Domov » Priporočam » Izločevalna dieta ob alergijah: kdaj, zakaj in kako?

Izločevalna dieta ob alergijah: kdaj, zakaj in kako?

Objavljeno v Priporočam

Alergije. Ena izmed najbolj razširjenih in neprijetnih težav naših psov v današnjem času in zelo pogost razlog za obisk veterinarja ter iskanja drugačnih oblik pomoči. Alergije niso pasemsko pogojene in lahko se pojavijo praktično kadarkoli, tudi pri zelo starih ali zelo mladih psih, čeprav najpogosteje izbruhnejo med 2. in 6. letom starosti. Vzroki se lahko skrivajo v okolju (pršice, prah, plesni, bolhe …), 10 do 15 % vseh alergij pa predstavljajo alergije na hrano, ki so, verjeli ali ne, še najbolj elegantno obvladljive!

Kdaj lahko upravičeno posumite na alergije?

Simptomi alergij na hrano ali na okoljske alergene so si zelo podobni: grizenje, praskanje, lizanje tačk, rdeča koža in prekomerna izguba dlake … Če se simptomi pojavljajo sezonsko, lahko upravičeno sklepamo, da je za težave kriv alergen iz okolja, recimo cvetni prah in cvetoče trave spomladi, bolšji piki poleti. Če pa so simptomi neodvisni od letnega časa, jih po možnosti spremljajo še ponavljajoča se vnetja ušes, lahko upravičeno posumimo, da se glavni krivec za težave skriva v hrani.

Zdaj pa … ja, kaj pa zdaj?

Simptomov ne smete ignorirati, saj ne bodo izzveneli sami od sebe, še več: sčasoma se bodo samo še stopnjevali. Prva in najbolj očitna sprememba je menjava hrane, ki se je morate lotiti premišljeno, disciplinirano, celostno ter z veliko mero potrpljenja. Drugače povedano – z izločevalno dieto, ki se je pri alergijah na hrano izkazala za zelo uspešno.

Pogosti alergeni v pasji hrani, ki se jim morate nujno izogniti

Obstaja več študij in nenazadnje tudi primerov iz prakse, pri katerih se je izkazalo, da so pri psih določena živila in beljakovinski viri (meso) bolj problematični od drugih: piščanec in kurja jajca, govedina, jagnjetina, mlečni izdelki in celo ribe. Med žiti verjetno ni treba posebej omeniti pšenice in koruze, na lestvico najbolj pogostih alergenov pa spada tudi soja. Pri industrijsko pripravljeni hrani za pse pa ne smemo pozabiti, da lahko psom težave povzročajo različni aditivi kot so barvila, konzervansi in ojačevalci okusov. A bistvo izločevalne diete ni v tem, da se izognete (samo) tem alergenom, temveč in predvsem vključenje novih proteinskih virov, pri čemer je nesporno vodilo kakovost.

Se sprašujete, zakaj bi izločevali hrano, če lahko alergene testiramo na koži ali krvi?

Tovrstni testi pri prehranskih alergijah žal niso zanesljivi, polega tega pa s klasičnimi testi med drugim ne moremo preveriti alergij in intoleranc na različne aditive, kot so konzervansi in ojačevalci okusov – in ravno konzervansi v hrani so pogosti sprožilci za alergije in intolerance!

Princip izločevalne diete je enostaven

Bistvo izločevalne diete je torej v vključevanju novih beljakovinskih virov v pasjo hrano, torej takih, s katerimi pes še ni bil v stiku. Zaradi tega obstaja zelo majhna verjetnost, da bi prišlo do alergije, obstoječi simptomi pa naj bi se umirili in izginili.

Izločevalna dieta traja najmanj 8 tednov in komaj potem lahko (najbolje, da po posvetu s strokovnjakom) počasi začnemo dodajati druge beljakovinske vire in opazujemo reakcije psa.

Pri manj blagih oblikah alergij in intoleranc se bodo rezultati poznali hitreje, pri bolj zagonetnih težavah bo verjetno trajalo dlje časa, a pomembno je, da vztrajate in se ne zadovoljite prehitro. Tudi ko po osmih tednih začnemo dodajati nove beljakovinske vire, dodamo največ enega in v primeru, da je vse v redu, z njim vztrajamo naslednja 2 tedna. Pomembno je torej, da tudi po zaključenih 8 tednih v skledo ne zmečemo vsega po vrsti.

