Domov » Surova hrana za pse » Zakaj je pomembno (rutinsko) vzorčenje surove hrane?

Zakaj je pomembno (rutinsko) vzorčenje surove hrane?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Prejšnji teden je med skrbniki psov, ki hranijo s surovo hrano, završala novica o odpoklicu 2 okusov KIVO surove hrane za pse. Odpoklic je posledica (rutinske) samokontrole s strani uvoznika omenjene hrane.

Taka novica seveda ne more mimo ZHP-ja: kot prvo zato, ker je Ron ambasador KIVO surove hrane za pse, kot drugo pa zato, ker sem tudi sama nedavno nazaj priporočala KIVO hrano za pse. Nenazadnje pa tudi zato, ker lahko ravno ta dogodek, čeprav neljub, sproži še večji nadzor kakovosti in varnosti surove hrane za pse.

Z uvoznikom KIVO surove hrane za pse sodelujem že več let, zato sem »zavrtela« telefon in dobila prave informacije od prave osebe: pri IRIS d. o. o., ki so uvozniki odpoklicane surove hrane za pse, so se sami odločili za vzorčenje prehrane, saj je varnost za zdravje psov in ljudi vedno na prvem mestu. Zaradi izsledkov analize so pri proizvajalcu hrane tudi dosegli, da bo vsa hrana še dodatno vzorčena že pri proizvajalcu in v primeru kontaminacije sploh ne bo prispela v Slovenijo.

Preden kopiram še uradno objavo in pojasnilo IRIS d. o. o. bi rada spomnila, da smo bili v preteklosti tudi pri nas že deležni odpoklice briketov zaradi salmonele, odpoklicana je bila tudi druga pripravljena hrana za pse (pločevinke …), zaradi česar nismo takoj potegnili črte, da je tovrstna hrana škodljiva in nevarna.

Uradno sporočilo za javnost

Uradno obvestilo, ki so ga ob odpoklicu surove hrane za pse napisali pri IRIS d. o. o.

VARNOST HRANE ZA HIŠNE ŽIVALI VEDNO NA PRVEM MESTU

Ker želimo zagotavljati neoporečno in varno hrano za hišne ljubljenčke, smo se v podjetju odločili za samokontrolo izdelkov – vzorčili in testirali smo izdelke surove hrane KIVO na prisotnost bakterij.

Glede na to, da je samokontrola – preverjanje kakovosti izdelkov nujna, v kolikor želiš zagotavljati najvišjo raven kvalitete in varnosti izdelkov, smo vzorčili surovo hrano KIVO na prisotnost bakterij. Ker so se rezultati izkazali pozitivni v nekaterih primerih, smo za te izdelke takoj izdali umik/ odpoklic.

Hkrati želimo kupce obvestiti, da smo s proizvajalcem surove hrane KIVO sklenili dogovor o tem, da bo sedaj vsaka serija posameznega okusa testirana na vsebnost salmonele in enterobakterij pred transportom v Slovenijo (kar ni zakonska zahteva). Na tak način bomo zagotovili, da se podobna odstopanja ne bi več zgodila.

V podjetju Iris d.o.o. postavljamo dobrobit živali vselej na prvo mesto in želimo si, da bodo lastniki psov ob teh dogodkih odpoklica to prepoznali in nam zaupali tudi v prihodnje.

PODATKI O KRMNIH IZDELKIH:

  • Kivo COMPLETE govedina & raca, 500g. Rok uporabnosti: 25.07.2020, serija: 19072504
  • Kivo COMPLETE konj & kunec, 500g. Rok uporbnosti: 20.08.2020, serija: 190202

Potrošnikom svetujemo, da z zgoraj navedenima izdelkoma ne hranijo živali ter se za vračilo izdelka, ki ga morda še imajo doma, obrnejo namesto nakupa oz. na naš sedež podjetja IRIS Mednarodna trgovina d.o.o. (tel. kontakt: 01/ 200 66 63).

Kaj pa zdaj?

Ron bo seveda še naprej ostal ambasador KIVO surove hrane za pse in ZHP bo še naprej sodeloval z IRIS d. o. o.

Zakaj?

Ker je prav to vzorčenje hrane zame neizpodbiten dokaz, da na prvo mesto postavljajo dobrobit psov in ne zgolj prodaje kot take – torej surovega mesa – samo zato, ker je to zdaj in. 

Ne pozabite: na nas lastnikih psov – potrošnikih je, da zahtevamo od ponudnikov varno in kakovostno hrano, kar konkretno pomeni sledljivost vsakega obroka in dokazilo o neoporečnosti na papirju.

Ob vsem tem pa ne morem mimo tega, da:

  • Lahko pride do anomalij tudi pri hrani, ki je pripravljena po najvišjih standardih. Ob tem se sprašujem, kaj vse bi lahko našli v tistem mesu, ki se prodaja na črno in po parkiriščih?!
  • Bi lahko tudi drugi proizvajalci in uvozniki surove hrane za pse se ravnali po zgledu IRIS d.o.o. ter dali surovo hrano preventivno vzorčiti!
  • Ne trobim zastonj, da je higiena izjemnega pomena!

Vsekakor upam, da smo se čisto vsi iz tega nekaj naučili! Pa dober tek še naprej … surov, seveda 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.