Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Ali akupunktura res (ne) deluje?

Ali akupunktura res (ne) deluje?

Ne dolgo nazaj sem srečal gospodiča, ki je po izobrazbi fizik. Zapletla sva se v pogovor, ki je nanesel tudi na to, s čim se ukvarjam. Ko sem mu povedal, da se ukvarjam s tradicionalno kitajsko veterinarsko medicino (TKVM), me je začudeno pogledal, se zasmejal in rekel: » A z alternativo? Saj to je čisti lari fari. Zadeva je le placebo efekt.« Zasmejal sem se mu nazaj in objasnil nekaj stvari, po katerih je ostal popolnoma brez besed.

TKVM kot dopolnilna metoda zdravljenja

Alternativna veterinarska medicina pomeni zdravljenje živali LE z metodami, ki niso znanstveno dokazane. TKVM pa spada v skupino komplementarne veterinarske medicine, kar pomeni, da so tako imenovane »alternativne« metode pri zdravljenju vedno v povezavi z »našo«, konvencionalno ali, tako imenovano, zahodno medicino. Tukaj se srečamo še z enim izrazom, integrativna veterinarska medicina – kar pomeni celovit medicinski pristop k zdravljenju živali, ki bazira na najboljših objavljenih znanstvenih dokazih in združuje najboljše lastnosti tako konvencionalne kot komplementarne alternative veterinarske medicine.

Čeprav je bilo opravljenih že veliko raziskav, bomo potrebovali še kar nekaj časa, da bomo dokazali vso filozofijo, ki so jo imeli kitajski zdravilci pred več kot 2000 leti.

Akupunktura in argumenti o njenem (ne)delovanju

Zgodovina akupunkture sega vse do mlajše kamene dobe, kjer so namesto današnjih akupunkturnih igel uporabljali ravna kamenja (imenovana Bian-Shi), s katerimi so pritiskali na določene dele telesa, da so si lajšali bolečino. 1
Kovinske akupunkturne igle so se pojavile v času Shang dinastije 1600 – 1100 pred našim štetjem. V tem času so z akupunkturo zdravili le ljudi. Prvo knjigo, ki opisuje zdravljenje konj z akupunkturo, je napisal Sun Yang leta 659-621 p.n.š. v knjigi Bo Le Zhen JIng (Bo le-jeva temeljna načela o veterinarski akupunkturi). Vse od takrat pa do danes je akupunktura ena izmed metod za zdravljenje živali na Kitajskem.

Nacionalni Inštitut zdravja (National Institutes of Healt – NIH) je ena najbolj uglednih inštitucij v ZDA, poznana po celem svetu, ki se ukvarja z raziskovanjem v zvezi z zdravjem ljudi. NIH je leta 1997 objavila konsenz o akupunkturi, ki je bil rezultat večdnevnih prezentacij raziskav in diskusij s strani priznanih strokovnjakov.

Svetovna zdravstvena organizacija (World Health Organization – WHO) je leta 2003 objavila dokument na 87 straneh o 28 simptomih in boleznih, ki jih lahko zdravimo z akupunkturo, uspehi zdravljenja pa so bili dokazani s kontrolnimi študijami. Objavljenih je bilo tudi 63 bolezni, kjer so bili vidni terapevtski učinki, vendar pa so za njih potrebne dodatne raziskave.

V zadnjih 15. letih je opazen porast člankov o učinkovanju akupunkture. Do sedaj je bilo na Pub Med ( Nacionalna knjižnica medicine iz ZDA) objavljenih več kot 25.000 člankov/raziskav o akupunkturi, od tega se jih več kot 4000 navezuje na živali.

