Domov » Surova hrana za pse » »Sami si tudi ne predstavljamo, da bi vsak dan jedli dehidrirano hrano iz vrečk!«

»Sami si tudi ne predstavljamo, da bi vsak dan jedli dehidrirano hrano iz vrečk!«

Objavljeno v Surova hrana za pse

Potem ko je Tea zamenjala Mii prehrano, so se uredile tudi njene blage prebavne težave in vetrovi, zmanjšala se je tudi količina iztrebkov. Bi šla še kdaj “nazaj”? Nikoli. Mia je srečna in zdrava psička, ki uživa krasno in aktivno pasje življenje. Preberi njuno zgodbo, morda bo navdihnila tudi tebe 🙂

Zakaj si se odločila, da Mii ponudiš svežo hrano?

Opazila sem, da gre briketirana hrana dobesedno »skozi njo«. Dnevno sem za njo lahko pospravila tudi 4-5 iztrebkov. Bostončki so sicer znani potem, da radi spuščajo pline, ampak meni se to vseeno ni zdelo normalno, ker so bili vetrovi na trenutke precej neprijetni 🙂 To je bil drugi razlog za razmislek, kaj bi lahko pri prehrani spremenila. Tako sva s prijateljico Uršo, ki ima tudi boston terrierja in je imela podobne težave, odkrili to spletno stran: najprej sem začela s kuhano hrano in nekaj mesecev kasneje sem ugotovila, da surova hrana Mie ne bo naredila krvoločne 🙂 , tako da sem si olajšala delo in počasi prešla na surovo hrano.

Si imela na začetku kakšne težave? Kašne?

V spominu nimam nobenih večjih težav, ker sem se vestno držala navodil, kako se lotiti počasnega navajanja na surovo hrano. Tako sem si v zmrzovalno skrinjo pospravila zelo male koščke mesa v posodico za led in vsak dan povečevala količino. Tako je ta prehod na 100 % surov obrok trajal cca. 1 mesec.

Kaj so bili na začetku tvoji največji zadržki ali pomisleki?

Definitivno so bili največji zadržki to, da nimam dovolj znanja in da Mii ne bom znala sama narediti obroka, kjer bo dobila vsa hranila. Je le to moj prvi pes in sprva ne vidiš druge opcije kot so briketi, ker ti seveda brikete tudi vsi priporočajo. 100% sem verjela tudi, da če ji kupujem dražje in »bolj« kvalitetne brikete, bo sigurno to boljše. Pa seveda ni bilo. Tako da, moji največji zadržki so bili neznanje in slabo poznavanje pasje prehrane in potreb psa. To sem popolnoma osvojila s spletno stranjo Zdrava hrana za pse in s priročnikom, ki mi je na zelo enostaven način pomagal osvojit kaj, koliko in kako psa hranit z doma pripravljeno surovo hrano.

Rubrika »Petman intervjuji« je serija mini intervjujev s pasjimi skrbniki, ki brez dlake na jeziku zagovarjajo in prakticirajo svežo hrano za pse. Vsak s svojim »sistemom« in na način, ki ustreza njihovemu psu. Intervjuje, slastne nagrade za pasje soustvarjalce in zaključno presenečenje, kamor upam da, pridete tudi vi, je omogočil Petman. O presenečenju vas še obvestim – če bi že zdaj povedala, kaj vas čaka, potem to ne bi bilo presenečenje 🙂

Ali psu ponujaš striktno surovo hrano ali tudi kaj kuhaš? Zakaj?

V 95 % Mio hranim s surovo hrano. Vsake toliko časa se zgodi, da ji kaj ne paše in ji potem samo malo pokuham v vreli vodi. Pri tem samo pazim, da v obroku ni kuhanih kosti. Malo je tudi izbirčna s piščančjim mesom in ribami. Teh namreč ne mara surovih in zato sploh ne kompliciram. Enostavno ji na hitro pokuham in potem z veseljem pojé.

Kakšne so (po tvojem mnenju) prednosti sveže hrane za pse, kaj je največja korist, ki jo recimo opaziš tudi pri svojem psu?

Brez pomislekov lahko rečem, da je največja prednost sveže hrane za pse absolutno v tem, da točno veš, kaj tvoj pes jé. Vse, kar psu daš v posodo, si pripravil sam in tako v primeru da pride do kakšnih težav (driska, bruhanje,…), najprej lahko pomisliš,  kaj je bilo takega v obroku, da psu ni ustrezalo. Največja korist je v tem, da ima ob pravilnem doziranju in pristopu hranjena urejeno prehrano. Pri Mii se je prekomerno izločanje uredilo, dlaka ji odpada veliko manj in skoraj najpomembneje, neprijeten vetrov ni več! 🙂 Še ena prednost je tudi v tem, da pes lahko jé bolj raznoliko in polnovredno hrano.

Si predstavljaš, da bi zdaj kakorkoli drugače hranila tvojega psa?

Nikakor ne. Čeprav mi je na začetku branje in »učenje« o pasji prehrani vzelo veliko časa in preizkušanja, si danes ne predstavljam hraniti s suho hrano. Ne vidim niti enega minusa pri takem načinu hranjenja in dokler moj pes ne potrebuje veterinarja razen za  preventivne preglede, mislim da je to več kot dovolj zgovoren podatek, da Mii to ustreza.

Kaj polagaš na srce tistim, ki o prehodu na surovo hrano komaj premišljujejo ali pa vanjo dvomijo, imajo morda take zadržke, kot si jih ti imela na začetku?

Če imate pomislek, da briketi le niso najboljša izbira za vašega psa in se spogledujete z idejo o surovi prehrani, se ne bojte, da tega ne bi zmogli. Danes je na voljo že ogromno kvalitetnih že pripravljenih surovih obrokov. Prav tako je na voljo ogromno literature, ki ti pomaga osvojiti osnovne veščine za tak način hranjenja, tudi na tej spletni strani.

Pes ni samo pes, je tvoj najboljši prijatelj in odgovornost. Ne vzame veliko dodatnega časa, da mu nudiš kvalitetno življenje in kvalitetno prehrano. Sami si tudi ne predstavljamo, da bi vsak dan jedli dehidrirano hrano iz vrečk, kajne?

Ne spreglej bogate ponudbe surove hrane za pse Petman!

Surova hrana za pse je na voljo v trgovini Gali in Nika. Nisi iz Ljubljane? Ni problema! Spletna trgovina Gali in Nika surovo meso dostavi na dom. Meso je v termoboxu, tako da pride na vaš naslov seveda zamrznjeno in ne odtajano! Preveri “popolne obroke” in 100 % mesne pakete >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.