Domov » Ostalo » Česa pes ne sme jesti?

Česa pes ne sme jesti?

Objavljeno v Ostalo

In katera je tista hrana, ki je zares strupena? Ošpice dobim, ko vidim, kaj je vse na seznamu živil, ki jih pes “ne sme jesti”, ali še huje, so strupena. Na žalost je še vedno veliko polovičarskih informacij, nepreverjenih podatkov in babjih čenč, ki se ponavljajo kot nekakšne mantre, veliko prispevkov je malo da ne kopiranih od drugih portalov, ker rabijo vsebino zaradi optimizacije 🙂

Ne poznam psa, ki bi umrl zaradi sadja, orehov ali surove ribe: obstaja bolj primerna in manj primerna hrana za pse, predvsem zaradi tega, ker se določena hrana v pasjem telesu prebavlja drugače kot v človeškem, pač razlika med vrstami.Tofu ne bo ubil psa, samo nič ne bo imel od njega (no, vegetarijanci in vegani trdijo drugače …), enako velja še za marsikatero drugo hrano. Od zelenjave se je priporočljivo izogibati nezrelim paradižnikom, paprikam, jajčevcem in surovemu krompirju, torej razhudnikom na splošno. Če že menite, da mora vaš pes dobiti kaj od naštetega, naj bo omenjena zelenjava zrela in brez zelenih in belih delov. Kuhan krompir je OK, a naj bo v manjših količinah in samo občasno na jedilniku, sladki krompir je druga pesem.

Vsa hrana, ki je našteta spodaj in se velikokrat ponavlja na različnih seznamih česa pes ne sme jesti, je pri nas redno na jedilniku in tako pes kot mačka sta živa in zdrava in do zdaj še nikoli nista kazala kakršnihkoli znakov zastrupitve zaradi hrane. Zaradi ampul proti klopom in bolham ja, zaradi jabolk, mlečnih izdelkov, krompirja ali orehov pa ne!

Torej: česa pes ne sme jesti?

Ali pes lahko je jagode, češnje, jabolka in drugo sadje?

Če berete po forumih in drugih pasjih portalih, boste hitro zasledili, da so jabolka za psa smrtno nevarna. No, v resnici so smrtno nevarne samo koščice, ki vsebujejo cianid, AMPAK nevarna doza za psa je približno pol kavne skodelice jabolčnih koščic, za človeka pa približno dobra šalica.

Naj se javi tisti, ki poje toliko jabolk in koščic!

Uživanje koščic na splošno ni dobro, saj se lahko zagozdijo v črevesu in to ne samo pri psih, ampak tudi pri ljudeh.
Največji zagovorniki strupenega sadja za psa bodo ob tem dodali, da je škodljivo tudi meso okoli koščic, ker je prepojeno s cianidom. Vrednosti cianida so tako zanemarljivo majhne, da bi pes ali človek morala pojesti kar nekaj 10 kilogramov jabolk, da bi strup “učinkoval”.

Zato lahko psu brez težav ponudite nekaj koščkov jabolka, marelice ali katerega drugega sezonskega sadja. Večina psov se bo kremžila ob citrusih ali eksotičnemu sadju kot so granatna jabolka. Sadje za psa bolj podrobno.

Ali pes lahko je orehe, mandlje, lešnike in druge oreščke, semena?

Seveda in to brez zadržkov.

Orehi, oreščki in semena (recimo lanena, sončnična, konopljina) so odličen vir maščobnih kislin, vitaminov in mineralov v sledovih. To zdaj ne pomeni, da lahko oreščki zamenjajo brikete, so pa lahko odličen dodatek k obroku ali zdrav priboljšek. Orehi so lahko zoprni samo takrat, če pes ne zgrize dobro lupine – našim občutljivim psom jih zato pač stremo 🙂 Arašidi – kikiriki so tudi popolnoma legalni in večina psov jih obožuje, sploh neslano arašidovo maslo. V mislih imam zmerne količine in seveda dejstvo, da je to občasna popestritev jedilnika in ne pest oreščkov na dan. So pa arašidi baje alergeni tudi pri psih, zato previdno z njimi.

