Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Vnetje ušes pri psu: zakaj do tega pride in kako lahko pomagate?

Vnetje ušes pri psu: zakaj do tega pride in kako lahko pomagate?

Ušesa pri psu so eno izmed področij, kjer po mojem mnenju obstaja veliko zmotnih prepričanj. Zmedo najdemo tako v navodilihza čiščenje ušes kot tudi zdravljenju, ko se pojavi vnetje ušes pri psu. Kaj je prav in kaj nepotrebno oz. kateri so tisti miti, ki ne držijo?

Osebno se me je najbolj dotaknilo dejstvo, ki ga je z menoj podelila lastnica francoskega buldoga; da pri tej pasmi čiščenje ušes spada v vsakodnevno nego in da hkrati z mladičkom dobiš tudi že navodila, kako se tega lotiti ter kateri preparati so najbolj učinkoviti pri tej nalogi. Ko sem za povrh pri svojih pacientih videla, kakšen je protokol zdravljenja vnetih ušes in kaj se ob tem zgodi na dolgi rok, pa me je to še dodatno spodbudilo, da se lotim pisanja tega prispevka.

Čišenje ušes pri psu

Pa začnimo na začetku, pri čiščenju. Sama nikakor ne morem mimo iskanja vzporednic z Naravo in dejstvo je, da si volkovi pač ne čistijo ušes. Res je, da smo posamezne pasme s selekcijo pripeljali tako daleč, da so ušesa izgubila naravno funkcijo vzdrževanja zdravega okolja in mora vmes poseči človek, so pa ti primeri k sreči še vedno redki.

Ja prav ste prebrali! Kar se tiče čiščenja, velja pravilo manj je več. Zdravo uho načeloma ne potrebuje čiščenja, saj koža notranjosti uhlja raste od znotraj navzven in tako s sabo na površje prinese ušesno maslo ter odmrle kožne celice. S čiščenjem lahko naredite več škode kot koristi.

Neprestano čiščenje ušes pri psu povzroča konstantno draženje, ki slej kot prej vodi v vnetje in porušenje bakterijske flore v ušesu. Torej, četudi opažate pri vašem kužku prekomerno nabiranje ušesnega masla, kar pomeni kar nekaj črno rjavih naslag (nakopičenj) v ušesu, čiščenje ni potrebno. Ušesno maslo ima funkcijo zaščite pred vdorom mikrobov in prašnih delcev od zunaj in je tam z namenom! Z brisanjem in odstranjevanjem smo organizem prikrajšali za možnost zaščite in običajno odgovori tako, da proizvede še več masla.

Tako se vrtimo v krogu – medtem ko je masla vedno več in je bakterijska flora prizadeta, nismo več daleč od vnetja ušes pri psu. V primeru uporabe preparatov, ki delujejo proti bakterijam in glivicam (sem spada sicer večina zdravil, ki jih dobite pri veterinarju), do porušenja pride še veliko hitreje.

Situacija je precej podobna vplivu sistemskih antibiotikov na črevesno sluznico. Poleg »slabih« bakterij, uničimo tudi »dobre«, ostanejo pa prazni prostori, ki jih zasedejo najmočnejši in ti velikokrat niso najbolj prijazni. Večini sredstev je dodan še kortikosteroid, ki pomiri vnetje. Imunski sistem tako pošljemo na dopust in nima več nadzora nad tem, kaj se naseli na prazna mesta. Zdravljenje ušes lokalno s temi sredstvi je v redkih primerih res uspešno, v večini primerov pa vodi v začaran krog ponavljajočih se vnetij.

Puljenje dlak iz pasjih ušes

Še enega mita se je potrebno dotakniti na tem mestu: puljenje dlak iz ušesa.

Velja namreč prepričanje, da je pri posameznih pasmah to nujen postopek. Močna odlakanost je sicer pogosta pri posameznih pasmah, ki jih je kot take ustvaril človek. Če ste za svojega kužka dobili navodila za puljenje dlak iz ušesa, o tem posegu raje dobro premislite. Postopek je namreč precej invaziven, saj ob spuljeni dlaki dobimo rano na sluznici in s tem vstopno mesto za bakterije.

V primeru, da imate doma res pravega kosmatinca, ki ima bujno odlakanost tudi znotraj ušesa, je veliko bolj prijazno striženje dlak. Veliko število dlak v uhljih zadržuje vlago v ušesu in tudi ušesno maslo se slabše čisti samo po sebi. Takšno vlažno okolje z veliko masla pa lahko povzroči razrast nekaterih bakterij in posledično vnetje.

