Domov » Priporočam » Surovo meso za pse – kako začeti? 2. del

Surovo meso za pse – kako začeti? 2. del

Objavljeno v Priporočam

Ker dobivam čedalje več vprašanj na to temo, sem prispevek o tem, kako hraniti psa s surovo hrano, osvežila s tremi najbolj pogostimi vprašanji in mitom, ki kroži okoli govedine in manjših pasem. Ko človek misli, da je slišal že vse, se že pojavi “ta nova”.

Surovo meso za pse povzroča pasjim lastnikom največ težav okoli:

 •  Vprašanja o količini obroka, torej koliko hrane naj pes zaužije.
 •  Vprašanja o pravem razmerju mesa, organov, kosti in zelenjave.
 •  Vprašanja o tem, ali je surovo meso primerno za mladiče

Najbolje, da gremo lepo po vrsti:

Količina obroka je odvisna od različnih dejavnikov, med drugim tudi od starosti in aktivnosti psa. Pes, ki cele dneve preleži na kavču gotovo ne potrebuje enake količine hrane kot pes, ki v svojem prostem času išče ljudi pod ruševinami ali trenira gility. Potegnite vzporednico s človeškimi potrebami po hrani: moški, star 30 let, ki vsak dan preteče 10 km gotovo poje več kot njegov enako star kolega, ki za hobi gleda TV-serije. Osnovno vodilo je, da psu ponudite 3 % do 5 % idealne telesne teže: spodnja meja velja za manj aktivne in starejše pse (načeloma), zgornja za aktivne pse, delovne pasme in mladičke, ostali pa so nekje vmes. Idealne količine obroka za vašega psa vam ne more nihče napovedati v nulo, ker ste vi tisti, ki najbolje poznate vašega psa. Ko prešaltate z briketirane na surovo hrano, opazujte psa: če hujša, povečajte vnos, če se redi, zmanjšajte.

Pravo razmerje je lahko tricky, sploh če se vam ne da packati s krvavimi jetrci, želodčki, mešanjem mesa in ne veste, kaj točno spada pod meso in kaj organe ali pa ste skeptični do hranjenja psa s kostmi, mogoče niti ne veste, katere kosti so primerne za psa ali ne? Poleg tega o obstajajo različne teorije hranjenja psov s surovim mesom, ki so natančno opisane tukaj, vsaka ima svoje prednosti in slabosti, vaš pes pa je edinstven.

Z tiste, ki pa se vam ne da s tem ukvarjati in packati po kuhinji: ko se je tudi pri nas začel trend hranjenja s surovim mesom, se je “kar naenkrat” tudi pri nas pojavilo več tujih proizvajalcev hrane za pse, od katerih lahko kupite lične paketke z različnimi mesnimi okusi v pravih razmerjih.

Je še kaj bolj komot od tega?

Hm, ja, v bistvu je 🙂

Ker sem precej lokalno ozaveščena, sem pred kratkim ugotovila, da imamo tudi pri nas proizvajalca surove hrane za pse – Raw4Dogs, ki surovo meso pripelje kar na dom.

To pomeni, da ni treba niti v trgovino! V bistvu je enako komot, kot če bi naročili vrečo briket na zoohitu, a s to razliko, da tukaj kupujete lokalno in zdravo. Trenutno imajo v ponudbi predvsem goveje meso in zelene vampe (v prihodnosti bodo ponudbo še razširili), ki jih morate nujno vključiti v prehrano vašega kužka: smrdijo kot kuga, ampak so odličen naravni probiotik, vsebujejo cel kup pozitivnih bakterij in omega-3 in omega-6 esencialne maščobne kisline. Skratka, ni da ni, a pri lokalnem mesarju jih ne boste dobili, ker niso primerni za prehrano ljudi.

OK, mladički. Odvisno sicer kje boste vzeli psa (vzreditelji, zavetišče ali bolha), ampak prepričana sem, da vam, do bo okoli hrane za pse čisto vsak svetoval drugače. Dejstvo pa je eno samo: surova hrana je primerna za vse vrste in starosti psa, ob upoštevanju, da se nanjo dobro odzovejo. Zapomnite pa si, da mora vsak prehod biti postopen: če ste ravnokar pripeljali psa v novo okolje in je bil prej navajen jesti brikete, ga ne šokirajte še s spremembo hrane, ker se bo sprememba najverjetneje pokazala v prebavnih težavah. Počakajte nekaj časa, da se privadi na novo okolje, potem pa se začnite ukvarjati še s hrano.

Govedina ni primerna za manjše pasme?

Zadnje čase veliko prebiram o mitu, ki je nastal na podlag babjih čenč (sorry vsem, ampak ne vem, kako bi to sicer poimenovala), da manjše pasme ne smejo jesti govedine, ker so krave v razmerju z njimi prevelike živali (ali nekaj takega). Ne vem, če je potrebna poglobljena analiza te trditve, ampak…kako lahko ljudje prebavljajo pršut, če je prašič bistveni večji od ljudi? Zakaj ne bi začeli zagovarjati tega, da je najbolj idealna hrana za pse tista, ki si jo sami ujamejo? Kaj pa EVOLUCIJA?!

Na podlagi zgornje bizarne trditve lahko sklepamo, da bi večina psov in mačk mogla živeti samo od piščancev, puranov, kuncev in rac, nemška doga pa bi si lahko pogojno privoščila kakšen kos govedine 🙂

Iz lastnih izkušenj lahko trdim, da moj 30 KG pes čisto normalno prebavlja govedino, obožuje Raw4Dogs in zaenkrat še ni začeli mukati. Govedino občasno je tudi moja 3 KG mačka in je še zmeraj živa in zdrava, kljub temu, da bi kravi segla samo do gležnja.

Za zaključek vam polagam na srce samo to, da ne zakomplicirate, opazujte psa, sumljive informacije preverite 2-krat in vse bo OK.

 

 

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

2 Responses

 1. Urška
  | Odgovori

  Pozdravljeni,

  razmišljam, da bi zamenjala brikete s surovo hrano. Sestava hrane Raw4Dogs mi je super, cena je tudi sprejemljiva. Težavo vidim v tem, da ponujajo samo govedino, zasledila pa sem, da je beljakovine dobro menjavati. Pri drugih ponudnikih, ki imajo več izbire, pa so zadeve precej dražje. Preostane le to, da sam kupuješ, gledaš na razmerja, pakiraš…? Še nekaj, na koliko časa je potrebno zamenjati vrsto mesa, na par mesecev, vsak drugi dan? Hvala za odgovor.
  P.S. blog se super bere 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hvala. Ja, kombinirate z že pripravljeno surovo hrano, malo nabavljate po mesnicah in kakšnih drugih ponudnikih. Vsak se odloči po svojih zmožnostih in si naredi tako, da mu je najbolj praktično. Normalno je, da pes ne more živet samo na surovi govedini, beljakovinske vire lahko menjate na nekaj dni, tednov … odvisno. Na tem blogu je ogromno na to temo, malo pobrskajte 🙂 LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.