Domov » Ostalo » Soda bikarbona za pse: 6 načinov uporabe

Soda bikarbona za pse: 6 načinov uporabe

Objavljeno v Ostalo

Soda bikarbona je tako univerzalna zadeva, da jo lahko uporabljamo za praktično karkoli: za peko peciva, čiščenje kuhinje, perila, zob, umivanje las … In odlično se obnese tudi v tistih gospodinjstvih, kjer nam družbo delajo kosmati in repati prijatelji, saj je soda bikarbona za pse, ali še bolje, za pasje skrbnike, pogosto odlična rešiteljica marsikatere neprijetne situacije, povezane s čiščenjem in neprijetnimi vonjavami. Uporabimo pa jo lahko tudi za mačke, presenečeni boste, kako in zakaj!

Soda bikarbona za pse

Soda bikarbona za pse je enaka kot za ljudi. Uporaba je načeloma varna – če jo boste uporabljali za nego, pazite pri psih, ki imajo zelo suho in občutljivo kožo ali pa so hudi alergiki in ne veste, kako bodo nanjo odreagirali. Čeprav jo nekateri priporočajo za uživanje pri psih, ki imajo težave z želodčno kislino, morate vedeti, da ni primerna za dolgotrajno uživanje, a več o tem v nadaljevanju. Naslednje vprašanje pa je gotovo povezano s tem, kje kupiti sodo bikarbono? Sama kupujem jedilno sodo bikarbono SOLVAY, ki jo dobite praktično v katerikoli večji trgovini. Mimogrede, Ernest Solvay (1838 – 1922) je oče modernega procesa proizvodnje sode bikarbone in po njem je ta soda tudi poimenovana.

1. Čiščenje pasjega ležišča

Sama vse pasje in mačje odeje perem brez pralnega praška in absolutno brez mehčalca! Ni nujno, da to, kar diši nam, diši tudi psom, sploh pa detergenti in mehčalci niso primerni za pse, ki imajo občutljivo kožo in težave z alergijami. Zato pa je tukaj – soda.
Če se je ležišče vašega psa navzelo »tistega vonja«, ga naslednjič v pralnem stroju operite tako, da pri izpiranju dodate 1 do 2 žlici sode bikarbone. Če ležišče ni pralno, po njem nasujte sodo bikarbono, pustite učinkovati 1 uro in temeljito posesajte. Če je vonj res intenziven, pustite sodo delovati tudi dlje časa.

2. Odlično čistilo za vse vrste “lužic” na preprogah

Ko pes bruha, bruha na preprogo ali na sedežno garnituro; če je kuža mladiček, mu seveda najraje uide na preprogo. Hja, psi imajo zelo radi podlage, ki vpijajo, skrbniki pa, hm, malo manj 🙂 A nič skrbi, madež na preprogi, sedežni garnituri ali katerikoli drugi podlagi, ki jo je pes zaznamoval, boste najlažje odstranili s sodo bikarbono.

Madež posujte s sodo, pustite učinkovati 10 do 15 min (lahko tudi dlje časa) in fino posesajte, po potrebi tudi zdrgnite s krtačo. Če je madež že zasušen, pa ga pred tem namočite z vodo. Če je material občutljiv, čiščenje s sodo najprej preizkusite na manjšem delu tkanine.

3. Soda bikarbona kot suh šampon za psa

Hitra rešitev v tistih dneh, ko se pes povalja po travniških Chanelih in Armanijih, ki jih ljudje običajno imenujemo »mrhovina« in »gnoj«. Če zadeva ni dovolj zrela za tuš, poskusite s suhim šamponom za psa. Odišavljeno mesto posujte s sodo bikarbono, zdrgnite in temeljito skrtačite.
Sodo bikarbono kot suh šampon za psa lahko uporabite tudi, če se pes ni nikjer povaljal in bi radi pasji kožuh samo osvežili na hitro. Ko boste naslednjič krtačili psa, ga pred tem rahlo posujte s sodo bikarbono; fino jo vmasirajte, najlažje bo to šlo v nasprotni smeri rasti dlak, potem pa skrtačite in pes bo »kot nov«! Kot rečeno, previdno pri psih, ki imajo občutljivo in suho kožo ter so nagnjeni k praskanju.

4. “Pasja kopel” s sodo

Za res mehek kožuh lahko naslednjič pasji šampon pripravite s sodo bikarbono. Na liter vode dodajte 3 žlice sode bikarbone. Kožuh zmočite kot običajno, namesto klasičnega šampona za pse pa uporabite domačo mešanico z mlačno vodo in sodo bikarbono. Mešanico nežno vtrite v kožuh, pustite učinkovati nekaj minut in temeljito sperite.

PS: ne mešajte jabolčnega kisa in sode »za večji efekt«, vse kar bo nastalo, bo zgolj reakcija kisline in baze. Ali kis ali soda, več o jabolčnem kisu za psa preberite tukaj.

Zakaj soda bikarbona tako odlično nevtralizira vonjave?

Soda je precej alkalna (bazična), zato pa odlično veže nase vonjave, ki so po svoji sestavi bolj kisli ter jih na tak način nevtralizira. Če zmešamo kis in sodo, dobimo šolski primer reakcije kisline in baze.

5. Blaženje težav, povezanih z želodčno kislino

Soda bikarbona je zelo bazična in posledično lahko nevtralizira želodčno kislino, če prihaja do hiperprodukcije. Priporočljiva je zgolj za akutna stanja in kratkotrajno jemanje v manjših količinah. Če ima pes kronične težave, se morate težave rešiti celostno ter ugotoviti, zakaj do problema sploh prihaja.

6. Čiščenje pasjih igrač, skled in ostalih pripomočkov

Jp, tudi pasje igrače je treba čistiti! Pasje igrače, ki niso pralne, posujte s sodo bikarbono, pustite učinkovati vsaj eno uro in jih potem skrtačite, stresite ali posesajte. Plastične igrače, recimo žogice in žvečilne igrače potopite v vodo, v katero ste dodali sodo bikarbono. Namakajte 15 min, zdrgnite s krtačo za pomivanje pasje posode. Na podoben način lahko očistite tudi pasje sklede in ostale pripomočke (glavnike, krtače …).

+ BONUS: Soda bikarbona za mačke

Nekateri peski niso tako idealni, kot piše na embalaži in posledično se iz mačjega WC-ja hitro začne širiti vonj po urinu in ne “po vijolicah”, kot obljublja proizvajalec Ker je soda odličen nevtralizator vonjav, jo lahko brez slabe vesti zmešate skupaj s peskom, ki ga uporabljate za mačje stranišče. Vonj po urinu je neprijeten tako za ljudi kot mačje princese, ki imajo še posebej občutljive noske in potemtakem potrebo raje opravijo nekje drugje, običajno tam, kje vpija.

Hja … no, če se to vseeno zgodi, saj veste … soda!

Kako pa se pri vas obnese soda bikarbona za pse ali mačke?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.