S striženjem dlak naredimo uho bolj zračno in s tem zmanjšamo možnost za morebitna vnetja. Je pa potrebno ločiti vnetje od prekomernega nabiranja ušesnega masla! Tudi če pri vašem kužku opažate veliko masla ali vlažno sluznico uhlja, to še ne pomeni vnetja ušes! Vnetje ušes pri psu nastopi takrat, ko notranjost uhlja pordeči in kuža pokaže nelagodje s tem, da stresa z glavo ali se praska.

Vnetje ušes pri psih in zakaj sploh pride do vnetja?

Tu se pogled holistične veterine precej razlikuje od klasične. Medtem ko klasična veterina med možnimi vzroki vidi bakterije, kvasovke, garje in plavanje, na drugi strani holistična veterina vnetje ušes pri psu najpogosteje povezuje z motnjami v delovanju črevesja ali jeter. Torej ali je problem neustrezna prehrana ali pa slabše razstrupljanje preko jeter. Lahko je vzrok procesirana hrana kot taka ali pa samo določene sestavine v briketih.

Sicer pa lahko škodljive snovi pridejo tudi od drugih virov in ne samo od hrane. Eden izmed takih virov je prekomerna uporaba antibiotikov in kortikosteroidov, da sploh ne omenjam vseh super tabletk, ki so trenutno popularne kot zaščita pred klopi in vsemi drugimi malimi živalcami, ki napadajo naše kužke. Na uhlje lahko pri kužkih gledamo kot dodaten kanal za izločanje snovi, ki obremenjujejo organizem. Če črevo in jetra ne zmorejo vsega dela, na pomoč priskočijo ušesa.

Še dva taka ventila so analne žleze in koža. Tako tudi ni redko, da imajo kužki poleg problemov z ušesi, hkrati tudi težave z analnimi žlezami ali kožo. Na vnetje ušes pri psu moramo tako vedno gledati z vidika delovanja celotnega organizma. Če bomo samo gasili vnetje lokalno, vzroka pa se ne bomo dotaknili, nismo s tem prav nič razrešili. Potrebno je pregledati celoten organizem, da vidimo s čim je obremenjen, na katerih organih so motnje delovanja, katera hrana mu ne ustreza in kje je morebitni manjko na nivoju mikrohranil.

Za vnetje ušes pri psu je lahko krivo tudi prekomerno čiščenje

Verjeli ali ne, poleg nepravilnega prehranjevanja tudi prekomerno čiščenje ušes spada med zelo pogoste vzroke za vnetja ušes! Hrana in čiščenje, pa sta dva vzroka, pri katerih imamo lastniki vso moč, da ju spremenimo kužku v prid.

Med ostalimi pogostimi vzroki za vneta ušesa najdemo še par zanimivosti: poškodbe ledvenega dela hrbtenice, ki vpliva na motnje delovanja črevesja, poškodbe vratu zaradi prevelikega zatezanja ovratnice in pa nepravilno delovanje čeljustnega sklepa. Nekaj, kar bi redki povezali z vnetjem ušes, pa vendar ima lahko velik vpliv. Tukaj vidimo, kako je organizem res en kompleksen ustroj in kako je vse povezano. Celosten pogled na vsako situacijo je zato nujen, če se hočemo dokopati do vzroka in razrešiti nastalo situacijo. V primeru, da je vzrok za vnetje ušes pri psu nepravilna pozicija sklepnih površin, potrebujemo za začetek pomoč osteopata. Če so hkrati prisotne še poškodbe pa zdravljenje dopolnimo z drugimi naravnimi metodami, ki blažijo vnetja in pomagajo pri remineralizaciji – ponovnemu nalaganju mineralov v kosti.

Kaj lahko naredite sami?

Torej, kaj nam je storiti, če ima naš kuža vneta ušesa? Najprej precej zmanjšamo frekvenco čiščenja, sploh če smo prej to počeli vsak dan. Čiščenja ušes pri psu ne prekiniti takoj, vendar zmanjšujte počasi, da se uho navadi in tudi sam začne proizvajati manj ušesnega masla. Preden pa se lotimo zdravljenja, je dobro narediti celostno bioresonančno testiranje, da vidimo, kje je največja motnja in na kakšen način se je lahko lotimo.

Če so problem jetra, ki ne zmorejo več razstrupljanja, jim priskočimo na pomoč s terapijami in pripravki, ki podprejo razstrupljanje. Če se na testiranju izkaže, da kužku manjka določenih vitaminov in/ali mineralov, ga oskrbimo tudi na tem področju. Če je težava v nepravilni prehrani, je potrebno zastaviti optimalno dieto. Vendar ne z dietnimi briketi, ker je ponavadi problem ravno procesirana hrana in njene sestavine. Pri vnetih ušesih se vsekakor priporoča kuhana ali surova hrana, vse odvisno od individualnega stanja organizma pri posameznem kužku.

