Domov » Ostalo » 10 stvari, zaradi katerih so tudi bolhe zanimive živali

10 stvari, zaradi katerih so tudi bolhe zanimive živali

Objavljeno v Ostalo

Nekatere so prav strašljive, sploh ko izvemo, da so včasih bile večje in so mešale štrene dinozavrom 🙂 Na koncu pa ne spreglejte znakov, ki kažejo na to, da ima vaš pes lahko bolhe.

10 zanimivosti o bolhah

#1 Ena bolha poskrbi za 20 000 novih

Samica bolhe izleže 20 jajčec dnevno, od česar bo približno polovica samičk. Tako lahko le ena bolha povzroči, da se v 60 dneh izleže kar 20.000 novih bolh.

#2 Večina jih živi v okolju

Imajo štiri življenjske stopnje: jajčece, ličinka, buba in odrasla bolha (tista, ki grize). Večina bolh (odraslih in bolh v nastajanju) živi v okolju, zato je zelo pomembno, da ko ima pes bolhe, temeljito prečešemo tudi stanovanje. Več o tem, kako se znebiti bolh v stanovanju.

#3 V enem življenju izleže več tisoč jajčec

V celotnem življenju ena samica izleže do 2000 jajčec. To pa je zastrašujoče veliko novih krvosesov, ki lahko potencialno poskrbijo za toliko in še več novih nepridipravov – številke o bolšji populaciji lahko kaj kmalu postanejo zelo kompleksne in to samo zaradi 1 bolhe 🙂

#4 Spije več krvi od lastne teže

Samica lahko dnevno zaužije 15-krat več krvi od lastne teže. Se vam še vedno zdi, da je vaš pes požrešen?

#5 Zelo dolgo zdržijo brez hrane

Bolha lahko brez hranjenja (pitja krvi) živi še več kot 100 dni. Povedano drugače – če jih ne bomo zatrli, se tudi same ne bodo tako zlahka predale!

#6 Skoči tako visoko, kot če bi človek preskočil 30 nadstropij 

Te drobne živali lahko skočijo 110-krat višje od lastne dolžine. Ko bolha skoči le nekaj centimetrov visoko, je razmerje med njeno velikostjo in višino skoka podobno, kot če bi povprečno velik človek preskočil 30-nadstropno zgradbo.

#7 Skočijo hitreje, kot raketa poleti v vesolje

Ko bolha skoči, je odskok kar 20-krat hitrejši od vzleta vesoljskih raket. Hja, potem pa res ni čudno, zakaj jo je tako težko uloviti na na psu! A če je ne vidite, še ne pomeni, da jih ni – preverite, kako ugotoviti, ali ima pes bolhe in kako se znebiti bolh na psu.

#8 Napadale so že dinozavre

Bolhe so na Zemlji že vsaj 165 milijonov let. Fosili bolh so iz mezozoika, torej so nadlegovale tudi dinozavre. A takrat so bile v primerjavi z današnjimi izjemno velike. Ena ampula Frontlina gotovo ne bi bila dovolj 🙂

#9 Preživijo lahko tudi nizke temperature

Med zimo ne pomrejo vedno. Larve lahko preživijo tudi pri temperaturah pod lediščem, če so le dobro zavite v kokon. Tiste z nekaj sreče lahko torej preživijo v toplem zavetišču, dokler se temperature ne zvišajo.

#10 Obstaja več tisoč vrst bolh

Čeprav obstaja več kot 2000 različnih vrst bolh, naše živali najpogosteje napadajo Ctenocephalides felis  ali mačja bolha in  Ctenocephalides canis ali pasja bolha. Tako ene kot druge gredo na pse, mačke, ljudi in druge živali.

Pomembno: kakšni pa so znaki, da ima vaš pes bolhe?

  • Najbolj klasični znaki so praskanje, lizanje in grizljanje določenih delov telesa.
  • Kožni izpuščaji (nekateri psi so alergični na slino od bolh, zaradi česar je srbečica toliko močnejša, koža toliko bolj razdražena, pojaviti pa se utegnejo tudi rdeče lise, ki niso nujno na mestu pikov).
  • Izguba dlake.
  • Blede dlesni. Te so znak slabokrvnosti, ki je tudi lahko posledica okuženosti z bolhami, a infestacija mora biti zelo huda in skrbniki zelo nemarni, saj je to že praktično zadnje opozorilo, da ima pes bolhe.
  • Boljši kakci. To so drobne črne ali rdečkasto-rjave pikice, ki jih lahko najdete na ali po stanovanju. Ločiti od navadnih smeti jih ni težko – če jih na beli papirnati brisači poškropite z vodo se bodo obarvale malce rdečkasto. Najlažji način, da jih najdete, je, da se po stanovanju sprehajate v belih nogavicah, na katere se bodo ujeli.
  • Najboljši način za iskanje bolh je še vedno tisti, ki je tudi najbolj preprost: s temu namenjenim glavnikom.

Preverite še katera naravna sredstva proti bolham in klopom so dejansko učinkovita, a ne pozabite, da se preventiva začne že v pasji skledi!

Zanimivosti so povzete od tukaj in tukaj.
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.