Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Kronično vnetje črevesja pri psih

Kronično vnetje črevesja pri psih

Vsak od pasjih skrbnikov je že kdaj doživel, da je njegov pes bruhal ali imel drisko. To se običajno zgodi, ko pojedo kakšno neprimerno hrano, pri mačkah pa je le del procesa čiščenja, saj tako izbruhajo kepo dlak, ki so jo zaužile med čiščenjem. Običajno se te težave razrešijo ob postu ali primerni prehrani.

V primeru, da se prebavne težave, kot so driska in bruhanje pojavljajo prepogosto, trajajo predolgo časa in so zelo intenzivne, potem je priporočljivo žival peljati k veterinarju. Po opravljenih preiskavah lahko veterinar postavi različne diagnoze: od infekcijskih bolezni, tujkov, okvare vitalnih organov …, lahko pa postavi diagnozo, imenovano IBD (Inflammatory Bowel Disease) ali kronično vnetje črevesja.

Kako vemo, če gre za kronično vnetje črevesja pri psih?

Za zagotovo potrditev bolezni je potreben endoskopski ali kirurški odvzem vzorca črevesja in ga pregledati pod mikroskopom. Našli bomo veliko limfocitov, plazmatk, eozinofilcev, makrofagov in /ali nevtrofilcev, ki so povzročili zadebeljeno sluznico črevesja in ovirajo gibanje (motaliteto) črevesja. Prav tako blokirajo možnost normalne absorpcije hranilnih hranljivih snovi in pravilno izločanje sluzi za zaščito črevesja. A ker je odvzem vzorca črevesja invazivna metoda, saj posegamo v samo telo, je smiselno pred tem narediti vse ostale neinvazivne teste (recimo ultrazvok) in tako izločiti težave s podobnimi kliničnimi znaki.

Zakaj prebavni trakt gosti napačne tipe celic, še ni povsem raziskano. Generalno gledano je kronično vnetje črevesja pri psih posledica pretirane reakcije imunskega sistema na določeno prehransko dieto, parazite, bakterije ali na še kateri drug dejavnik. V teh primerih prisotne obrambne celice pošljejo signal, tako imenovane citokine, ki sprožijo še večje vnetje, končni rezultat pa je spremenjena stena črevesja in simptomi, kot so bruhanje, izgubljanje telesne teže, driska, sluz ali kri v blatu. Simptomi so različni in so odvisni od lokacije, kjer prihaja do sprememb, torej od želodca pa vse do danke.

Kaj narediti v primeru, ko smo soočeni s tako diagnozo?

Ob predpostavki, da težave s prebavo povzroča kronično vnetje črevesja, lahko sami naredimo kar nekaj stvari, da se bo naša žival počutila bolje: za blage primere je sprememba hrane prvi korak! Hrana za kronično vnetje črevesja pri psih naj vključuje lahko prebavljive sestavine z malo vlakninami in z različnimi tipi beljakovin, kot so zajec, raca, riba, divjačina; to je za začetek najboljša izbira, prav tako je smiselno psa hraniti s hrano z manjšo vsebnostjo maščobe, saj je ta težje prebavljiva.
Psu lahko podporno dajemo prebiotike in probiotike, saj tako izboljšamo njihovo črevesno floro, priporočljivo je tudi podkožno dajanje vitamina B12, saj se le ta pri zdravem organizmu tvori in vsrkava skozi črevesje.

Živalim, ki ne odreagirajo na spremembo hrane, veterinar običajno predpiše antibiotike, steroide in tudi močnejše imunosupresive (zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema). Vsa našteta zdravila imajo svojo listo stranskih učinkov, zato je cilj, da živali damo najmanjšo, še efektivno dozo. Da se izločijo še drugi potencialni dejavniki, ki lahko potencialno sprožijo kronično vnetje črevesja pri psih, veterinarji predpišejo še antiparazitska sredstva. A pred dajanjem antiparazitskih sredstev je smiselno, da se žival preveri ali ima parazite in če ji ima, katere ima ter se komaj nato odločiti za ustrezno zdravljenje z ustreznimi antiparazitiki.
Psu pa lahko omogočimo tudi različne podporne terapije, ki bodo pomagale pri hitrejšem okrevanju in ponovni vzpostavitvi ravnovesja v telesu.