Edina izjema so oreščki makadamije, ki vsebujejo „nepoznano snov“, zaradi  katere lahko pride do zastrupitve, zato psu nikoli ne ponudite makadamija oreščkov.

Po pisanju nekaterih, lahko pes umre zaradi rib, surovega mesa in surovih jajc.

In zraven kot razlog navajajo zastrupitev zaradi bakterij, kar pa seveda ni res, še več, to je v večini primerov popoln absurd!

Ribe so pri nas redno na jedilniku, surovo meso tudi, o jajcih pa že ptički čivkajo.

Če si vaš pes ne lovi rib (lososa) ob obalah atlantskega oceana, potem ne bo dobil „ribje bolezni“. V nekaterih predelih sveta so lososi namreč okuženi s parazitom, ki je lahko za psa usoden, če okužbe ne zdravite. Parazit se uniči z zamrzovanjem mesa oz. ribe in kot sem omenila, kritična je predvsem obala atlantskega oceana. Zastrupitev se kaže v obliki hudega bruhanja in diareje.

Če bi surove ribe bile tako zelo strupene, kot vas nekateri želijo prepričati, potem ne bi obstajala že pripravljena zamrznjena surova hrana za pse – z ribami.

Nekateri ob ribah kot o „nevarni hrani za psa“ navajajo tudi ribje kosti.

V tem primeru je potrebno vklopiti razum – če je kost velika, odstraniš, da se na zapiči v grlo, pri manjših ribah lahko pes poje celo, surovo ribo s kostmi (primer: sardele).

Ribje glave so odličen posladek za psa, nikar tega ne pozabite, ko si boste naslednjič pripravljali nedeljsko kosilo. Ribe so pri nas redno na pasjem jedilniku!

Surovo meso za psa ni škodljivo, ne bo ga naredilo agresivnega in dokler se držite osnovnih higienskih standardov ter zamrznete meso, preden ga ponudite, praktično ne morete priti do zastrupitve, razen če ga boste imeli 14 dni na soncu na balkonu. Na vašem mestu bi bila pozorna takrat, ko bi dobila domače meso od manjšega kmeta ali razno divjačinsko meso in meso, ki ostane od povozov živali. Takrat bi meso vrgla v krop ali pa ga vsaj zamrznila za nekaj časa, ker bi popolnoma utemeljeno sklepala, da meso ni ustrezno veterinarsko pregledano. Paziti moramo pri starejših psih in kroničnih bolnikih, ker imajo oslabljen imunski siste.

Surova jajca so za psa enako “nevarna” kot za vas.

Strah zaradi okužbe s salmonel je pri zdravem psu popolnoma odveč.
Strah zaradi okužbe s salmonel je pri zdravem psu popolnoma odveč.

Vedno, ko jeste tiramisu, tvegate okužbo s salmonelo. Se boste zaradi tega odpovedali tiramisuju? Jaz niti pod razno. Poleg tega je prebavni trakt psa krajši in normalno zdrav pes ne razvije salmonele, ampak jo prej pokaka! Poleg tega je mati narava pse obdarila z višjo želodčno kislino

Prav tako ne drži, da je surov beljak škodljiv za psa.

Ta mit izhaja iz predpostavke, da beljak vsebuje snovi (avidin), ki preprečujejo absorpcijo B vitamina. Torej: če bo pes jedel surova jajca, bo prišlo do pomanjkanja B vitamina. To seveda ne drži, ker bi pes moral pojest več kot 20 jajc na teden. Jajca so odličen vir vitamina A in B12, želena, selena in maščobnih kislin. Ob tem pa ne pozabite na lupino, ki ima idealno razmerje med kalcijem in fosforjem in je odlična za kosti. Psu lahko kot priboljšek ali del obroka torej ponudite celo jajce, vključno z lupino.

Koliko jajc lahko pes poje?

Odvisno od velikosti (jajc in psa 🙂 ), 1 do 2 na teden sta lahko brez težav na jedilniku.

Kaj pa česen?

