Domov » Priporočam » Poletno branje: Brez dlake na jeziku

Poletno branje: Brez dlake na jeziku

Objavljeno v Priporočam

Na letošnji dopust vzemite raje kakšen par sandalov manj, da bo v potovalki ostalo dovolj prostora za odlično knjigo hrvaške avtorice Rujane Jeger, Brez dlake na jeziku.

Niste tip človeka, ki rad bere in požira knjige? Ni problema! Knjiga vas bo gotovo navdušila, če ste lastnik psa ali pa o psu komaj premišljujete. Če pa ta prispevek berete po pomoti in ne marate niti psov niti branja, vam bo knjiga dala ogromno (dodatnega) materiala za zgražanje nad pasjeljubci, v smislu ja pa tej lastniki psov so včasih res čisto preveč nori …

… ja, taki smo in taka je Rujana: odkrita in neposredna ali, če povem drugače, brez dlake na jeziku. Le malokdo bi ob branju pomisli, da se je kot otrok panično bala psov.

Življenje s psi tako, kot v resnici je

Čeprav sem knjigo (po priporočilu) odkrila med priročniki, je vse prej kot to. No, lahko jo berete tudi kot priročnik, a če pričakujete sterilna navodila o tem, kako vzgojiti mladiča v idealnega pasjega meščana, ga odvaditi prosjačenja pri mizi ali spanja na postelji, potem ta knjiga ni za vas. Rujana ni kinološka inštruktorica ali strokovnjakinja za vzgojo in šolanje psov, temveč hrvaška pisateljica, kolumnistka in blogerka, ki jo psi spremljajo zadnjih 30 let. In ko združiš filing za pisanje, ljubezen za psov in 100 % odkritosrčnost, dobiš knjigo o psih in ljudeh – brez dlake na jeziku.

Ljudje, ki niso nikoli imeli psa, so kot ljudje, ki še nikoli niso bilo zaljubljeni – vedo, da je to nekaj fantastičnega, ampak ne vedo, za kaj točno gre. In mogoče jih ravno zato ni strah. 

Rujana Jeger, Brez dlake na jeziku

Zgodbe s psi in o psih – življenjske situacije, ki temeljijo na resničnih izkušnjah in pripetljajih avtorice, so združene v logično sosledje: od ključnega vprašanja (poglavja), ali ste sploh tip človeka za imeti psa, do tega, kako se od njega posloviti (pripravite robčke!), seveda izpopolnjene z vsemi vmesnimi odtenki: ali sta sterilizacija in kastracija smiselni, kako izbrati hrano za psa, so pasje razstave mučenje psa ali lastnika … da ne govorim o tem, da Rujana odgovarja tudi na vprašanja, ki si jih ne upate vprašati vaših pasjih kolegov, kaj šele inštruktorja v pasji šoli! Tisti, ki ste knjigo prebrali, veste, da imam v mislih poglavje Sexy Beast 🙂

Knjiga pa definitivno ni samo avtobiografska pripoved neke ženske, ki ima rada pse in dobro piše, ampak je vsako poglavje, vsaka zgodba tam z namenom nekega (moralnega) nauka, ki pa, kot pravi avtorica sama, ni nujno „politično korekten“.

Prav zaradi tega ni nujno, da se boste z vsem strinjali (niti jaz se nisem), ampak nenazadnje namen knjige ni v strinjanju in nestrinjanju, temveč prikazati take in drugačne plati življenja s psom: od lepih do manj lepih, včasih celo bizarnih. Ampak, priznajmo, a nismo lastniki psov včasih res bizarni? Kaj vse naredimo za svojega psa, pa si tega ne upamo povedati na glas?

No, Rujana to pove; brez sramu in z dobršno mero humorja ter (samo)ironije, zaradi česar se nasmejiš tudi ob situacijah, ki v bistvu niso smešne, ampak potem ugotoviš, da pravzaprav ni konec sveta, če …

rujana jeger naslovnica
Knjigo Brez dlake na jeziku dobite v vseh večjih knjigarnah, naročite pa jo lahko tudi preko spleta. Na fotki naslovnica knjige.

V Rujani prepoznaš tisto cool lastnico iz sosednje ulice, ki se ne dela fine, zato ji lahko brez težav poveš, da pes spi s tabo na postelji in ob tvojem kosilu spušča dolge potoke sline. Zaradi tega te ne bo obsojala, grdo gledala ali opravljala, ker tudi sama ve, da se ti v življenju s psom lahko zgodi marsikaj: od tega, da moraš prej z najbolj hude žurke, samo zato, ker moraš psu dati inzulin do tega, da je dovolj samo trenutek nepozornosti, ko mimo pripelje avto in … ja, v življenju s psom se ti lahko zgodi marsikaj. In ta knjiga te brez romantike in idealiziranja pripravi na vse ter odstre vse prijetne in manj prijetne trenutke, ki pridejo v kompletu s psom.

Življenje ni pravljica

Knjiga Brez dlake na jeziku je zelo realna in življenjska pripoved o tem, da med brezpogojno pasjo ljubeznijo in brezpogojno ljubeznijo do psov obstaja kup situacij, ki lahko to ljubezen postavijo na preizkušnjo. Če ste knjigo že prebrali, se gotovo spomnite dogodivščine s perzijsko preprogo, a ne? Rujana vas bo definitivno pripravila na situacije, ki jih morda niste ali ne boste pričakovali.

Tisti, ki psa še nimate, boste pomislili, matr, a tudi to se mi lahko zgodi (da, lahko …), tisti, ki pa psa že imate, si boste oddahnili, ker boste končno ugotovili, da niste edini, ki se vam to dogaja.

Ker knjigo piše pisateljica in ne kinološka inštruktorica, pa se branja lahko lotite tudi taki, ki psa nimate in ga tudi ne nameravate imeti; berite jo kot niz kratkih zgodb, zapise iz življenja pasjega lastnika, ki se na svoji življenjski poti sreča s številnimi preprekami, ki jih včasih premaga, včasih pa tudi ne. Dobro ne premaga vedno zla, ker knjiga ni pravljica, a tudi življenje s psom ni vedno – pravljica.

Vsi pa se boste smejali. In jokali. Včasih tudi zgražali, ampak – morda bi se v določenih situacijah tudi Rujana zgražala nad vami. Poanta je, da univerzalnega recepta za življenje s psom ni nenazadnje, vsak si ga uredi po svoje.

Je pa to take vrste knjiga, ki jo lahko večkrat vzameš v roke in prebereš že prebrano ter se spet nasmeješ – ali zjočeš, mogoče se na novo prepoznaš v kateri izmed situacij. Življenje je nepredvidljivo, življenje s psi pa še toliko bolj.

Knjiga je pri nas izšla pri založbi BP. Za slovenski prevod je poskrbela Nataša Vrešnik.

Rujano Jeger (in njene pasje dogodvščine) lahko bolje spoznate in spremljate na njeni spletni strani, rujanajeger.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. rujana
  | Odgovori

  Draga Lena, hvala ti na ovom prekrasnom prikazu i preporuci!
  poljupci od mene i 3 Grazije iz Croazie 😉

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   O Rujana, ni problema in še kdaj – z veseljem! Pozdrav na Hrvaško tebi in tvojim kužkom 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.