Domov » Surova hrana za pse » Surova hrana – piščančje meso za psa

Surova hrana – piščančje meso za psa

Objavljeno v Surova hrana za pse

Surovo piščančje meso je pri skrbnikih psov običajno na slabem glasu zaradi salmonele, čeprav je v resnici problematično predvsem zaradi tega, ker je bogato z rastnimi hormoni, antibiotiki, gensko spremenjenimi organizmi in drugimi sredstvi, ki se danes neracionalno uporabljajo v množični perutninski reji (verjetno je tudi prav zaradi tega piščanec eden izmed pogostejših alergenov pri psih) in potemtakem tudi psa neposredno hranimo tudi s takimi in drugačnimi dodatki, ki pa jih ne želimo. Ja, surova hrana je zdrava hrana za pse, a če povprečne brikete zamenjamo za podpovprečno meso, nismo naredili prav veliko za zdravje psa. Čisto enako velja tudi za mačke.

Domače piščančje meso ali katerakoli druga perutnina ekološke vzreje je seveda druga pesem in če le imamo možnosti, raje posezimo po tih dveh opcijah. Jasno je, da življenje ni idealno (in da je ekološko piščančje meso svinjsko drago), zato če piščančje meso za psa kupujemo v navadnih trgovinah in mesnicah, naj bo to bolj poredko v pasji skledi. Pri piščancu se držim pravila, da je manj več in sama najraje psu ponudim piščančje ali puranje vratove, občasno tudi hrbte, ki v različnih sistemih hranjenja predstavljajo surove mesnate kosti. Na daleč pa se izogibam piščančjim jetrom (filter telesa) iz množične vzreje.

Surov piščanec, psi in salmonela

Načeloma velja, da pri zdravem psu z dobrim imunskim sistemom ne more priti do okužbe s salmonelo, saj jo bo uspešno razgradila želodčna kislina, ki je pri psih močnejša kot pri ljudeh. Če pes ni navajen jesti surove prehrane, je starejši, bolan, ima slabši imunski sistem ali pa ga na surovo prehrano komaj uvajamo, ne bo čisto nič narobe, če piščančje meso, preden ga postrežemo v pasji skledi, vržemo v krop, da nekoliko zakrkne. Tega nikoli ne počnemo s kostmi, ki morajo biti vedno surove.

Preden se odločimo, da bomo psa hranili s surovo hrano, se moramo seveda ustrezno pozanimati o tem, kako iz briketirane na svežo hrano.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.