Česen je še eno izmed tistih živil, okoli katerih krožijo kontradiktorne informacije. Kot zanimivost: česen so sprva uporabljali kot zdravilo (naravni antibiotik), komaj kasneje pa v kulinariki. Kar se tiče psov in česna pa je tako: po eni strani ljudje trdijo, da je strupen, po drugi strani pa kupujejo česnove tablete, kot odličen naravni repelent. Kje se skirva caka? Česen bo pri psu povzročil anemičnost, če ga poste uporabljali v prevelikih količinah. Običajno vodilo naj bo manjši strok česna na 10 kg, pa še to ne vsak dan, česnu morate tudi obvezno odstraniti zelene dele. Svež česen je v primerjavi s česnovimi tabletami neprimerno boljša izbira (sveže je le sveže), a ni nujno, da ga bo vaš pes pojedel z užitkom, saj lahko nekateri česni (sploh domači) zelo, zelo, zelo pečejo.

Veliko boljša ideja je česnovo olje, ki ga lahko pripravite sami. Sama ga že nekaj let (v kombinaciji s pivskim kvasom) uporabljam proti notranjim in zunanjim zajedavcem.

Ali pes lahko je kruh?

Ja, lahko, ampak od take hrane njegove telo ne bo imelo nobene koristi, ker večine snovi, ki sestavljajo kruh, ne bo ustrezno prebavil in bo imel samo večji kakec. Če mu občasno ponudite star kos kruha za glodanje, pa se psu ne bo zgodilo čisto nič, samo naslednji dan bo imel malo večji iztrebek, če pa je občutljiv na gluten in pšenico, se bo lahko praskal ali imel prebavne težave.

Ali pes lahko pije mleko?

Ja, lahko, ampak veliko psov dobi po mlečnih izdelkih, zlasti po mleku, drisko, ker laktoze ne zmorejo ustrezno prebaviti. Poudarek je na veliko psov in ne vsi psi. Jogurt je lahko odličen posladek, enako velja za skuto. Psi, ki so občutljivi na izdelke iz kravjega mleka običajno dobro prenašajo skuto in jogurt iz kozjega ali ovčjega mleka.

Koliko psov poznate, ki so umrli zaradi salmonele, surovih rib, mleka ali kruha VS. koliko psov poznate, ki imajo težave z alergijami zaradi slabe in neustrezne prehrane, ki smo jo izumili ljudje (briketi)?

Ali pes lahko je krompir?

V kuhani obliki – da. Surovega ne, enako kot velja za vas. Krompirju moramo odstraniti zelene dele (solanin) in popolnoma enako pravilo velja za nas, ljudi. Krompir je razhudnik in pretežno bogat s škrobom, zato ne najdem nobenega pametnega razloga, da bi psu z nekim pametnim namenom ali racionalnim razlogom pripravila krompir. Sladki krompir je popolnoma druga pesem, več o navadnem krompirju pa si lahko prebereš tukaj.

Čokolada za pse in pasja čokolada

Od vseh živil, ki smo jih do zdaj našteli je, čokolada (poleg makadamije) prvi resen no-no, priporočam pa tudi, da se na veliko izognete pasji čokoladi.

Da je čokolada na seznamu zares prepovedanih živil za psa, je kriv teobromin, učinkovina v kakavu, ki deluje poživilno; temnejša kot je čokolada, torej bolj kot je prava, slabša je za psa, ker to pomeni, da vsebuje višji delež kakava.

Teobromin lahko povzroči bruhanje, drisko in ker deluje poživilno, postane žival nemirna, v najslabšem primeru lahko pride do izjemno povišanega srčnega utripa in tudi smrti.

Več kakava kot ima čokolada, višji je delež teobromina in slabše je za psa, a pozor, tudi pasje čokolade vsebujejo manjši delež kakava in zato naj bi bile varne za uživanje. Če že menite, da vaš pes nujno potrebuje čokolado, je mlečna bela čokolada nekakšen kompromis – a med in oreščki so veliko boljši in zdrav priboljšek.

Vseeno pa se vprašajte, ali je pasja čokolada res hrana, za katero se splača zapravljat denar, pa čeprav je to samo drobiž!

