Domov » Mačke » Kaj pa…mačke?

Kaj pa…mačke?

Objavljeno v Mačke

Se samo meni zdi, ali so mačke pri nas drugorazredne državljanke? Vsi govorimo samo o psih -katera hrana za pse je najboljša, kako jo pravilno kombinirali, kaj pes lahko je in kaj ne…mačke pa…hm, se prehranjujejo z miškami?

So se kdaj razvnele debate na temo, kaj mačka lahko je in kaj ne?

Ne, ker mačka ne bo pojedla vsega, kar ji daste v skledo, sploh če zanjo ni apriori dobro, medtem ko so psi popolnoma druga zgodba, jama brez dna 🙂

Brez mačk bi bilo življenje dolgočasno, z njimi pa je včasih zelo naporno.

Močno dvomim, da je samo naša princesa taka izbirčna rit; če bi bilo po njeno, bi vsak dan jedla piščančji file in svežo tuno, mi vsi pa bi kmalu pristali na Hofer briketih.

No, mene njena izbirčnost ne gane, zato so na njenem meniju vse vrste mesa.

Količina surove hrane za mačko naj bo enaka kot pri psu, približno 3 do 5 % telesne teže. Ker je moja Amy Satanija zelo aktivna, je na zgornji meji in ima še zmeraj zavidljivo, 4-kg vitko manekensko postavo, karakter pa tak, da se včasih bojim, da nam bo začela zaračunavati najem stanovanja 🙂

Ker pa so mačke samosvoje in svojeglave, ji nikakor ne morem dopovedati, da bi lahko normalno živela tudi brez Royal Canin briket, ki sicer morajo biti vedno na zalogi na okenski polici, na varnem pred požrešnim psom.

“Idealna” sestava mačjega obroka

Za razliko od psov, ki so omnivori, imajo mačke drugačne potrebe po “idealnih” razmerjih v obroku, ki mora v ta namen biti pretežno beljakovinski – mesni.  Soja, leča in ostale vegi beljakovinske bombe ne pridejo v poštev, pa naj pripadniki vegi mačk trdijo kar želijo. Vegetarijanske brikete za mačke so po mojem mnenju še eden izmed odličnih marketinških trikov.

Občasno (ampak res občasno) ji lahko v hrano zmešate OH – testenine ali riž, čajna žlička na 10 dni je za mojo mačko čisto dovolj, tako vsaj ona pravi. Ogljikovi hidrati niso nujno potrebni v mačji prehrani, maščobe pa so :lososovo olje, piščančja koža in nekaj bolj mastnih koškov mesa bo čisto v redu.

Če bo hrana raznolika, bo vsaka bojazen okoli tega, da ji bo začelo primanjkovati določenih vitaminov, odveč.

Čeprav bi vaša princeska jedla samo goveje stegno ali ledvičke (saj poznate take, a ne?), ji ne boste s tem naredili nobene usluge na dolgi rok, ker z enolično prehrano ne boste pokrili vseh prehranskih potreb. Ampak z majhnimi triki se zbiti še tako izbirčnost: goveje srce recimo pomešam s piščancem, ledvice zmešam z govejim mesom.

Zelenjava in sadje pa so poglavje zase 🙂 Zunanje mačke si to potrebo p vlakninah nadomestijo s pašnjo na travi, za notranje muce pa moramo mi poskrbeti: mačja trava je recimo ena možnost, pri nas pa gre v promet samopostrežni drobnjak na okenski polici, drugega pa niti ne povoha (razen sladke koruze – kakšna izbira?!)..

Več o hrani za mačke si preberite tukaj.

Razlika med mačjo in pasjo hrano

Saj ste že slišali tisto, da pes ne sme jesti mačje hrane? Razlog tiči v zgornjem odstavku, kjer piše, da je prehrana mačk bolj bogata z beljakovinami kot pasja hrana, ki naj bi med drugim vsebovala tudi več vlaknin in OH. S to trditvijo sem spet dregnila v osje gnezdo, ker je mnenj o pasji hrani vsaj enkrat toliko, kot je psov, ampak : če bo pes pojedel eno mačjo konzervo, mu ne bo nič, tudi  če bi cel teden živel na mačjih konzervah mu verjetno ne bi bilo nič (tudi vi normalno preživite junk food dneve!), dolgoročno gledano pa to ni najboljši scenarij. In tudi če bo mačka pojedla pasjo hrano, bo čisto normalno preživela. Je pa res, da je zelo majhna verjetnost, da bi gospodična mucamaca plačnila po pasjih briketih ali konzervah.

Enako velja za doma pripravljeno mačjo in pasjo hrano: čeprav eni psi čisto lepo shajajo samo s surovim mesom, se drugim cedi slina tudi ob brokoliju. Ni enakega recepta za vse 🙂

Kaj lahko mački ponudite brez zadržkov?

+ perutnino
+ govedino
+ drobovino
+ svinjino
+ jetrca, ledvice in druge organe
+ srce (zaradi tavrina, ki ga mačka nujno potrebuje)
+ ribe
+jajce

Če pa ste pri denarju, se vaša mačka gotovo ne bo branila jagnjetine, telečjega in kunčjega mesa. No, jaz nimam toliko na računu 🙂

Meso naj bo sveže (odmrznjeno), sicer obstaja velika verjetnost, da bo vaša mačja gospodična samo zavihala z nosom.

Opazujte mačko, kaj ji ustreza, kako vpliva na njeno prebavo in počutje, kakšen je njen kožuh (svetleč, suha koža?). Starejše muce, mladiči in breje muce imajo malce drugačne prehranske potrebe, ampak kot osnovno vodilo vam lahko služi ta zapis.

Verjetnost, da se bo mačka zastrupila, je v primerjavi s psi zelo majhna, ker je včasih že 1 uro staro meso premalo sveže.

A če kupujete neoporečno meso, se itak nimate česa bati, vam bo že mačka dala vedeti, če ji kaj ne bo bo pasalo, samo poskušajte ločiti zbirčnost od dejanskega odziva na slabo hrano 🙂

 

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.