Domov » Ostalo » 7 zanimivosti o klopih

7 zanimivosti o klopih

Objavljeno v Ostalo

Klopi so mahni nepridipravi, ki pa lahko povzročijo velike skrbi. Ali ste vedeli, da jih obstaja več 100 vrst in da lahko nekatere celo povzročijo alergije na rdeče meso?

1# Sorodniki pajkov in škorpijonov
Klopi so pajkovci, kar pomeni, da so sorodstveno bližje pajkom in škorpijonom kot insektom.

#2 V resnici so plezalci

Klopi ne letijo, skačejo ali padajo z dreves, ampak na žrtev navadno zlezejo z vrhov trave in grmičevja. Ker so zelo občutljivi na dražljaje, takoj zaznajo bližino človeka ali psa, ki ga potem lahko tudi zasledujejo!

3# Odstraniti ga ne moremo zaradi sline
Klopova slina deluje kot cement, kar je razlog, da je navadno vedno tako zelo zasidran v kožo in ga je težko odstraniti.

#4 Obstaja jih več 100 vrst
Na svetu je več kot 850 vrst klopov, ki so tudi geografsko pogojene. Pri nas sta najpogostejša gozdni in ježev klop.

#5 Povzročijo lahko alergijo na rdeče meso
»Lone star« je vrsta klopov, ki jih je najti predvsem v vzhodnih in jugovzhodnih Združenih državah Amerike. Njihov ugriz lahko pri ljudeh kot pri psih povzroči alergijo na rdeče meso. Pri slednjih se ta kaže s srbečico, kožnimi izpuščaji in izpadanjem dlake, če njihova prehrana vsebuje govedino, jagnjetino ali svinjino.

#6 Samo en ugriz je dovolj
Klopi se ne rodijo z boleznimi, temveč jih dobijo s hranjenjem, kakor jih kasneje prenašajo tudi naprej. Le en ugriz klopa je dovolj, da lahko žival okuži z več različnimi boleznimi.

#7 Ne odstranjujte ga z golimi rokami
Klopa nikoli ne poskušajte odstraniti z roko, temveč uporabite pinceto za odstranjevanje klopov– zgrabite ga čim bližje koži in nežno povlecite iz kože.

Še nekaj praktičnih namigov v zvezi s klopi:

Psa po vsakem sprehodu temeljito preglejte, še posebej bodite pozorni na mesta med tacami, blazinicami, po vratu in okoli ušes (preverite pa tudi ušesa – klopi se lahko prisesajo praktično kamorkoli). Klopi se najraje prisesajo na tisto mesto, kjer so žile najbolj dostopne.

Če na psu najdete klopa, ga morate čim prej odstraniti. Ne mažite ga z oljem, najbolje je, da ga pazljivo odstranite s pinceto. Več o tem, kako odstraniti klopa pri psu.

Nobeno sredstvo (naravno ali sintetično) ne nudi 100 % zaščite in ne nujno prepreči okužbe. Če se odločimo za naravne rešitve, moramo biti toliko bolj pozorni, da jih začnemo uporabljati pred glavno sezono, saj običajno potrebujejo nekaj časa, da začnejo delovati. Preverite še, katera naravna sredstva proti klopom so zares učinkovita.

Zanimivosti o klopih so povzete od tukaj in tukaj.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.