Alkohol, kava in sladkarije in človeška hrana

Mislim – kdo bi sploh to ponudil psu?! Govorim o alkoholu in kavi, ne o človeški hrani. Bi šli s psom radi na pivo? Ne, seveda ne, te stvari so na zastrašujočih seznamih zato, ker to pes lahko hipotetično ukrade. Ampak v tem primeru je seznam lahko neskončen in nanj uvrstimo tudi kamne; tako je, pes ne sme jesti kamnov, le kdo bi si mislil …

Sladkor pa je itak živilo, ki ni primerno niti za ljudi, ampak ne, od enega človeškega piškota piškota pes ne bo umrl, razen seveda če vsebuje ksilitol – to sladilo je dejansko za pse zelo nevarno.

Podobno kot velja tudi za prehrano ljudi, pes naj ne ocvrtih in mastnih jedi (obremenjujejo prebavo, posledica > driska), močno soljenih in pekočih jedi, sicer pa so zelišča in začimbe v hrani za pse več kot dobrodošla!

A vidite, stvari so v resnici veliko bolj preproste kot si mislite. Uporabite kmečko pamet, pa bo! Tudi ostanki od kosila niso usodni, seveda odvisno kaj jeste in kako kuhate: če jeste tako soljeno/začinjeno/mastno ocvrto hrano (torej tako, ki za pse ni primerna), je mogoče čas, da uvedete spremembe tudi v vašem načinu prehranjevanja in se odločite za bolj zdrav in svež način priprave obrokov. Hrana za pse je bila skozi zgodovino zelo pestra in pogosto zelo neprimerna, pa se je vrsta vseeno obdržala. Mogoče je čas, da nehamo komplicirati in ponovno aktiviramo kmečko pamet?

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

29 Responses

 1. petravic vladimir
  | Odgovori

  Pozdravljena
  Vsaka čast nekomu, ki si še upa uporabiti zdravo pamet.
  Nekoč je bil rakotvoren zelen paradižnik, sedaj pa veselo ljudje kupujejo celoletnega, ki sploh ni videl ne sonca ne zemlje. . Sezonskega se najem in potem če se le da do naslednje lokalne sezone nič. Enako z vso zelenjavo in sadjem.
  Moj pes ima 4 leta. in ima 13 kg.
  V posodici ima polno briketov, ki mu prav pridejo včasih za silo, ponoči, ampak le včasih.
  Je vse kar jem jaz. Če bi mu dal surovo čebulo, je verjetno ne bi jedel. Golaža, ali “paštašute” se toliko naje, da briketi ne pridejo v poštev. In v golažu je 30% čebule in 5 -10% česna.
  Mimo grede. Praktično ne uporabljam soli, ker tako uživam v okusu hrane, ne pa v okusu soli (saj sol ni nič okusna)?.
  Če smo na slanem obisku pojeva oba slano.
  Ribe
  Kupim glavo in rep od Lososa. Kuham cca 30 min. Juha je zame. Vse ostalo poje pes v 2 obrokih. Jaz vzamem ven zobe, pes pa ne poje le zadnje dele repne plavuti.
  Sardele, sardoni. skuša… Poje celo ribo ali le hrbtno kost.
  Kalamari. škampi: ne mara, le izjemoma.
  Oreščki: (indijski, pištači, ipd) Sediva na kavču gledam TV, 2-3 meni eden njej.
  Jabolko, če izrazi željo ji odgriznem nekaj koščkov. Včasih sem “grickal” tudi koščice od jabolk, saj imajo zanimiv okus.
  Sladoled: malo meni , malo manj tebi. Ko vzamem npr kornet iz zmrzovalnika je že po sluhu takoj ob meni in čaka “kje je moje” ?
  Čokolada; oba sva zmanjšala
  Kost z mesom. Najraje ima vratno, govejo. Enkrat surovo enkrat kuhano. Zabava do večera, zgrize cca 70% kosti.
  Piščanec . Držim kost. Odgrizne en sklep, obrnem odgrizne 2. sklep . Piščalo praviloma ne dam. Občasno poje vse. Ocenjujem da je nevarno ob piknikih, kjer bi mu vsak gost dal eno celo kost.
  Jetra in celo jajčko samo ona (jaz ne smem) , šparglje in jajčko (jeva oba)
  Pljučka 1x tedensko – pes. S krompirjem 1x letno oba.
  itd., itd
  Imam 66 let . Nič nimam proti briketom, saj bodo tudi naši zanamci itak jedli brikete
  Midva do nadaljnjega pa ostaneva zagotovo kot zgoraj navedeno. Pa bo kar bo.
  LP
  PV

