Domov » Kuhana hrana za pse » Ali pes lahko je krompir?

Ali pes lahko je krompir?

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Ah, krompir. Še ena vrsta hrane za psa, ki se je na prepovedanem seznamu znašla popolnoma neupravičeno.
Mnenja o tem, ali pes lahko je krompir, običajno izhajaji iz polovičarskih informacij, ki se prenašajo od ust do ust, nihče pa se dejansko ne vpraša zakaj in kako. Potem pa isti, ki trdijo, da je krompir za psa strupen, kupijo brikete s krompirjem in ribo …

Torej – ali pes lahko je krompir? 

Surov krompir za psa ni priporočljiv, to menda veste, ker tudi ljudje ne smemo uživati surovega krompirja, baje da po njem dobimo vročino oz. pride do zastrupitve. Sama sem redno uživala surov krompir pred vsakim matematičnim testom, a nikoli nisem dobila vročine, se zastrupila ali kako drugače zbolela, a je to verjetno prej izjema kot pravilo: ali se bomo s surovim krompirjem zastrupili ali ne, je odvisno od deleža solanina, ki ga vsebuje surov gomolj.

Na kratko o solaninu: solanin je strupena snov, ki jo vsebujejo vsi razhudniki (paprika, paradižnik, jajčevci). Delež solanina se poveča ob nepravilnem skladiščenju krompirja, recimo v primeru, da je ta izpostavljen močni svetlobi, posledica so zeleni fleki na krompirju, ki jih moramo pred pripravo obrezati (zelen del krompirja kaže v bistvu na povečanost klorofila, ki je dokaz za prisotnost solanina). Enako velja za krompir, ki kali: to pomeni, da je vsebnost solanina večja in dele, ki kalijo, moramo obrezati.

Kakorkoli, tudi če bo pes pojedel surov krompir, ni nujno, da pride do akutne zastrupitve, ker je slednja odvisna predvsem od tega, kako velik delež solanina je pes užil. Seveda predpostavljam, da mu surovega krompirja ne boste ponudili, ampak si ga bo vzel sam – saj vemo, da psi to obvladajo. Prvi znaki zastrupitve se pokažejo že zelo hitro (nekaj ur po zaužitju), pes bruha, dobi drisko in vročino. V tem primeru je obisk veterinarja neizbežen, manjši kot je pes, več solanina kot je užil, slabše se mu piše.

Kuhan krompir je popolnoma druga zgodba

Krompir za psa ni polnovredna hrana in nima oh in sploh super sestavin, ki pozdravijo vse bolezni, je pa ugoden, hranljiv in brez glutena, zaradi česar se pogosto znajde na pasjih jedilnikih tistih štirinožcev, ki so bolj občutljive sorte ali alergični na žita. V zadnjem času se obsedeno pojavlja v ti. hipoalergenih briketih kot nadomestilo za žita, ki se jih je zaradi alergij prijel slab sloves.

Ampak, podobno kot velja za ljudi, enako velja za pse: uživanje zelenjave iz družine razhudnikov naj bo minimalno in nikakor ne na vsakodnevni bazi (sama se nikoli, ampak res nikoli ne bi odločila za brikete tipa krompir in riba ali pa da bi psu z namenom vsak dan kuhala krompir. Ni šans, beri dalje).

Krompir kot hrana za pse

Kuhan krompir je torej sprejemljivo živilo v hrani za pse, nikakor pa ne idealno. Prvi razlog sem omenila že zgoraj (je razhudnik), drugi razlog pa je nizka vsebnost hranilnih snovi: ima visoko vsebnost škroba in visok glikemični indeks, kar slabo vpliva na sladkor v krvi. Kuhan krompir vam lahko na pomoč priskoči takrat, ko ima pes drisko, v vsakem primeru pa je veliko boljša izbira sladki krompir, ki ima drugačno sestavo, nižji glikemični indeks in si z “navadnim” krompirjem deli samo ime. Sama ga pri pripravi hrane za pse uporabim zgolj občasno, morda 3-krat letno, pa še to po naključju in ne z namenom, da bi kuhala krompir samo z namenom, da bi nahranila psa.

Slab sloves (skoraj) brez razloga

Torej, je krompir za psa strupen?

Kuhan ne, surov pogojno, odvisno od vsebnosti solanina.

Ali pes lahko je krompir?

Da, v kuhani obliki, ki je za psa primerna: ocvrt krompir verjetno ni najboljša izbira, pire krompir s slaninio tudi ne.

Vsekakor pa je bolj primerno vprašanje, ali je krompir primerna hrana za psa?

Odgovor je: pogojno. Če je občasno na jedilniku je OK, vsekakor pa naj ne bo na dnevni bazi. Ne pozabite na splošno raznolikost v prehrani in ne boste imeli nobenih težav.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

  1. Alen
    | Odgovori

    Na Instagramu so me napadli da je pes že mrtev ki je pojedel nekaj grozdja….sej mu nebi dovolil, ampak na spletni strani bernskih planšarjev je pisalo da je primerno kot priboljšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.