Tudi IBD moramo zdraviti celostno in ne samo simptomatsko

Veterinarji, ki se ukvarjamo s tradicionalno kitajsko veterinarsko medicino (TKVM), živali ne zdravimo samo simptomatsko, ampak glede na vzorce, ki jih najdemo pri pregledu. Indikacije, kot so barva jezika in obloge, lastnosti in jakost pulza, čas v dnevu, ko se pojavljajo težave, osebnost in preference psa, recimo na hladne in tople lokacije, so nepogrešljiv del končne diagnoze in individualnega plana zdravljenja. Se sprašujete, zakaj? A ni vsaka driska – driska?

TKVM drisko obravnava kot disharmonijo ali nepravilnost med elementoma “vranica” in “želodec”, ki sta glavna elementa, v katera je vpeta prebava. Temu mehanizmu se pridružita še elementa “debelo črevo” in “ledvice/mehur”, ki ju je prav tako treba upoštevati pri končni diagnozi. TKVM prav tako pozna različne »tipe« drisk: lahko je driska s presežkom, med katere uvrščamo akutne driske, ki se pogosto pojavljajo pri mlajših živalih, lahko pa je driska s tako imenovanim pomanjkanjem, najpogosteje Qi-ja (notranje energije) elementa vranice. Pri taki driski bomo običajno zasledili tudi utrujenost živali, neješčost, neprebavljivost hrane …

Za vse TKVM veterinarje je tudi pomembno, kakšno je blato po konsistenci, vonju, ali vsebuje druge možne primesi na primer sluz, kri ali žival čuti bolečine pri opravljanju potrebe, ji »kruli« v trebuhu … Drisko lahko namreč razdelimo na 5 ali več različnih vzorcev in pri zdravljenju vsak vzorec zahteva drugačen pristop, torej različne akupunkturne točke in različne zeliščne mešanice; zelišča in akupunkturne točke za kronično jutranjo drisko so drugačna kakor za krvavo drisko, zaradi česar je opazovanje psa ključnega pomena in tukaj imate skrbniki zelo pomembno vlogo!

Zakaj je akupunktura učinkovita tudi pri reševanju (kroničnih) prebavnih težav?

Akupunkturne točke najdemo povsod, kjer se končujejo živci, v okolici krvnih žil, koncentriranih mastocitov ter limfocitov in aktivacija teh točk pomaga izboljšati imunski sistem, zmanjša vnetja, poveča cirkulacijo ter zmanjša bolečino. S pomočjo pravilno izbranih akupunkturnih točk, ki so primerne glede na vzorec prebavnih težav, bomo ublažili bruhanje, povečali apetit in ustavili drisko. Več o akupunkturi za živali si preberite tukaj.

Akupunkturne terapije pa lahko krasno dopolnimo tudi s herbalno medicino oz. »kitajskimi zelišči«. Tukaj pa bi rad poudaril, da imajo kitajska zelišča lahko ob napačni uporabi in nepravilni izbiri stranske učinke, zato naj določene zeliščne formule predpiše le TKVM veterinar!

Akupunktura in kitajska zelišča predstavljata odlično rešitev tako za akutne kot za kronične gastrointestinalne težave, a imejte v mislih, da se lahko zelišča za akutno drisko dajejo le krajši čas, medtem ko se za kronične gastrointestinalne težave lahko dajejo tudi do 3 mesece, saj je, tako kot pri vseh kroničnih bolezni, tudi pri kroničnem vnetju črevesja potreben čas, da se začnejo zadeve odvijati v pravo smer.

Ko je kuža bolje, skupaj v kombinaciji z zahodno in vzhodno medicino delamo v smeri pridobivanja telesne teže, dobrega počutja, apetita in lajšanja bolečine. Tako bodo živalce zopet dobile širok nasmešek in veselo mahale z repom.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA
Sledi Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA:

Certificiran veterinar akupunkturist

Matica je že med študijem na Veterinarski fakulteti v Ljubljani prevzela strast do tradicionalne kitajske veterinarske medicine (TKVM) in akupunkture. Je certificiran veterinar akupunkturist (CVA), ki na CHI inštitutu opravlja magistrski študij TKVM. Od l. 2015 je predstavnik Slovenije pri Svetovni organizaciji tradicionalne kitajske veterinarske medicine (WATCVM). Spletna stran: tkvm.si Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.