 2. Lena Gregorčič
  Lena
  | Odgovori

  Pozdravljeni še enkrat in hvala. Trudim se, da bi stvari prikazala z drugega zornega kota in se držala načela, da so stvari v resnici veliko bolj preproste, a vednar se moramo zavedati, da pes vseeno ni človek in da košček čokolade, ki ga poje danes, naslednji teden, pa še naslednji…ne bo škodil jutri, ampak se bodo posledice pokazale komaj čez nekaj časa (kakav je v bistvu najbolj problematičen). Če boste kaj brali naokoli, boste tudi zasledili, da je lahko s kuhanimi kostmi več problemov kot koristi.
  Lep pozdrav, predvidevam da v Izolo 😉

 3. Urska
  | Odgovori

  Ojla,
  super napisano! Edino dve stvari si pozabila:
  1. rozine oz. grozdje –> moji sicer ze od malega kradejo grozdne jagode direkt s trte, ampak osebno poznam primer psa, ki je umrl zaradi odpovedi ledvic, po tem, ko je pojedel vrecko rozin. Rozine navajajo tudi na prakticno vseh seznamih v tujini. Tako da mislim, da previdnost velja.
  2. Nezreli gnili orehi –> spet poznam samo en primer, ampak psicka je imela jasne znake zastrupitve po zauzitju. Sicer gre za zelene in gnile orehe, kar pomeni, da jih ne srecas lih vsak dan, ampak spet, previdnost velja 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Hej, pozdravljena Urška in hvala za komentar!
   To o rozinah&grozdju imaš popolnoma prav. Pred letom dni, ko sem pisala ta prispevek, sem želela izpostaviti predvsem tista živila, ki po krivem veljajo za prepovedana – kar pa za rozine in grozdje ne velja, dejansko lahko vodijo v zastrupitev, zakaj je temu tako pa (vsaj po meni znanih informacijah) se ne ve čisto točno. Skratka, tačke, gobčke, smrčke stran od rozin in grozdja!
   Kar pa se tiče zelenih in gnilih orehov… gotovo imaš prav, hkrati pa upam, da ljudje psom ne ponujajo zelenih in gnilih orehov kot priboljšek? Toliko zdrave pameti pa ja premoremo. Problem je verjetno bolj v tem, kaj si psi sami “privoščijo”, od raznih gnilih in plesnivih kruhov, ki jih najdejo na sprehodih, palice so baje tudi popularna zvečilka (ki se potem jasno zatakne), kamni, pitje iz luž je lahko tudi zelo nevarno, ampak jaz bi to bolj umestila pod preventivo oz. “ne dovoli psu, da pobira stvari po tleh” – je verjetno materiala še za en prispevek 🙂 In kot si sama zapisala – previdnost/preventiva je veliko boljša kot kurativa! 🙂

 4. Klara
  | Odgovori

  Pozdravljena, tudi jaz sem cisto nova v kuhanju hrane za mojega ljubljencka. Precej se se lovim, zato redno prebiram tvojo stran in upostevam tvoje nasvete. Moj kuza je jedel pretezno briketirano hrano, dokler nas ni doletelo zoprno stanje. Zamasila so se mu analne zleze, po vrhu vsega so se mu pa se vnela. Po antibioticnem zdravljenju sem morala zamenjati prehrano. Moram reci, da se je moj korenjak zelo spremenil, postal je bolj aktiven. Najvecji problem mi predstavljajo priboljski, ker si sedaj ne upam dajati kupljenih. Vesela ni bila kaksnih nasvetov kaj mu lahko ponudim? Zelo ima rad pohvale, katerim se pa sedaj malo izogibam. Hvala za to stran, ker mi veliko pomaga, lp.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   doma pripravljena hrana še ne pomeni rešitve za analne žleze, kot pri drugih stvareh je tudi tukaj lahko nešteto vzrokov. Ne razumem pa, zakaj se zdaj pohvalam izogibate? Če priboljškov ne želite kupovati, jih lahko pripravite sami doma, recimo kaj takega.

