Domov » Surova hrana za pse » Vampi mix: recept “za občutljive”

Vampi mix: recept “za občutljive”

Objavljeno v Surova hrana za pse

Namig za obrok, primeren tudi za bolj občutljive pse in za tiste dneve, ko prebava nagaja, bodisi v obliki driske ali zaprtosti. Z nekaj osnovnimi prilagoditvami pa lahko recept uporabite kot del raznolike doma pripravljene prehrane.

Sestavine za osnovni recept

  • Goveji zeleni (neočiščeni) vampi in mišično meso – »Vampi mix«
  • Razkuhana in pretlačena hokaido buča
  • Po želji žlička mletih jajčnih lupin (odvisno od raznolikosti prehrane vašega psa). Zmlete in posušene jajčne lupine lahko v hrano dodamo namesto mesnatih kosti (kalcij/fosfor) in seveda jih lahko brez težav izpustite.

Izpeljanke recepta so navedene spodaj.

Zakaj kombinacija vampi mixa in hokaido buče?

Neočiščeni vampi so deloma fermenitirana hrana ter odličen vir probiotikov in prebavnih encimov, ki pomagajo pomiriti razdražen prebavni trakt in urediti prebavo. Neočiščeni vampi niso enaki tistim vampom, ki jih kupite v mesnici – tej v mesnici so že očiščeni (beli) in pripravljeni za človeško konzumacijo. Mi, pasji skrbniki hočemo za svoje pse surovo in neočiščeno različico (zelene barve) – te v mesnici ne bomo dobili.

Hokaido buča je odličen vir vlaknin, ki krasno uravnavajo prebavo ob driski ali zaprtju, psom je načeloma tudi zelo všeč, ker je specifičnega okusa (nekoliko sladka). Hokaido bučo lahko zamenjate z razkuhanim korenčkom ali sladkim krompirjem, dovolj pa je že žlica ali dve na obrok. Manj je več; preveč vlaknin v prehrani psa lahko namreč sproži obraten efekt od želenega 🙂

Predpogoj pa je seveda to, da je pes navajen na svežo ter raznoliko prehrano in ni alergičen na govedino. V primeru težav pri prebavi govejega mesa raje izberite ovčje vampe, ki so prav tako na voljo med Petman Compact proizvodi.

V primerjavi z obroki, ki so pripravljeni iz 100 % zelenih vampov, je vampi mix bolj »nežen« in blagega vonja, saj kot sem omenila, vsebuje tudi mišično meso govedine. Če je vaš pes eden izmed tistih, ki se zmrduje nad 100 % neočiščenimi vampi, ga lahko naslednjič poskusite prepričati prav s tem miksom.

Menjajte dodatke in ustvarite svoje izpeljave osnovnega recepta

Vampi mix kombinirajte z dodatki kot je manjša količina organov (5 do 10 % obroka), primerna zelenjava ali sadje( cca. 10 do 20 % obroka) ali s surovimi mesnatimi kostmi, če jih je pes navajen. S kombinacijo različnih dodatkov k prehrani lahko na enostaven način zagotovite raznolikost in pestrost obrokov ter nove recepte.Poglejmo si nekaj primerov oz. kako jaz postrežem vampi mix:

  • vampi mix + temnozelena zelenjava + surova jetra
  • vampi mix + Petmanov sadno-zelenjavni mix z bučkami, pastinakom, mangom in papajo
  • vampi mix + surova jetra  + primerne surove mesnate kosti

Vampi mix dobite v trgovini Gali in Nika, ki nudi bogato izbiro različnih beljakovinskih virov surovega mesa, od kunca pa do losa in severnega jelena – defnitivno raj za vse, ki iščete alternativo klasični ponudbi v mesnici.

Preveri Vampi mix ali klikni za ogled vseh beljakovinskih virov surovega mesa, ki so na voljo >>>

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.