Domov » Priporočam » Šipek za pse: še eno “človeško živilo”, primerno tudi za pse

Šipek za pse: še eno “človeško živilo”, primerno tudi za pse

Objavljeno v Priporočam

Jesen nas vsako leto založi z različnimi darovi, ki poskrbijo, da lahko okrepimo imunski sistem in ga pripravimo na zimo. Prepričana sem, da ste tudi sami naleteli na kakšen grm šipka in občudovali njegove živo rdeče plodove; v ljudskem zdravilstvu je uporaba šipka razširjena že praktično iz antičnih časov in prav gotovo ga imate v taki ali drugačni obliki doma tudi sami. Le redko kdo pa ve, da je šipek lahko ob različnih priložnostih odličen tudi za pse, pa ne zato, ker zanj zasledimo tudi ime Rosa Canina (pasja roža), ampak … preberite spodaj 🙂

Kratka zgodovina šipka

Šipek kot zdravilo so po priporočilu takratnih rimskih zdravnikov uporabljali že v antičnih časih, zapise o njegovih zdravilnih pa zasledimo tudi pri Perzijcih, Kitajcih in starih Grkih. Običajno so ga svetovali pri težavah, ki so bile povezane s prebavo kot je npr. driska in bolečine v želodcu pa tudi menstrualne bolečine.  V nekem obdobju so celo predpostavljali, da šipek zdravi »ugrize norih psov«, torej steklino, od tod tudi njegovo ime pasja roža, ki pa je zgolj eno izmed številnih poimenovanj – zasledimo ga tudi kot babji zob, divja roža, bavec …

Danes vemo, da šipek ne pozdravi stekline (in ne poskušajte dokazati nasprotno …), vemo pa, da ima visoko vsebnost C vitamina, ki pozitivno vpliva na oslabljen imunski sistem. Šipkov sirup je bil nepogrešljiv med 2. svetovno vojno, ko so se z njegovo pomočjo borili proti skorbutu ter obnemoglim krepili imunski sistem. Šipku je danes uspelo, da se je iz ljudskega zdravilstva preselil tudi v bolj znanstvene vode, kjer je predmet številnih raziskav.

Uporaba šipka skozi zgodovino pa ni omejena samo na zdravljenje; bil je pomemben kot del prehrane sploh med revnim prebivalstvom, nepogrešljiv pa je bil tudi za različne kozmetične namene. Šipkovo olje še danes recimo velja kot blagoslov za kožo.

Odličen naravni vir C vitamina

Šipek prav gotovo slovi kot eden izmed najboljših naravnih virov C vitamina. Vitamin C sicer velja za zelo neobstojen vitamin, vendar je posebnost šipka v tem, da se ohrani visoka mera tega vitamina tudi v posušenih produktih! Največ ga je, kot sicer velja za večino hranilnih snovi, v svežem plodu (vendar je doziranje in odmerjanje pri psih lahko izziv). Čeprav drži, da psi sami sintetizirajo vitamin C, je sinteza, jasno, okrnjena v primeru kroničnih težav in oslabljenega imunskega sistema. Prav tako pa ni vitamin C glavni razlog, zakaj bi posegli po šipku za našega psa; pozitivno naj bi vplival tudi na sklepe, ima pa tudi protivnetno delovanje!

Če ne bi bil naš, bi mu verjetno rekli »super živilo«

Pa čeprav sama oznaka »super živilo« nima nikakršnih uradnih določil, ampak je bolj novodoben trendi izraz, ki označuje živila, bogata z različnimi hranilnimi snovmi, ki pomagajo pri tem in tistem, običajno niso lokalna in je zato tudi cena temu primerna.

Po drugi strani je šipek naš, cenovno dostopen in poleg visoke vsebnosti C vitamina vsebuje tudi druge vitamine. Bogat je z minerali (kalcij, magnezij, fosfor) ter ima visoko vsebnost karotenoidov in antioksidantov, ki ščitijo organizem pred prostimi radikali.

Šipek za pse je najbolj praktičen v obliki prahu, saj ga lahko na tak način najlažje zmešamo s hrano, poleg tega pa je tudi absorpcija veliko boljša. Za ljudi ga boste sicer našli sicer v različnih oblikah (čaj, olje za topikalno uporabo …). Podobno kot pri drugih stvareh je seveda tudi pri šipku pomembna kvaliteta: z »ležanjem« na polici izgublja vrednosti hranilnih snovi, prav tako je dobrodošlo, če je EKO oz. BIO porekla.

Šipek za pse: kdaj, zakaj in kako?

Šipek za pse najpogosteje zasledimo v povezavi z blaženje težav, ki so povezane z vnetimi sklepi (artritis), tudi z obrabo sklepov (osteoartroza) ter drugimi nevšečnostmi, ki izhajajo iz vnetij mišično-skeletnega sistema.

Šipek naj bi na sklepe pozitivno vplival zaradi ti. galaktolipidov, ki preprečujejo vnetja sklepov, hkrati pa negativno vplivajo na encime, ki so odgovorni za razgradnjo hrustanca. In seveda, spet smo pri C vitaminu – ta sodeluje pri različnih procesih v telesu, med drugim tudi pri tvorbi kolagena!

Zaradi rahlo diuretičnih lastnosti je se lahko odlično obnese tudi kot podpora pri različnih težavah, ki so povezane s sečili. Tako da lahko šipek za pse pripravimo tudi v obliki čaja: nekaj žlic mlačne vode zmešamo s primerno količino šipka v prahu, zmešamo in postrežemo kot napitek ali zmešamo v hrano. Ob težavah s sečili, kjer je uraden nasvet pogosto ta, da mora žival (ali človek nenazadnje) zaužiti veliko tekočine, je to lahko eden izmed praktičnih in učinkovitih načinv, kako psu servirati več tekočine.

Splošna podpora imunskemu sistemu

Oslabljen organizem potrebuje dodatno podporo, da tako lažje premaga izzive, ki ga čakajo na poti in ga v primeru popolnega zdravja verjetno ne bi niti ganili. Šipek za pse je lahko odlična podpora tudi v primeru kužnega kašlja in blažjih prebavnih težavah. V prevelikih količinah lahko razdraži črevesje (deluje tudi odvajalno), zato ga moramo psu dosledno odmerjati v majhni količini, previdni pa moramo biti pri psih, ki imajo občutljiv želodec, saj lahko visoka vsebnost C vitamina razdraži želodčno kislino.

Ob kroničnih težavah ga lahko dodajmo dlje časa, če pa želimo z njim samo nekoliko okrepiti imunski sistem, naredimo 4-tedensko jesensko oz. spomladansko kuro.

Še eno »človeško« živilo v pasji skledi!

Šipek je torej še eno v vrsti »človeških živil«, ki je lahko nadvse koristno in zdravo tudi za pse. Čeprav gre za rastlino, ki ima dolgo zgodovino v ljudskem zdravilstvu, si počasi, a vztrajno utira pot tudi v bolj klasičnih vodah. Nekatere raziskave so mu naklonjene, druge so do določenih trditev zadržane, kar ni čisto nič neobičajnega. Podobno kot pri drugih stvareh moramo tudi tukaj uporabiti zdravo pamet in upoštevati, kaj našemu psu ustreza (in seveda kaj ne!) in kaj njemu pomaga 🙂

Šipek za pse v prahu dobiš tukaj >>>

Kosmatincki.si so ZHP ponudnik, kar pomeni, da člani ZHP kluba kupujete ceneje!

Viri in nadaljnje branje:
Whole dog journal
WebMD
permaculture.co.uk
Šipek na Wiki
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.