Če se osredotočimo na raziskave, nam v veliki meri pomaga razvoj medicinsko- diagnostičnih aparatur, kot je funkcionalna magnetna resonanca(fMRI) in pozitronska emisijska tomografija (PET), s katerima so dokazali direktne povezave med stimulacijo akupunkturnih točk in aktivacijo specifičnih delov možgan, povezanih s specifičnimi funkcijami akupunkturnih točk, ki jih opisuje tradicionalna kitajska medicina (TKM). Študija, ki je bila izvedena s pomočjo magnetne resonance (MRI), je tudi potrdila teorijo TKM, da so akupunkturne točke na meridianu »mehur« v povezavi z notranjimi organi. Pri tej študiji so aplicirali kontrastno sredstvo v akupunkturne točke BL-18, BL-20, BL-23 in spremljali potovanje sredstva z MRI. Končno distribucijo kontrastnega sredstva so našli v področju notranjih organov, ki so po tradicionalni kitajski medicini povezani z omenjenimi akupunkturnimi točkami. Izvedenih je bilo veliko kliničnih raziskav o pozitivnih učinkih akupunkture na področju lajšanja bolečin, zdravljenja ran, zdravljenja nevroloških težav, težav z očmi, zdravljenja prebavnega trakta, srčno-pljučnih težav, reprodukcijskih težav,…

Akupunktura je tudi del kurikuluma na številnih veterinarskih fakultetah po svetu, akreditiranih s strani AVMA ( American Veterinary Medicine Association). Na primer Univerza Florida, Univerza Kalifornija, Univerza Minnesota, Univerza Washington, Univerza Oklahoma in druge. Z letošnjim letom so na Floridi začeli izvajati uradno priznan magisterij znanosti o TKVM. Zdravljenje z akupunkturo pa izvajajo tudi na veterinarskih fakultetah v naši bližini, in sicer v Zagrebu, na Dunaju, v Madridu in drugod po Evropi. Za pridobitev certifikata – certificiran veterina akupunkturist (CVA), je potrebno zahtevno izobraževanje. Končati je potrebno študij veterinarske medicine, opraviti 130 – 140 ur izobraževanja o TKVM in akupunkturi. Opraviti je potrebno tudi zahteven ustni in pisni izpit, 40 ur praktičnega usposabljanja pri veterinarju s CVA in uspešno napisati izčrpno poročilo o primeru, s katerim si se srečal tekom študija.

Deluje ali ne? Odločitev posameznika!

Mišljenje, ali akupunktura deluje ali ne, je, seveda, odločitev vsakega posameznika. Vendar glede na večtisočletno zgodovino, svetovno priznane in spoštovane organizacije, ki so že sprejele akupunkturo med priznane metode zdravljenja ter velik porast uspešnih raziskav, vse bolj kaže na to, da pa je le nekaj na tem načinu zdravljenja, pa čeprav vse še ni do potankosti raziskano.

Vsekakor pa se moramo zavedati, da telo ni nikakršen avtomobil, pri katerem zamenjamo pokvarjen del in normalno deluje naprej. Telo je edinstveno in zato tudi različno reagira na sam potek bolezni in na zdravljenje. Določeni ljudje zbolijo za določeno boleznijo hitro, določeni počasneje, nekateri pa sploh ne. Prav tako je tudi s samim zdravljenjem; določeni ozdravijo hitro, določeni počasneje, nekateri pa sploh ne.

Imejte tudi v mislih, da na zdravljenje z akupunkturo živali reagirajo različno. Pri določenih se izboljšanje pojavi že pri prvi terapiji, pri drugih šele pri 5., okoli 5 – 20 % živali pa na akupunkturo ne reagira. Vendar zaradi teh odstotkov ne moremo reči, da akupunktura ne deluje, saj bi se lahko v podobnem primeru, ko nam živali ne uspe pozdraviti z zahodno medicino, vprašali enako.
Za podrobne informacije/rezultate raziskav me kontaktirajte, da vam pošljem študije primerov.

Viri, literatura in nadaljnje branje:
  1. Bian stones (Wiki)
  2. Acupuncture,  National Institutes of Health Consensus Development Conference Statement November 3-5, 1997
  3. Acupuncture: Review and Analysis of reports on controlled clinical trials
  4. Več o akupunkturi na pub.med
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA
Sledi Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA:

Certificiran veterinar akupunkturist

Matica je že med študijem na Veterinarski fakulteti v Ljubljani prevzela strast do tradicionalne kitajske veterinarske medicine (TKVM) in akupunkture. Je certificiran veterinar akupunkturist (CVA), ki na CHI inštitutu opravlja magistrski študij TKVM. Od l. 2015 je predstavnik Slovenije pri Svetovni organizaciji tradicionalne kitajske veterinarske medicine (WATCVM). Spletna stran: tkvm.si Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.