Domov » Dopolnine metode zdravljenja » Epilepsija pri psih in tradicionalna kitajska veterinarska medicina

Epilepsija pri psih in tradicionalna kitajska veterinarska medicina

Epilepsija pri psih in mačkah je zastopana pri približno 1 % »populacije«, s tem da je lahko ta odstotek lahko višji (tudi 15 do 20 %) pri pasmah, ki so nagnjene k epilepsiji (beageli, pudlji, nemški in belgijski ovčarji, irski setri, škotski mejni ovčarji, bokserji,..).

Epilepsija pri psih in TKVM

Ključ postavljanja diagnoze po tradicionalni kitajski veterinarski medicini (TKVM) temelji na principu Yina in Yanga ter petih elementov: v teorijo petih elementov spadajo ogenj, zemlja, kovina, les in voda. Vsak element ima svoje lastnosti ter svoj Yin in Yang organ. V tem prispevku se bom osredotočil element les, saj je to glavni element po TKVM, ki je povezan z epilepsijo.

Lastnosti oz. značilnosti lesa so jeza, vetrovno – toplo podnebje, letni čas je spomlad, vzhod kot stran neba, »odprtina telesa« so oči, del telesa ligamenti, vezi in Yin organ – jetra, Yang organ pa žolčnik. Bolezni, ki jih pripisujemo organu jetra/žolčnik pa so bolezni jeter, težave z očmi, z ušesi (ker meridian žolčnik poteka ob ušesih), težave z sklepi in »notranji veter«, kot sta srbenje ali epilepsija.

Neravnovesje v organu jetra velikokrat povežemo z rdečimi očmi. Tako se pri začetku nastanka  bolezni jeter lahko že pojavijo znaki, ki jih opazimo skozi pacientove oči.  Prav tako ljudje, ki se hitro razjezijo oz. so po naravi bolj jezne sorte imajo pogosto rdeče oči, podobne principe lahko seveda apliciramo tudi na pse. Fiziologija organa jeter je kompleksna, zato jo bomo pustili za naslednjič, v tem prispevku se bomo osredotočili na »veter«, bolj podrobno »notranji veter«, ki je vzrok za epilepsijo.

Vzroki za epilepsijo so različni

Delitev, ki nam jo je opisal dr. Roger M. Clemons, izredni profesor iz Univerze v Floridi je naslednja:

  • iz zahodnega pogleda epilepsijo razdelimo na primarno epilepsijo, med katero uvrščajo genetske dejavnike, ali pa idiopatične epilepsije (kjer ne poznajo vzroka).
  • Reaktivno epilepsijo, ki je vzrok toksičnih produktov pri odpovedi organov (jetra, ledvice) ali toksičnih strupov iz okolice.
  • Če imamo tudi nevrološke deficite govorimo o sekundarni epilepsiji ki jo delimo na aktivno (strukturno) in so vzrok infekcije ali tumorji ali druge poškodbe v možganih ter inaktivno (pridoblejno), pri kateri pa so lahko kot primer vzrok nastanka določene brazgotine od poškodbe.

Glede na to, v katero vrsto spada epilepsija pri psih, je potreben pravilen potek zdravljenja; če recimo ugotovimo, da epilepsijo povzroča tumor (sekundarno aktivno epilepsijo), je potrebno tumor najprej odstraniti in v tem primeru nam je pri diagnostiki ter operaciji zahodna medicina bolj v pomoč.

V kolikor pa imamo žival z drugimi vrstami epilepsij, lahko TKVM lahko predstavlja uspešno rešitev. Pri terapiji se osredotočimo na podrobno anamnezo, pri kateri aktivno sodelujejo lastniki psa ter pregled jezika (barva in vlažnost), pulza (hitrost, jakost, lokalizacija), pozorni pa smo tudi na druge znake, ki jih vidimo na živali. Tako pri TKVM epileptične napade razdelimo na 6 različnih diagnoz: 3 z znaki »presežka« in 3 z znaki »pomanjkanja«.

Epilepsijo z znaki presežka delimo glede na opažene znake na:

  1. vlago v jetrih ustvarja veter
  2. ekstremna vročino ustvarja jeterni veter
  3. stagnacija ( Qi ja ali »krvi«)

Epilepsijo z znaki pomankanja pa delimo na:

  1. notranji veter zaradi pomanjkanja »jetrne krvi«
  2. notranji veter zaradi pomanjkanja jetrnega Yina
  3. pomanjkanje energije Jing pri ledvicah

Na tak način pri TKVM ne zdravimo le simptomov, temveč tudi vzrok nastanka. Glede na izbrano TKVM diagnozo izberemo posebno terapijo, ki vključuje različne akupunkturne točke ter različne herbalne mešanice. Tako obstaja tudi pri TKVM podobna mešanica zelišč, ki ima podoben učinek kot zdravilo fenobarbital, ki se uporablja za zdravljenje epileptičnih napadov v zahodni medicini.

Prav tako je priporočljivo stimuliranje točke An shen (točka za ušesom) z določenimi zahodnimi pripravki.

Stimuliranje točke shen men je ena izmed možnosti za zmanjšanje pojava epileptičnih napadov, saj deluje kot stimulator vagusnega živca in posledično lahko zmanjša pojav epileptičnih napadov. Zelo poenostavljeno povedano je, ta točka je za bazo ušesa, je pa tukaj še veliko drugih točk.

Kaj pa prehrana?

Da pa se zdravljenja epilepsije lotimo celostno, je v prehrani psa priporočljivo dodati ali povečati antioksidante ter določene vitamine ( C, E, B-kompleks …). Hrana epileptičnih psov naj vsebuje čim manj ogljikovih hidratov, kot dodatek k hrani pa pomaga tudi ginko biloba, tofu ali lecitin. Prav tako se morate pozanimati, kateri pripravki za parazite so sprejemljivi, če ima žival epilepsijo in kateri malo manj.

Naj za konec še povem, da TKVM in zahodna medicina v sodelovanju lahko prineseta odlične rezultate, zato ne smemo zapostavljati ne ene in ne druge. S TKVM lahko kombiniramo oz. podpremo zdravljenje z zahodno medicino, zato nikoli ni prepozno, da za vašega psa poiščete še dodatno podporo.

S terapijo po principu TKVM se lahko epileptični napadi omilijo, se redkeje pojavljajo, v določenih primerih pa lahko napadi tudi izginejo.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA
Sledi Matic Kebler, dr. vet. med. in CVA:

Certificiran veterinar akupunkturist

Matica je že med študijem na Veterinarski fakulteti v Ljubljani prevzela strast do tradicionalne kitajske veterinarske medicine (TKVM) in akupunkture. Je certificiran veterinar akupunkturist (CVA), ki na CHI inštitutu opravlja magistrski študij TKVM. Od l. 2015 je predstavnik Slovenije pri Svetovni organizaciji tradicionalne kitajske veterinarske medicine (WATCVM). Spletna stran: tkvm.si Kontakt: [email protected]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.