora vsak vesten pasji lastnik imeti vrečke za kakce vedno s sabo, ampak včasih te tudi pes preseneti in se pokaka večkrat, kot imaš vrečk s sabo.

Recimo, če se odpravite z Livad proti centru mesta, morate dobro načrtovati pot, če želite, da pes opravi potrebo na mestu, kjer je to dovoljeno, pa naj bo to na „javnih zelenicah“, ki nimajo prečrtanega psa ali v posebnih pasjih WC-jih, ki so svojevrsten fenomen; ne razumem, zakaj je v njih pesek in ne poznam psa, ki bi tam opravljal potrebo.

Zato bo romantični sprehod ob morju lahko postal pravi izziv, če bo psa kam stisnilo – driska na betonu je lahko cel žur :/

Ko me kdo vpraša, kako je imeti psa v bloku, mu odgovorim, da veliko lažje kot v Izoli.

Za razliko od Izole, pa je Murska Sobota pravi raj za pse in njihove lastnike.

Seveda obstaja nekaj krasnih izhodiščnih točk za pasje sprehode v izolskem zaledju: Belveder, Parenzana…ampak, zdaj govorim o centru.

Pasja plaža Izola – fenomen brez para

V tistem letu, ko so psom prepovedali vstop na večino pasjih zelenic, so slavnostno odprli tudi pasjo plažo. PR je bil močen, povsod so pisali o prvi in edini pasji plaži v Sloveniji, prispevki na TV-ju itd. Nihče pa se ni odpravil na pasjo plažo in jo dejansko pofotkal (razen mene): človeški iztrebki, kondomi, igle, skale in 4 m morja so predstavljali izolsko pasjo plažo (potem so me povzeli celo na Pes moj prijatelj in Žurnal24.si).

4 m morja so za zdaj še ostali (plaža se pač ne širi), so pa vsaj namestili koš za pasje iztrebke, simbolično senčko (zraven koša za smeti, haha) in simbolično klopco – toliko, da nekaj je in se lahko občinarji hvalijo, da so nekaj naredili za pse in se lahko Izola ponaša kot edino mesto v Sloveniji s pasjo plažo.

Senca na pasji plaži v Izoli
Senca na pasji plaži v Izoli

Pozabite na „osebni“ prostor, ker boste skupaj z vašimi psi stisnjeni bolj kot sardele iz sosednjega Delamarisa.
Pasja plaža je na sončni legi in je kamnita (skalasta). To, da se morate poleti izogibati vročega asfalta in kamnov, ker lahko poškoduje pasje blazinice, pozabite 🙂

Pozabite na senco in osebno prostor.
Pozabite na senco in osebno prostor. Ko je plima pa je še posebej zanimivo..

Kje naj pes lula in kaka, se očitno ni nihče ni vprašal (zemlja, trava…?)
V največji poletni vročini smrdi iz bližnje kanalizacije, ampak, zakaj bi se pritoževali – saj smo pasjeljubci dobili svoje 4 m morja.
Koš s pasjimi vrečkami pa je bil (spet) večkrat prazen kot poln.

Voda ostaja samo pobožna želja. Baje da je, samo jaz je nisem našla.

Ko grem na to pasjo plažo, se počutim, kot da imam gobavca in ne psa. Bolj na rob kot tako, nas ne bi mogli stisniti.

Naprej od mestne plaže Svetilnik, se nahaja pasja plaža (desno od znaka, seveda).
Naprej od mestne plaže Svetilnik, se nahaja pasja plaža (desno od znaka, seveda).

Ampak – važno, da jo imamo, a ne? Ni pomembno, kako zgleda, ni pomembno, kako je praktična – imamo jo! In pasji turisti bodo happy.

Seveda dopuščam možnost, da se bodo velike spremembe zgodile še pred odprtjem glavne turistične sezone ali pa pred naslednjimi volitvami 🙂 Z Ronom bova definitivno šla prečekirat situacijo.

Namig: če ste že na slovenski Obali, je luštna ideja za sprehod in kopanje plaža Bele skale.

Pasji potep po Izoli zaključite v Caffe alle porte

Najboljša kava in najbolj dog-friendly lokal v Izoli, prijazne natakrice in najboljši čaji. Priporočam obisk 🙂

Kot svobodna prebivalka Slovenije imam seveda možnost izbire – ampak zakaj bi vse tiho in slepo sprejeli ter ponižno kimali?

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.