Katere beljakovine (vrste mesa) pridejo v poštev pri izločevalni dieti?

Običajno je to kunec, konj, raca, divjačina in druge manj pogoste vrste mesa, kot je recimo divja svinja. Prosim, imejte v mislih, da je divja svinja odličen vir beljakovin in je nekaj popolnoma drugega kot klasična »svinjina«! Čeprav se vam je zdaj verjetno zameglilo pred očmi, ker se vam niti ne sanja, kje bi se dokopali do take hrane, brez panike 🙂

Natures Menu je del linije surove in mokre hrane oblikoval posebej z mislijo na pse alergike na izločevalni dieti. Njihove Country Hunter pločevinke priporoča tudi Urška Škufca, veterinarka za male in eksotične živali iz Veterinarske ambulante Noe ter dodaja, da so Natures Menu pločevinke odlična izbira že zaradi optimalno zasnovanih okusov (raca, divjačina in kunec …), ki so običajno prva izhodiščna točka pri sestavi izločevalne diete, hkrati pa pojasnjuje, da vsebujejo manj maščob, zato so primerne tudi za pse z občutljivo prebavo. Poleg tega je njihova sestava popolna, zato so odlične tudi za dolgotrajno hranjenje psa alergika na izločevalni dieti.

Slastna divjačina je pripravljena!

Ob tem naj še dodam, da so vsi Natures menu proizvodi brez nepotrebnih in škodljivih aditivov, kot so umetna barvila, okusi in konzervansi, ki lahko povzročajo težave, sestavine so lokalnega porekla in primerne za človeško uporabo – pri njih definitivno ne boste našli stranskih proizvodov predelave mesa! Natures Menu pločevinke pa imajo še en adut: vse sestavine so namreč nežno kuhane na pari, zaradi česar se ohrani večina hranilnih snovi. Zato so tudi najboljši približek naravni prehrani psov ter odlična alternativa za vse, ki ne želite hraniti surovo.

Izločevalna dieta je običajno težja za skrbnika kot psa

Če je pes na izločevalni dieti pomeni, da kategorično odpade vse, kar ne ustreza standardom izločevalne diete oz. vnosu izbranega beljakovinskega vira, po kosilu odpadejo vsi krožniki za polizat in priboljški z mize, za katere nas kuža tako lepo gleda. Imejte v mislih, da če ima pes težave z alergijami na hrano, ni težava v količini, ampak v izpostavljenosti posameznemu alergenu. In ja, če je pes alergičen na pšenico, mu lahko zelo škodi že zelo majhen košček kruha, ki je ostal po koncu kosila.

Prav zaradi tega je v času izločevalne diete naša disciplina izjemnega pomena in pomembna je doslednost vseh družinskih članov (saj vemo, kako je z babicami in dedki …):

  • Če imate doma več psov, bodite pozorni, da si med sabo ne bodo kradli hrane.
  • Priboljški morajo biti skrbno izbrani glede na sestavine, še toliko bolje pa je, če jih iz izbranih sestavin pripravimo sami doma; posušimo določeno vrsto mesa, ki ga pes lahko uživa.
  • Vsak kiks podaljšaš čas izločevalne diete ali pa bo poneveril rezultate, zaradi česar težavi nikoli ne boste prišli do dna ali pa bodo rezultati dvomljivi. Izločevalna dieta ni »matranje psa«, matranje psa in dejanska izguba časa so zavestni kiksi, ki jih naivno počnem, ker kot češ ne morejo škoditi!

Na koncu se bo ves trud poplačal

Izločevalna dieta je enostaven in eleganten pristop, s katerim lahko ugotovite, kaj pri vašemu psu povzroča težave. Bistveno je potrpljenje, doslednost ter preudarna izbira sestavin in hrane, kjer je kakovost odločilnega pomena. A samo pomislite, kako fino bo, ko boste odkrili krivca in se bo kakovost življenja vašega psa bistveno dvignila 🙂 Potem je takoj vse lažje, mar ne?

Tukaj preveri vse slastne Natures menu pločevinke >>>

Natures Menu mesne pločevinke najdete v vseh bolje založenih trgovinah za male živali in veterinarskih klinikah.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.