Bodite potrpežljivi

Še eno stvar je pomembno omeniti, in sicer dolgotrajnost zdravljenja. Tudi če smo naredili vse potrebne korake v pravo smer, vneta ušesa potrebujejo svoj čas, da si popolnoma opomorejo. Ta čas se še podaljša v primeru klasičnega zdravljenja z antibiotiki, antimikotiki in kortikosteroidi. Kortikosteroidi so sploh problematični, saj zavrejo vnetje in posledično tudi podaljšajo čas celjenja prizadete kože v ušesu. Še več, zaradi zaviranja imunskega sistema, lahko preko ušesa v organizem vdrejo katere od zlobnih bakterij in povzročijo vnetje še na drugih mestih, kar pomeni, da moramo hkrati gasiti več požarov. Zato je dobra začetna diagnostika ključna, da točno vidimo, s čim imamo opravka.

Nekje sem prebrala zanimivo primerjavo. Če se zdravljenja ušes lotimo lokalno, je kot bi oprali avto, ki mu je v resnici potrebno dotočiti olje. Avto bo sicer krasen, je pa vprašanje, koliko časa bo še vozil in če si s tem ne bomo nakopali še večjih težav. Kako se boste torej lotili signala, ki vam ga pošiljajo ušesa vašega kužka? Ga boste samo obrisali stran ali boste poskušali razrešiti, kaj vam sporoča? Prva pot je sicer veliko lažja, vendar druga obljublja trdnejše zdravje na dolgi rok in je zato vredna vsakega truda.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.
Sledi dr. Mojca Cerovšek, dr. vet. med.:

Veterinarka, bioresonančna terapevtka in prehranska svetovalka

Mojca je veterinarka z doktoratom znanosti iz področja onkologije, ki ji raziskovalna žilica nikoli ne da miru in vsaki stvari hoče priti do konca. Je velika zagovornica naravnih oblik zdravljenja in prehranjevanja. Deluje kot bioresonančna terapevtka in prehranska svetovalka za živali, vključena je tudi v izobraževanje za veterinarje homeopate. Spletna stran: vitalizem.si Kontakt: vitalizem.mojca[at]gmail.com

4 Responses

 1. Natalija Gajari
  | Odgovori

  Imam vprašanje glede puljenja dlak. Le-te naj bi se pulile pri pasmi lakeland terier. Ti psi imajo zelo ozke sluhovode in v njih veliko dlak, ki , v primeru, da se te dlake ne izpulijo, počasi zaprejo vhod v sluhovod. S škarjami, tudi malimi, teh dlak ne moreš izstriči , lahko jih le puliš. Kaj v tem primeru storiti. Moja starejša psička, ki je, žal, ni več, je dobila vnetje ušes ravno zaradi tega, ker dlake niso bile populjene 6 mesecev.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav
  Natalija Dragan-Gajari

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni, kopiram odgovor, ki mi ga je posredovala Mojca Cerovšek:

   Natalija pozdravljeni! Težko dobro odgovorim, ker nisem poznala vaše psičke in nisem videla situacije v ušesih. Sicer ne pulijo dlak vsi lastniki te pasme in kužki kljub temu nimajo težav z ušesi. Lahko pa da je vaša psička imela res specifično anatomijo in je bilo puljenje edina rešitev. Je vsak kuža zgodba zase in zato ni ene rešitve za vse.

 2. Natalija Gajari
  | Odgovori

  Hvala za odgovor, s katerim se pa ne strinjam v celoti. Ne gre samo za mojo psičko te pasme, ampak za pasmo na splošno. Vzrejam lakelande že 15 let in vsi psi te pasme imajo ozke sluhovode in praktično vsem je treba puliti dlako iz ušes, sicer jim preraste ušesni kanal. Se strinjam, da puljenje povzroča mikro ranice, ki lahko povzročijo vnetja, vendar pa, če se dlaka ne puli pa spet lahko pride do vnetja. Torej, kaj storiti?

 3. Petra kamenik
  | Odgovori

  Pozdravljeni g.Mojca. Moja psička (10 let )Yorki, ima Kusing. .najverjetneje gre za tumor hipofize. Terapija, Vetoril 30 mg. Sedaj po par mesecih terapije, se je začelo izboljšanje, kar opazim tudi sama. Zraven dobi tudi konopljine kapljice, magnezij olje, D3, K2 in B kompleks. ..par krat na teden in pegasti badelj . .Ne vedno. Problem z ušesi pa je vedno prisoten. Zelo črna, gosta maslena gmota, ki se zasusi v čep. Sedaj ima Mitex, že tretjič v 1 letu. .Razmišljam, da je vnetje zaradi povečanih jeter. Kaj še lahko naredim. Hvala in lep pozdrav. ..analno žlezo čistimo 3 krat letno, je bolje. .Manj je več tudi pri žlezi. Lp petra

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.