Domov » Mačke » 6 tipičnih napak, povezanih z mačjim straniščem

6 tipičnih napak, povezanih z mačjim straniščem

Objavljeno v Mačke

Mačje stranišče je mačje svetišče, na tem mestu res ne moremo prav veliko filozofirati. Optimalna ureditev ter izbira stranišča in peska so osnovni pogoji za to, da mačka ne lula po stanovanju, postelji, kavču in še kje drugje, saj v tem primeru mačja domišljija res ne pozna meja, jeza mačjih skrbnikov ob takem početju pa tudi ne.

6 tipičnih napak, povezanih z mačjih straniščem

Ker so mačke zelo čiste živali, običajno obstaja zelo dober razlog, zakaj potrebe ne opravljajo v mačjem WC-ju. Razlogov, zakaj mačka lula po stanovanju, je lahko veliko in nekaj izmed njih se gotovo nanaša na mačje svetišče, zato za vsak slučaj še enkrat preverite, če morda niste naredili ene izmed teh tipičnih napak, povezanih z mačjim straniščem.

Mačje stranišče ni čisto

Prvi in osnovni pogoj popolnega mačjega stranišča je čistoča, kar za skrbnika pomeni redno, 1- do 2-krat dnevno odstranjevanje lužic in potičk. Če tega ne počnete redno in dosledno, obstaja velika verjetnost, da bo mačka svojo potrebo raje opravila kje drugje. Tukaj lahko potegnemo tudi vzporednico s človeškim svetom: predstavljajte si, da po opravljanju potrebe na WC školjki, ne bi mogli potegniti vode … tretjega izleta na umazano stranišče se prav gotovo ne bi veselili, ampak bi potrebo raje opravili kje drugje.

Premalo peska v mačjem stranišču

Idealna količina peska v mačjem WC-ju je posip v višini cca. 5 cm. To omogoča mački dovolj manevrskega prostora za grebenje, poleg tega se lulanje in vonjave lahko lepo absorbirajo. Če je v v mačjem stranišču premalo peska, se mačka polula praktično na dno, na plastiko, pesek se ne sprime v kepo in posledično ne absorbira vonjav. Evo, pa ima mačka dodaten razlog za uriniranje tam, kjer se bo lulanje bolje lepo vpilo, recimo na preprogi.

Napačna izbira peska, prehitra menjava peska

Pesek za mačke je v mačjem svetu lahko brez težav predmet doktorske disertacije. Tržišče nam ponuja ogromno različnih peskov: sprijemljivi, nesprijemljivi, kristali, biorazgradljivi … na koncu pa je tako, da je najboljši je tisti, ki odgovarja vaši mački. Ker so mačji smrčki zelo občutljivi, se izogibajte odišavljenim peskom – vonj po sivki morda diši nam, lahko pa je razlog, da mačka noče uporabljati stranišča. Poleg tega je odvisna tudi kakovost peska – nekateri peski resnično hitro zasmrdijo in je praktično nemogoče imeti mačje stranišče brez vonjav, kljub rednemu čiščenju … in ja, smrdljiv pesek je tudi lahko razlog, zakaj mačka lula po stanovanju.

Mačke so ljubiteljice rutine in navad, zato jih lahko nenadna menjava peska spravi s tirnic. Rešitev? Pesek menjamo počasi, staremu vsak dan dodamo nekaj novega, tako da princesa ne bo preveč šokirana nad prehodom.

Premajhno ali preveč zaprto mačje stranišče

Pokrita mačja stranišča so super, ker nudijo mački več zasebnosti, preprečujejo širjenje neprijetnega vonja po stanovanju, loputa pa deloma tudi preprečuje raznos peska po stanovanju. No, lahko pa je prav loputa razlog, zakaj mačka ne želi uporabljati stranišča – verjeli ali ne, veliko mačk se nikoli ne navadi na loputo in lahko da je tudi pri vas prav loputa tisti krivec, zaradi katerega morate po stanovanju čistiti lužice.

Pri nakupu stranišča za mačke pa upoštevajte, da velike mačke potrebujejo veliko stranišče. Čeprav so mačke mojstrice tlačenja v (pre)majhne škatle, ko se lula in kaka mora to biti na komot – brez pardona!

Napačna lokacija

Če želite optimizirati mačji prostor v stanovanju in ste mačje stranišče postavili blizu posodic za hranjenje, imate vsi problem: mačka, ker ne želi opravljati potrebe v za to namenjenem prostoru in vi, ker morate čistiti njene iztrebke vsepovsod, samo v stranišču ne. Mačka v naravi, torej že mačka, ki živi kombinirano notranje zunanje življenje, se ne bo nikoli podelala v bližini hrane in ta instinkt v sebi nosijo tudi notranje mačke.

Drugo pravilo, ki ga morate upoštevati pri izbiri lokacije mačjega stranišča, je dovolj miren in odmaknjen prostor, kjer bo mačka lahko potrebo opravila brez občutka ogroženosti. Primer: mačje stranišče v dnevni sobi, kjer se vedno ogromno dogaja (TV na glas, otroci se igrajo in pes piska z žogico …), prav gotovo ni najbolj optimalna izbira.

Če imate veliko hišo z ogromno nadstropij in sobami, je fino, če imate mačja stranišča razporejena sorazmerno s kvadraturo, sploh če je mačka starejša ter artirična in se ne more več tako neomejeno gibati. Hja, saj veste, kako pravijo nepremičninski agentje: lokacija, lokacija, lokacija. Pri mačjem stranišču velja zelo podobno pravilo.

Preveč mačk in premalo stranišč

Nenapisano pravilo pravi, da moramo imeti doma toliko mačjih stranišč, koliko imamo mačk, krat dva. Torej, če imamo doma 3 mačke, bi morali imeti 6 mačjih stranišč. Hm, precej, a ne? Ta formula je izvedljiva, če imamo ogromno hišo ali malo mačk, v nasprotnem primeru se lahko držimo bolj ohlapnega pravila, ki pravi, da naj imamo toliko mačjih stranišč, kolikor imamo mačk + 1. Torej: 3 mačke, 4 mačja stranišča, ki so smiselno razporejena po stanovanju. Nekateri celo pravijo, da naj ne bi bila nameščena preveč skupaj, da se mačke ne bi ovirale pri označevanju teritorija. Prepričana sem, da so izkušnje mačjih skrbnikov različne, saj moramo tako kot pri drugih stvareh, vedno upoštevati vsak trop in njihove specifike posebej.

Morda se to sliši veliko in nepredstavljivo ter ogromno dela s čiščenjem, ampak sama bi raje čistila mačja stranišča kot polulane vzglavnike in prevleke. Res pa je, da odkar sem moji mački nabavila dodatno stranišče, je tudi manj oz. nič lužic po stanovanju, tako da se v tej teoriji gotovo skriva nekaj resnice.

Vedenje, ki ga ne smemo kaznovati

Čeprav je uriniranje izven stranišča blazno zoprno, smrdeče in nehigienično početje, mačka tega ne počne zato, da bi se vam maščevala ali vas kaznovala. Mačke z uriniranjem komunicirajo, označujejo teritorij, izražajo stres ali pa je to početje celo znak zdravstvenih težav. Prav zaradi tega kaznovanje ni rešitev, raje poskusite ugotoviti, zakaj do tega prihaja – in začnite pri mačjem stranišču 🙂

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.