Domov » Priporočam » BARFajmo po Martinovo!

BARFajmo po Martinovo!

Objavljeno v Priporočam

Se na Martinovo je gos ali raca? Ustno izročilo pravi, da so goske izdale sv. Martina, zato jih na Martinovo žrtvujemo. Sicer pa je nekje bolj tradicionalna gos, drugje je na mizi raca; veliko je odvisno tudi od geografske lege, a prav v detajle se ne bomo spuščali. Vsak izgovor je namreč dober, da se okoli pasje hrane potrudimo še nekoliko bolj kot običajno 🙂 Zato sem se tokrat poigrala z Natures Menu surovo hrano za pse, ki diši po Martinovem in nastale so slastne kombinacije z račko. Na svoj račun pa bodo tokrat prišle tudi mačke!

Račka za pse na tri načine

Tokrat sem odločila, da bom Martinovo pojedino v pasji skledi pripravila z račjimi vratovi in perutničkami, sicer pa ima Natures Menu v ponudbi Country Hunter mesne kocke z raco in slivo, a do teh še pridemo.

Račji vratovi z mesom in zelenjavo

Slastno surovo meso z zelenjavo (jaz sem uporabila kar Natures Menu veggie kocke) dopolnite s surovim račjim vratom, ki ga bo z veseljem snedel tudi najbolj izbirčen pes.

surov račji vrat za psa barf recept

Račji vratovi so načeloma primerni za manjše pse (do 15 kg) in za pse, ki so neizkušeni v žvečenju kosti. V tem primeru lahko račji vrat pridržimo v roki, medtem ko ga pes žveči. Na tak način se tudi izognemo temu, da bi pes mesnato kost pogoltnil.

Za bolj zahtevne jedce: račje perutničke

Mišično meso sem dopolnila z ajdovo kašo in zelenjavo, kot dober vir OH-jev bom dodala tudi malo kuhane in pretlačene hokaido buče. Obrok sem dopolnila s surovimi račjimi perutničkami in uživala ob zvoku »hrskanja« kosti.

račje perutničke za psa barf recept

Račje perutničke so načeloma bolj primerne za pse, ki so pri žvečenju bolj izkušeni, so pa seveda tudi ravno prav mehke in kompaktne, da jih lahko ponudimo psom vseh velikosti in starosti.

Ne pozabite, surove mesnate kosti vedno predstavljajo manjši del obroka (cca. 10 %), v večji količini lahko povzročijo prebavne težave. Uravnotežena doma pripravljena hrana za pse naj bo sestavljena iz mišičnega mesa, zelenjave, organov in manjšega deleža dobrih virov ogljikovih hidratov (ajdova kaša, sladki krompir, buča, koleraba …).

Račje vratove in perutničke lahko ponudite tudi samo kot priboljšek. Žvečenje je namreč najbolj osnovna in naravna potreba psa, ki ne poskrbi samo za čiste in zdrave zobe, temveč tudi za dobro počutje psa! Že 30 minut po žvečenju kosti se namreč dvigne nivo endorfinov v krvi.

Posebno obvestilo za Martinovo: račje in gosje kosti, ki ostanejo od vaše pojedine, nikakor in v nobeni obliki niso primeren posladek za vašega psa! Kosti, ki jih ponudimo psu, morajo biti vedno surove in mesnate, nikoli kuhane!

Se vam ne da packati?

Potem lahko brez težav posežete po že pripravljenem popolnem obroku z raco s slivami! Country Hunter nuggeti so pakirani kot priročne mesne kocke, kjer lahko sproti odtajate samo potrebno količino za obrok, preostanek pa pospravite nazaj v skrinjo. Tako lahko na enostaven način dozirate količinsko primerne obroke tako za majhne kot velike pse!

natures menu country hunter raca kocke

Martinovo tudi »po mačje«

Če želite tudi vaši mačji gospodični pričarati nepozabno večerjo, posezite po Country Hunter vrečkah z raco in fazanom. Mesne vrečke gredo tako v slast, da bodo prepričale tudi najbolj izbirčne mačje želodčke! Country Hunter mesne vrečke vsebujejo zelo visok, 96 % delež mesa, ki je kuhano na pari. Tako se ohranijo hranilne snovi in našim domačim lovkam nudi popoln obrok. Vrečke vsebujejo tudi brusnice, ki ohranjajo zdravje urinarnega trakta, sicer pogosto zdravstveno težavo mačk.

Tudi Lucky uživa v Martinovi pojedini. Foto: Lucky Charm
Tudi Lucky uživa v Martinovi pojedini. Foto: Lucky Charm

Občutljiv pes?

Ne glede na to, kako hranite pse (kuhano, surovo, briketirano …), lahko obdobje okoli Martinovega popestrite s Country Hunter priboljški z raco in slivo, ki so še posebej primerni za občutljive pse.

Račjemu mesu so dodane same fine in slastne sestavine, kot so slive, jabolka in korenček! Poleg tega so priboljški liofilizirani – sušeni z zamrzovanjem. Gre za precej kompleksen postopek predelave sestavin, ki se je sprva uporabljal samo za obdelavo najbolj dragocenih snovi v medicini in farmaciji, a je zaradi številnih prednosti kmalu našel tudi svoje mesto pri predelavi hrane za ljudi in nenazadnje tudi za pse. Ker, saj veste – za naše pse je dobro samo najboljše 🙂

country hunter priboljški za pse

Glavna prednost sušenja z zamrzovanjem je namreč v tem, da tako obdelane sestavine ohranijo vse hranilne snovi; tudi beljakovine ostanejo popolnoma nespremenjene! Prav zaradi tega so liofilizirani mesni priboljški za pse odlična izbira za vse, ki prisegate na sveže!

Country Hunter priboljške z raco lahko uporabite kot priboljške ali pa kot »topping« in tako z njimi popestrite običajne pasje obroke. Slastno, da te kap!

Martinovo je lahko vsak dan

Čeprav je Martinovo odličen izgovor, da pasjo skledo popestrimo z račjimi dobrotami, nikar ne pozabite, da je lahko Martinovo čisto vsak dan. Surova hrana za pse, vključno s surovimi mesnatimi kostmi, je  način prehranjevanja, kot ga veleva narava.

Predstavljena ponudba žal ni več na voljo, lahko pa pobrskaš za drugimi slastnimi obroki na vetshop.si

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.
Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.