Domov » Mačke » Suha hrana za mačke in diabetes: dokazana povezava?

Suha hrana za mačke in diabetes: dokazana povezava?

Objavljeno v Mačke

V zadnjem času se je vedno več mačjih skrbnikov odločalo, da svojih mačk ne bodo hranili s suho hrano (briketi), ker naj bi bili tej odgovorni za vrsto zdravstvenih težav pri mačkah, med drugim tudi diabetes. Povezava med diabetesom pri mačkah in suho hrano je obstajala zgolj kot špekulacija in povezava ni bila nikoli 100 % potrjena ali dokazana.

Raziskava, ki je pred kratkim potekala na univerzi na Švedskem, se je ukvarjala prav s tem – povezavo suhe hrane za mačke in tveganjem za razvoj diabetesa tipa 2. Navkljub rezultatom, ki bodo navdušili marsikaterega briketnega upornika, raziskovalci pozivajo k previdni interpretaciji podatkov, saj ta raziskava predstavlja komaj začetek.

Osnovno izhodišče

Kot so v raziskavi izpostavili, že dlje časa obstaja hipoteza, da naj bi hrana za mačke z visokim deležem ogljikovih hidratov slabo vplivala na delovanje trebušne slinavke, kar naj bi posledično predstavljalo večje tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Dodali so še, da so mačke obligatorni karnivori, ki se v naravi prehranjujejo z visoko proteinsko hrano (plenom) in zaradi specifike njihovega metabolizma ne morejo uporabiti ogljikovih hidratov (ki prevladujejo v povprečni suhi hrani) kot učinkovit vir energije. Primerna hrana za mačke je bolje opisana tukaj.

Eden izmed sodelujočih je poudaril, da kljub temu, da je prekomerna telesna teža eden izmed dejavnikov tveganja za razvoj diabetesa tipa 2 (kar je znano že dolgo časa), obstaja povečana tveganost za razvoj tega, tudi pri mačkah z normalno telesno težo, ki so bile hranjenje izključno s suho hrano. Po njihovih besedah naj bi povprečna suha hrana imela še vedno višji delež ogljikovih hidratov kot povprečna mokra hrana. V drugi skupini so spremljali mačke, ki so bile hranjenje izključno z mokro hrano.

Ugotovili so še, da naj bi poleg debelosti na razvoj diabetesa tipa 2 pri mačkah vplivala telesna neaktivnost mačke, pogosteje se je pojavil tudi pri požrešnih mačkah in takih, ki živijo izključno znotraj.

Prva tovrstna raziskava

Raziskovalci so izpostavili, da naj bi šlo za prvo študijo, ki ugotavlja korelacije med suho hrano in diabetesom tipa 2 ter dodali, da to nedvomno zahteva potrebo po nadaljnjih raziskavah, saj je suha hrana za mačke še vedno visoko na lestvici priljubljenosti med mačjimi skrbniki. Hkrati pa poudarjajo in pozivajo k previdni interpretaciji dobljenih podatkov (morda niso krivec ogljikovi hidrati ampak spremenjene beljakovine v suhi oz. mokri hrani), zato ne sklepajmo prehitrih zaključkov.

Če vas zanima več na to temo, priporočam v branje celotno raziskavo, ki je objavljena tukaj.

Povzeto po veterinarypracticenews.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.