Domov » Ostalo » 7 znakov pri psih in mačkah, ki lahko kažejo na artritis

7 znakov pri psih in mačkah, ki lahko kažejo na artritis

Objavljeno v Ostalo

Artritis je ena najpogostejših zdravstvenih težav psov in mačk v srednjih in poznih letih, čeprav lahko za njim trpijo tudi mlajše živali. Gre za težavo, ki povzroča trajne spremembe sklepov (ne moremo jih odpraviti), a ob pravočasnem ukrepanju lahko omilimo napredek bolezni. Čeprav je šepanje najbolj očiten znak težav z gibanjem, obstaja še kar nekaj veliko bolj subtilnih simptomov, s katerimi nam pes posredno sporoča, da se »nekaj dogaja«.

7 znakov, ki jih ne smemo ignorirati

Žival na žalost ne zna z besedami povedati, ej, boli me koleno, ne me tam tikat. Lahko pa nam bolečino in neprijetnosti sporoča na drugačne načine:

Splošna utrujenost

Če je nekdaj aktiven pes zadnje čase veliko bolj utrujen, če se otepa daljših sprehodov, hoje v klanec, doma pa ni več tako aktiven in živahen, to ne pomeni nujno, da je postal len, ampak da je gibanje postalo boleče. Tako psi kot mačke zato raje več časa počivajo in spijo.

Težave pri izvajanju vsakodnevnih in enostavnih gibov

Lahko se pojavijo tudi težave pri izvajanju gibov, ki so bile prej za žival popolnoma enostavni, govorimo na primer o skakanju v in iz avta, na kavč in hoji po stopnicah, mačke se začnejo izogibati skakanju na pult, police in mize.

Razdražljivost

Živali z artritisom so lahko tudi razdražljive: če se jim približate ali se jih dotikate, lahko zarenčijo, grizejo, mačke pihajo ali drugače pokažejo nezadovoljstvo – predvsem, če se jih dotikate na bolečih predelih. Seveda je »stopnja« razdražljivosti in spremembe vedenja odvisna od jakosti bolečine. Je pa to odličen dokaz, da je treba vse, zlasti pa nenadne spremembe vedenja, obravnavati resno ter zanje poiskati vzrok. Ne smemo jih pripisati zgolj nečimrnosti

Lizanje, žvečenje in grizenje tačk in drugih bolečih predelov

Psi in mačke lahko boleče predele ližejo, grizljajo ali »žvečijo«. Pri tem so lahko tudi tako vztrajni, da na teh območjih povzročijo celo vnetje kože in izpadanje dlak – ergo, ni vsako intenzivno lizanje tačk znak alergije ali drugih kožnih težav, da dobimo celo sliko, je vedno treba upoštevati vse simptome.

Mišična atrofija

Zaradi zmanjšane uporabe oziroma neaktivnosti mišic lahko te začnejo usihati. To se kaže predvsem v suhosti okončine v primerjavi z drugo, ki je zdrava. Na prvi pogled oz. otip laiki tega niti ne prepoznamo, če pa sumimo, da je prišlo do take spremembe, nam obisk pri strokovnjaku definitivno ne uide (in to čim prej).

Težave s hrbtenico

Bolečine v vratu in neobičajna drža, ki lahko vključuje grbo in (v zelo skrajnih primerih!) hromost ene ali obeh zadnjih nog, so lahko posledica artritičnih sprememb. Čeprav artritis povezujem predvsem s sklepi v tačkah, se lahko težave pojavijo tudi v hrbtenici.

Šepanje

Težko ga je spregledati, zlahka ga ignoriramo in pripišemo bolečim mišicam, preveč aktivnemu sprehodu ali pa preprosto starosti; v nekaterih primerih je šepanje bolj opazno, ko žival vstane, in manj, ko je enkrat ogreta … Vzroki za šepanje so različni in šepanje se kaže na različne načine. Če ste opazili, da vaš pes (ali mačka) šepa, je zato treba ukrepati čim prej.

Čeprav ni ozdravljiv, ga lahko omilite

Kot rečeno, pri artritisu gre za trajne degenerativne spremembe na sklepu, ki jih ne moremo odpraviti, lahko pa napredek bolezni omilimo. Akupunktura za živali je ena izmed najbolj znanih komplementarnih metod, ki blagodejno vpliva na živali z artritisom, odlična (podporna) terapija pri različnih težavah z gibanjem je tudi energijska osteopatija. Preverite tudi naravne rešitve za vnetje sklepov pri psih, a ne pozabite – preden se odločite za »samozdravljenje« z naravnimi rešitvami, naj diagnozo potrdi strokovnjak.

Vir

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

ZHP
Sledi ZHP:
ZHP je spletno mesto za vse skrbnike psov, ki se ne zadovoljijo s klasičnimi odgovori. Nikar ne spreglejte ZHP kluba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.