Domov » Ostalo » Škocjanski zatok: doživljajski sprehod s psom

Škocjanski zatok: doživljajski sprehod s psom

Objavljeno v Ostalo

Naravni rezervat Škocjanski zatok je v teh zgodnjih jesenskih dnevih odlična ideja za sprehod ali izlet s psom (pa še dodaten razlog za skok na morje), čeprav sploh ne dvomim, da je prekrasen v vseh letnih časih. Obisk zatoka je odlična sprostitev za človeško dušo in telo ter prav gotovo odličen doživljajski sprehod za naše kosmate prijatelje.

Da bi od zatoka imela več kot samo izlet s psom, sem na sprehod povabila še mojega prijatelja, koprskega veterinarja Petra Maričića (zvesti ZHP bralci ste ga dobro spoznali že tukaj), ki se pri svojem delu redno srečuje s prostoživečimi živalmi, sploh pticami, prostovoljno sodeluje s Škocjanskim zatokom ter ga ljubiteljsko zanima ornitologija, a več o tem v nadaljevanju.

Naravni rezervat Škocjanski zatok je »sredozemsko močvirje«, največje slovensko polslano mokrišče, ki navdušuje z biotsko raznolikostjo. Zatok je dom številnim redkim rastlinam ter živalim in če ste ljubitelj narave, bo to nedvomno prava paša za oči in dušo, pes pa bo užival ob številnih vonjavah.

Kratek sprehod s psom, poln zanimivih doživetij

Krožna pot okoli sladkega dela Škocjanskega zatoka je dolga približno 2 km, a je vse prej kot »kratka«. No, seveda jo lahko tudi relativno hitro prehodite, a bistveno bolj zanimivo je, če si s psom vzameta čas za raziskovanje in se ustavita vsaj na eni od šestih ptičjih opazovalnic, kjer lahko skozi reže opazujete raznoliko življenje v zatoku. Če nič drugega si morate vzeti vsaj čas za obisk glavne opazovalnice (ne morete je spregledati, saj je najvišja), s katere se vam po eni strani na vrhu ponuja čudovit razgled na zatok, v spodnjih prostorih pa se lahko sprehodite pod zatokom. Dobesedno 🙂 Poglejte v fotogaleriji!

Krožna pot okoli zatoka je makadamska, tako da vam tudi dež kak dan prej ne bi smel uničiti planov. Pot je položna in zares enostavna za prehodit, tako da je tak sprehod primeren tudi za starejše pse oz. pse, ki imajo težave z gibanjem. Poleg tega pa, saj veste – ni vse samo v fizični aktivnosti in Škocjanski zatok je zato res krasna popestritev sicer rutinskih sprehodov.

Škocjanski zatok = doživljajski sprehod za psa

Biotska pestrost in raznolikost Škocjanskega zatoka ni samo paša za naše oči in ušesa, temveč tudi krasen poligon za pasji smrček. Nešteto novih vonjav, rastlin in sledi drugih živali poskrbijo za to, da bosta 2 km krožne poti minila vse prej kot hitro. Vzemite si čas in dajte psu dovolj možnosti, da prevoha vse, kar ga zamika ter ga ne priganjajte naprej, ko napreza ušesa za zvoki ptic, ki jih v mestu sicer ne slišiš, kaj šele srečaš.

Kot mi je povedal Peter, v Škocjanskem zatoku najdemo 60 % vseh vrst ptic, ki živijo v Sloveniji, zaradi česar je zatok kor naravni rezervat resnično velikega pomena. Ko smo obiskali Škocjanski zatok, smo tako slišali in videli malega ponirka, sivo in belo in čapljo, mlakarico, če naštejem samo nekaj krasnih ptičjih primerkov, … sprehod s psom nam je celo popestrila štorklja in kravja čaplja, ki si je vzela čas za počitek kar na boškarinu (istrskem govedu). Večkrat smo slišali svilnico, preletelo pa nas je seveda tudi nekaj srak.

Med sprehodom sem tudi izvedela, zakaj istrsko govedo imenujemo tudi boškarin – poimenovanje namreč izhaja iz italijanske besede “bosco”, ki pomeni gozd in tudi lokalno prebivalstvo gozdu večkrat po domače reče “boško”. Istrsko govedo so svoj čas uporabljali predvsem kot pomoč pri delu v gozdu – bošku 🙂

Kot mi je še povedal Peter, je Škocjanski zatok zeleno srce Kopra, ki zaradi lepe narave kar kliče po neskončnih sprehodih. Ob tem še dodaja, da je si v glavni ptičji opazovalnici nujno poglejte zgodovino razvoja zatoka od začetka do danes, saj je ta res impresivna!

Podrobne opise ptic sicer najdete v vsaki ptičji opazovalnici, a opazovanje skozi izposojen daljnogled (in strokovna razlaga medtem ko lahko opazuješ naravo in psa, kako uživa) ima pač svoj čar 🙂 Za dobra 2 km poti smo potrebovali dobro uro in pol, sprehod smo zaključili še z opazovanjem konjev z varne distance ter hladno osvežitvijo.

konji v škocjanskem zatoku

Kultura je na prvem mestu!

Za individualne osebe je vstop brezplačen in psi so dobrodošli, a seveda morajo biti na povodcu, saj nikakor ne smemo vznemirjati živali, ki živijo v zatoku (tudi mi ne smemo biti glasni!). Če vam koncept povodca predstavlja problem, potem ta destinacija ni primerna za vas. Prav tako lepo prosim, če lahko za svojim psom počistite iztrebke.

Ob koncu sprehoda se lahko ustavite v krasni kavarni, preden pa se odpravite na izlet s psom, preverite urnik delovanja zatoka in kavarne. Vse informacije o Škocjanskem zatoku dobite tukaj. Predvsem pa – vzemite si čas za ali kot pravijo v zatoku: »Prepusti se opazovanju in raziskovanju: v naravi je vedno kaj zanimivega. In uživaj.« 

Prijeten sprehod s psom vam želim!

pogled na škocjanski zatok

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.