Domov » Kuhana hrana za pse » Ali pes lahko je polento?

Ali pes lahko je polento?

Objavljeno v Kuhana hrana za pse

Odgovor na vprašanje, ali pes lahko je polento, je na videz preprost: da, pes lahko je polento, polenta ne povzroča zastrupitve in zaradi polente pes ne bo umrl. Težava lahko nastopi, če je pes alergičen ali intoleranten na koruzo: v tem primeru bodo nastopili klasični simptomi, s katerimi se sicer srečujete pri prehranskih alergijah in intolerancah: praskanje, rdečica, srbečica, vnetje ušes, prebavne težave …

Polenta, ki ostane od vašega kosila

Sicer ne vem, zakaj vas zanima, ali pes lahko je polento, vendar se je na tem mestu smiselno vprašati, zakaj bi psu sploh ponudili polento. Je to polenta, ki je ostala od vašega kosila? Zelo slana in začinjena? Če bo dobil nekaj žlic ali skledo za polizat, še vedno velja, da se ne bo zgodilo nič usodnega. Upam pa, da se ob tem zavedate, da ostanki vaše hrane niso primerna hrana za psa! Pes ni manjši človek, je druga vrsta in temu primerno morajo biti zasnovani tudi njegovi obroki.

Ali pes lahko je polento na dolgi rok?

Če se sprašuejte, ali pes lahko je poletno poleg druge hrane, ki mu jo boste ponudili ali pripravili, gotovo obstajajo boljše alternative. Pes je v osnovi mesojeda žival in mu najboljši izkoristek hranilnih snovi predstavljajo beljakovine živalskega izvora (mišično meso, organi …). Obroke dopolnimo z manjšim deležem ogljikovih hidratov, pri tem izberemo dobre vire (ajdova kaša, prosena kaša, koleraba, sladki krompir …).

Čeprav je polenta ali koruzni zdrob ena izmed jedi, ki je mnoga leta predstavljala glavni obrok na slovenskih mizah, kot taka nima pomembne hranilne vrednosti za organizem in lahko tudi v naši hrani najdemo boljše alternative, polento pa si prišparamo za nostagične dni 🙂 Deluje kot filer v birketih, hrani da volumen (balast), občutek sitosti in napolni želodec, ampak to je tudi to.

Zlasti če želimo psu sami pripravljati uravnoteženo prehrano, polenta ni najboljša izbira za pasjo skledo. Poleg tega je koruza eden izmed bolj pogostih alergenov v pasji hrani in je že s tega vidika potrebna previdnost pri uvajanju. Če vas zanima več na to temo, preberite še, česa pes ne sme jesti in kako začeti s surovo hrano za pse.

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.