Domov » Surova hrana za pse » Surova jetra za psa

Surova jetra za psa

Objavljeno v Surova hrana za pse

Jedilnik psa nikakor ne sme biti sestavljen samo iz „lepega“ mesa. Vanj morate vključiti tudi manj gurmanske dele, kot so drobovina in ostali organi, med katerimi na vrhu lestvice kraljujejo jetra. Surova jetra psu ne predstavljajo samo odličnega priboljška, temveč so zaradi visoke vsebnosti vitaminov, mineralov, esencialnih maščobnih kislin, aminokislin in drugih elementov prava vitaminska bomba, če jih seveda hranimo pravilno. Na koncu sledi predlog za enostavno in praktično doziranje!

Surova jetra za psa – kaj da in kaj ne

Vemo, da jetra v našem telesu kot filter in enako funkcijo opravljajo jetra drugih živali, zato psa vedno hranimo z jetri mladih živali. V mesnici boste najlažje dobili mlada goveja jetra in če se le da, se na daleč izognite piščančjim jetrom, saj je danes perutninsko meso eno izmed najbolj oporečnih; domača perutnina je druga pesem in če le mate možnost dobiti jetra ekološke vzreje, toliko bolje.

Jetra naj ne predstavljajo celotnega obroka! To je ena izmed tipičnih napak začetnikov: ker so jetra poceni in lahko dostopna, jih psu ponudijo kot celoten obrok, potem pa jih naslednji dan (ali pa že prej) presenetijo prebavne težave pri psu, ki pa so popolnoma normalna reakcija organizma, glede na dozo vitaminov, ki ga je pes prejel. Jetra naj ne predstavljajo več kot 5 do 10 % celotnega obroka (plenski model).

Zakaj morajo biti surova jetra del pasjega jedilnika?

Kot sem že zgoraj napisala, so surova jetra za pse pravo superživilo, saj so odličen:

  • vir vitamina A: skrbi za dober vid in imunski sistem.
  • vir vitamina B, zlasti B2, B3, B5 in B12, ki skrbi za normalno delovanje živčnega sistema.
  • vir vitaminov E, D, K, a v manjših vrednostih.
  • vir mineralov (sploh železa in fosforja).
  • vir esencialnih maščobnih kislin in aminokislin.

Za psa je najbolj idealno, če mu ponudite surova jetra, saj imajo v taki obliki največ hranilnih snovi. Po mojih izkušnjah veliko psov na začetku ne mara surovih jeter (da, tudi tisti, ki običajno pojejo vse!), zato morate psa na njih navaditi. Običajno pomaga, če jih na začetku vržete v krop za nekaj sekund in jih ponudite v taki obliki. Čas „kropiranja“ jeter naj bo vedno krajši, dokler jih (spet) ne ponudite čisto surovih in jih pes poje z užitkom.

Če se pes temu res upira, vas lahko odrešijo surova dehidrirana jetra, priboljšek, ki ga lahko naredite sami. Surovo je najboljše, a včasih so kompromisi neizbežni.

Odličen predlog za optimalno doziranje surovih jeter

surova jetra
Surova jetra shranite in dozirajte s pomočjo pladnja za ledene kocke.

Ker ni priporočljivo, da jetra predstavljajo več kot 5 ali 10 % celotnega obroka, je smiselno, da si doze pripravite že vnaprej, saj bo tako bistveno manj packanja po kuhinji. Idealen pripomoček je pladenj za ledene kocke, ki ga namesto z vodo napolnite z narezanimi/zmiksanimi surovimi jetri in tako naredite vitaminske jetrne kocke!

Serviranje je potem bistveno lažje. Kocke stehtajte (pladnji so si namreč različni) in izračunajte, koliko kock potrebujete, da zapolnite 5 do 10 % delež pasjega obroka. Podobno lahko naredite z drugimi organi (ledvice, vranica …).

Če jetra dodajate v prehrano vsak dan, ostanite na spodnji meji, torej 5 %, če pa psu ponudite surova jetra nekaj tedensko, lahko predstavljajo tudi do 10 % celotnega obroka. V vsakem primeru opazujte prebavo in „kompaktnost“ iztrebka: premehek iztrebek nakazuje na preveliko količino surovih jeter ali drugih organov. Kot vedno, počasi in previdno, pa bo!

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.