Domov » Ostalo » To je raziskava, ki jo potrebujemo!

To je raziskava, ki jo potrebujemo!

Objavljeno v Ostalo

Kolikokrat ste se vprašali, katera hrana je zares najboljša za pse? Kolikokrat ste to vprašali prijatelja, znanca, veterinarja ali strokovnjaka s katerega drugega področja in vedno dobili drugačen odgovor? A ne bi bilo fino, če bi imeli neodvisno raziskavo na to temo?

Dejstvo je, da o hrani za pse obstaja ogromno špekulacij, ki pa niso znanstveno potrjene ali ovržene. Briketi in druga procesirana hrana so verjetno dobro raziskani in znanstveno utemeljeni, a večina raziskav ni neodvisnih in normalno je, da si velike korporacije ne bodo pljuvale v lastno skledo. Ko pa beseda nanese na doma pripravljeno hrano za pse, pa naj bo kuhana ali surova, je pesem popolnoma drugačna: raziskav, ki bi se ukvarjale konkretno s tem področjem praktično ni, zato se vse trditve v stilu surova hrana je najboljša in najbolj zdrava ali pa kuhana hrana ni primerna za pse, ker se s kuhanjem izgubijo vse hranilne snovi znanstveno nepreverjene trditve, ki lahko držijo ali pa tudi ne. Večinoma izhajajo iz lastne izkušnje ter izkušnje drugih pasjih skrbnikov. Ampak – a ne bi bilo fino, če bi obstajale neodvisne študije in raziskave, ki bi se ukvarjale s hrano za pse ter iskale morebitne povezave med hrano in boleznimi psov?

Bodo Finci prvi?

Skupina finskih raziskovalcev se loteva prav tega – neodvisne raziskave, s pomočjo katere bi lahko ugotavljali povezavo med hrano za pse, njihovimi specifičnimi prehranskimi potrebami in boleznimi ter tako tudi v praksi preverili številne hipoteze, kot recimo: je problem suhe hrane ta, da je preveč sterilna? Bi prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visokim deležem maščob bila za pse bolj primerna? Ali je lahko hrana manj zdrava zaradi toplotne obdelave na visokih temperaturah? Ali psi potrebujejo C vitamin v njihovi prehrani? Teorij je ogromno, neodvisnih raziskav na to temo pa ne.

Omenjena raziskava ne preferira specifičnega načina hranjenja psa, temveč poskuša pridobiti čim širši spekter informacij glede prehranskih potreb psa, s čimer bi lahko mnoge odgovore pridobili praktično vsi pasji skrbniki: taki, ki hranijo s surovo hrano, taki, ki psom kuhajo in taki, ki še vedno vztrajajo na suhi ali mokri procesirani hrani.

“Money makes the world go around”

Eden izmed razlogov, da taka raziskava še ne obstaja, je tudi pomanjkanje finančnih sredstev, saj so tovrstne študije običajno drage in hrana za pse ni ravno na listi prioritet za raziskovanje. Finci so se zato odločili, da projekt predstavijo na eni izmed platform za množično financiranje ter si tako poskušajo zagotoviti vsaj del sredstev, potrebnih za raziskavo.

Prednost tovrstnega financiranja je, da lahko čisto vsak prispeva nekaj malega, posledično pa lahko vsi skupaj naredimo veliko spremembo, pa ne samo za nas, temveč tudi za naše zanamce, predvsem pa – za naše pse!

Če se le da, podprite projekt po najboljših močeh ali pa ga vsaj delite med prijatelje!

Več informacij o projektu >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.