Domov » Priporočam » Kako brikete menjati za pelete?

Kako brikete menjati za pelete?

Objavljeno v Priporočam

Menjava hrane pri psu je lahko zoprna stvar, pogosto pospremljena s prebavnimi težavami. Pri najbolj občutljivih se driska lahko pojavi že, ko ene brikete menjajo za druge, kaj šele, ko brikete menjajo za (surovo) meso. V nekaterih primerih pa se lahko manjše nevšečnosti pojavijo tudi ob prehodu iz briketirane hrane na hladno stiskano hrano za pse. Zaskrbljeni skrbniki psov se prebavnih težav ob menjavi hrane pogosto ustrašijo, za drisko okrivijo novo hrano in sklenejo, da je njihov pes eden izmed tistih, ki ne prebavlja ničesar drugega kot brikete. A to ne bo popolnoma držalo, pogosto morate samo ubrati drugačen pristop.

Briketi in peleti: to ni eno in isto!

To sem že večkrat napisala, tako da če ta sestavek poznate, ga izpustite in nadaljujte pri naslednjem odstavku 🙂 Čeprav so tako briketi kot peleti suha hrana, med njima obstaja velika razlika v postopku predelave: briketi so ekstrudirani, peleti so hladno stiskani, ekstrudiranje poteka na visokih temperaturah in celoten postopek traja dlje časa, peletiranje poteka na nižjih temperaturah in celoten postopek je bistveno krajši, saj traja samo nekaj minut. Zaradi obdelave na visokih temperaturah so briketi sterilni in ko psu ponudimo bolj »pestro« hrano, pa naj bodo to peleti ali kuhana/surova hrana, je popolnoma normalno, da pes odreagira z drisko. Prebavne težave ne pomenijo, da pes ne prebavlja nobene druge hrane, le da nanjo ni navajen – navaditi pa ga morate počasi.

Kako brikete menjati za pelete?

Načeloma se priporoča, da je prehod iz briketirane hrane na hladno stiskano hrano za pse počasen. Nekateri proizvajalci svetujejo 14-dnevni prehod, vendar je to neka splošna ocena, ki vašemu psu morda ne bo ustrezala: lahko, da boste potrebovali (bistveno) manj časa ali pa da se bo vse skupaj zavleklo za nekaj dni več. Čas prehoda je odvisen predvsem od tega, kako občutljiv je vaš pes: bolj občutljivi psi potrebujejo več časa, manj občutljivi psi se hitreje prilagodijo spremembam. Nekoliko bolj potrpežljivi moramo biti pri mladičkih, ker še nimajo stabilne črevesne flore ter seveda pri seniorčkih.

 • Na začetku menjave briket za pelete je najbolje, da psu ponudite en obrok »stare« hrane in en obrok pelet. Če psa hranite 3-krat dnevno, naj bosta na začetku 2 obroka briketirana, 3. pa s peleti.
 • Psa lahko na pelete navadite tudi tako, da pelete postopoma dodajate k briketom. Ker se briketi in peleti drugače prebavljajo, ni priporočljivo, da jih mešate v istem obroku, saj lahko dodatno otežijo prebavo. Lahko pa pelete ponudite pred briketi in tako obrok razdelite v dva dela.
 • Če pes nima težav in je navajen na raznovrstno hrano, pa lahko seveda prehod iz briketov na pelete naredite tudi »čez noč«, saj menjava hrane ne pomeni nujno prebavnih težav!
 • Psa lahko 1 dan postite (če vas ne premami njegov lačen pogled) in potem normalno nadaljujete s hranjenjem s peleti. Primerno za tiste pse, ki niso občutljivi.

PRO nasvet: v izogib prebavnim težavam ob menjavi hrane psu lahko pomagate z dodajanjem probiotikov ali korenčkovega granulata (nase veže vlago in zaustavlja drisko). Oba je vedno fino imeti pri rokah, saj sta neverjetno učinkovita proti driski, za katero vemo, da se pri psih pojavi ob različnih priložnostih.

Ko boste prvih nekaj dni psa hranili izključno s peleti, boste morda opazili povečano količino iztrebka, lahko se tudi zgodi, da bo pes več pil. Niti eno niti drugo ni razlog za paniko, uredi se že v nekaj dneh in je samo posledica menjave hrane. Prav tako ni nujno, da do tega sploh pride (pri mojem psu tega nisem opazila), kot informacija pa gotovo ni odveč.
Seveda pa sploh ni nujno, da boste od prehodu na hladno stiskano hrano za pse imeli kakršnekoli težave. Ori in Teja nista imela pri uvajanju nove hrane nobenih težav!

Primer iz prakse: Teja in Ori

ori hladno stiskana hrana za pse
Ori, zadovoljen “uporabnik” hladno stistakinh pelet. A ni krasen? Foto: Marko Gaber

Pred nekaj meseci sem Tejo navdušila nad hladno stiskano hrano, ker je iskala praktično in zdravo (naravno) alternativo briketirani hrani. Teja pravi, da nima časa, za doma pripravljeno hrano, zato je ta na sporedu samo občasno. Ob tem dodaja, da težav pri prehodu na hladno stiskano hrano za pse praktično ni bilo, na začetku je bil iztrebek morda nekoliko večji kot običajno, a se je prebava hitro uredila. Povečanega pitja ni opazila, prav tako ni bilo ob prehodu na peletirano hrano ne duha ne sluha o driski. Ker ima Ori rad »obogatene« obroke, je pri peletih to lažje, saj se lahko brez težav kombinirajo s svežo hrano; Teja pelete običajno popestri z žlico skute, jogurta, jajčkom ali katero drugo slastno dobroto. In Ori je presrečen, njegovi skrbniki pa še bolj! 🙂

Za vsak dan ali pa kot kompromis

Hladno stiskana hrana za pse je nedvomno odličen kompromis za tiste, ki želite psa hraniti bolj zdravo, priprava hrane ali kupovanje surovega mesa za vsak dan vam pa ne diši najbolj. Sama jo uporabljam na dopustu ali pa v tistih kaotičnih dnevih, ko preprosto ni časa ali pa mi v skrinji zmanjka zaloge mesa. Peleti itak zdržijo 6 mesecev brez problemov, tako da so več kot primerni tudi samo za občasno uporabo. Meni najljubši peleti so tej z lososom, saj so brez žit, primerni za občutljive pse in za tiste, ki se na pelete komaj navajajo.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :) Podpri ZHP: obišči trgovino ali preveri, kako lahko drugače pomagaš tudi ti.
Lena Gregorčič
Latest posts from

2 Responses

 1. Anja
  | Odgovori

  Živjo!
  Slabih 14 dni nazaj sem kupila pelete Lukullus in sedaj pes zjutraj dobi brikete Taste of the wild, zvečer pa pelete. Prvih nekaj dni je bilo vse ok, zadnji teden pa vsak večer riga. Na začetku je pelete kar požiral, zdaj pa mu jih dajem počasi z roke, da vsaj kakšnega pregrizne. Do sedaj ni bilo večjih težav. Izgleda tudi, da mu je hrana zelo všeč, danes pa je cel obrok izbruhal.
  Verjetno bi se moral počasi navaditi na hrano, kajne?

  Hvala za odgovor in lep pozdrav, Anja

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni, težko bi vam odgovorila na pamet, vsak pes je drugačen. Riga verjetno zaradi tega, ker ko hlasta za peleti, požre veliko zraka. Poudarek je seveda na “verjetno”. Verjetno je tudi prebava otežena … poskusite čim prej preiti samo na pelete. LP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.