Domov » Surova hrana za pse » Skuta je odličen pasji posladek!

Skuta je odličen pasji posladek!

Če vaš kuža dobro prenaša mleko in mlečne izdelke, mu lahko brez težav ponudite skuto. Mleka in mlečnih izdelkov se drži slab sloves iz popolnoma neupravičenih razlogov,  ker naj bi povzročali prebavne težave. Če se zaradi uživanja skute ali jogurta pojavi driska, sta za to običajno kriva dva razloga in sicer:

  • preobčutljivost na laktozo oz. laktozna intoleranca
  • nenavajenost organizma na vnos mlečnih izdelkov

V prvem primeru lahko še zmeraj posežete po mlečnih izdelkih brez laktoze ali pa navadno skuto zamenjate za albuminsko, kravji jogurt pa s kozjim ali ovčjim, ker so bistveno lažje prebavljivi.

Če pa sumite, da so se težave pojavile zaradi tega, ker vaš kuža ni navajen uživati skute, lahko za začetek zmanjšati količino. Nenapisano pravilo pravilo pravi, da vedno, ko psu ponujate nove sestavine, začnete počasi in previdno; namesto celega lončka skute, ponudite psu samo jedilno žlico skute in opazujte, kaj se dogaja z njegovo prebavo. Več o mlečnih izdelkih si lahko preberete tukaj.

Skuta in jogurt sta dobrodošla v poletnih mesecih, ker telo hladita od znotraj, pozimi in jeseni pa sta odlična za krepitev imunskega sistema. Skuta je odličen vir beljakovin, kalcija in B-vitaminov, vedno pa izberemo manj mastno skuto, po možnosti ekološke in biološke predelave ter seveda brez dodatkov sadja, sladkorjev, soli, zelišč – ta raje dodamo sami in smo tako prepričani, da je v skuti za psa res samo tisto, kar mi želimo.

Nekaj idej, kako obogatiti skuto:

  • skuta je odlična v kombinaciji z žličko medu in lanenih semen (lanena semena lahko poženejo prebavo)
  • skuta s surovim jajcem
  • skuta s sadjem ali z zelenjavo
  • skuta z drobnjakom ali drugimi zelišči, ki psu ustrezajo

Hm, skoraj tako, kot bi jo pripravili sebi, pa naj še kdo reče, da pes ne sme jesti „človeške hrane“ 🙂

Količino skute vedno prilagodite velikosti vašega psa. Včasih lahko nadomesti celotni obrok, včasih pa naj bo kot popoldanski „snack“, vse je odvisno od tega, kako vašemu psu (ne)ustreza.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.