   • Klara
    | Odgovori

    Hvala, da ste se odzvali. Nasvet veterinarke je bil, da je bolje, da mu hrano pripravim sama, da mu ne kupujem suhe hrane. Priboljskom se ne izogibam, ampak enostavno se bojim kaj naj mu dam, da se mu stanje ne bi ponovilo. Predvsem imam tezave pri kupljenih priboljskih. Zato sem vesela, da ste mi posredovali nekaj primerov domacih. Jaz to pocnem sele tri tedne in to podrocje resnicno se tipam in se ucim.

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     Aha, razumem. Saj bo. Priprava hrane za psa ni ravno znanstvena fantastika 🙂 Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi se udeležili delavnice, je govora tudi o analnih žlezah 🙂

     • Klara
      |

      Hvala za nasvete, srce dobim ze danes in se ga bom kar lotila. Lp

 5. Marko
  | Odgovori

  Pozdravljeni, super clanek, vsec mi je, ker je predvsem preprost in realen. Mene pa zanima sledece imam samojeda odraslega starega 6 let. Danes sem v zamrzovalniku nasel veliko vreco morskih sadezev ( se v roku ) in pomislil da bi jih lahko skuhal ali ocvrl in dodal psu z briketi ali pa kot samostojno jed. Nikjer pa nisem nasel kaj o morskih sadezih za pse ali kaj podobnega. Mi !ahko kdo svetuje ali ima kdo izkusnje s tem? Vnaprej hvala 🙂

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Na vašem mestu bi morske sadeže naredila v rižoti s teranom (refošk bo tudi OK)- zase 🙂 Za psa pa bi našla kaj bolj primernega, ker čeprav nekaj “ne škodi” še ne pomeni, da je primerno, sploh ocvrta hrana. Če psa mika morska hrana, potem so jadranske sardele bistveno boljša izbira. Pa ne mešajte normalne hrane z briketi, ker bo prebava še bolj otežena.
   LP 🙂

   • Marko
    | Odgovori

    Hvala za nasvet…za mene in za psa 😀 sem mislil tudi za psa skuhati morske sadeze, da ne bi samo jaz uzival 🙂 ampak mu jih ne bom dajal, ce mu niso koristni. Nikoli pa ne mesam nase hrane z briketi, konzervo mu pa mesam z briketi ali z rizem. Lap

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     🙂
     Obstaja veliko bolj optimalne hrane, ki si jo lahko delita in ob tem oba “uživata”.

 6. celjan
  | Odgovori

  Pes, še posebno, ko raste in se razvija mora jesti primerno hrano z dovolj vitamini in minerali. Vse ostalo kar navajate v vašem pisanju, da mu ne škoduje, ter da nima koristi, ne drži. Za krompir je jasno, da dolgoročno škoduje človeku, bela moka tudi, sladkor še bolj in nšj prebavni trakt je precej drugačen od psov, lahko bi rekli bolj navajen takšne hrane. Kot lastnik in najboljši prijatelj, imamo odgovornost do svojih ljubljenčkov. Takšna in drugačna hrana pokaže svoje mane na stara leta z raznimi oboljenji. Že v sredini življenske dobe se lahko pojavijo težave s težo, itd. In potem namesto, da bi kuža užival v svoji starosti ga je treba odpeljati veterinarju, da ga uspava in … ja gremo po drugega. To je zahvala od lastnika, ki se ga je vedno veselil, bil ob njemu in seveda jedel vse kar mu je dal v skledo ali ponudil z mize v roki. Imam dava lepa psa in skrbim za njih in nikakor se ne strinjam, da so stvari enostavne in da pes lahko je takorekoc je skoraj vse. Je pa to samo moje mnenje… in lep dan vsem.

 7. 5roker7
  | Odgovori

  Dobil sem mladička labradorca.Sam mu pripravljam hrano,zato rad preberem takšne prispevke,saj se marsikaj naučim.
  Do zdaj sem opazil predvsem to da mu mleko ne paše,saj je dobil drisko.Zanima me predvsem katero zelenjavo mu lahko dajem.Hvala.

 8. Drago
  | Odgovori

  Pozdravljeni. Ali lahko vprašam kakšno je vaše mnenje o uporabi soli v pasji prehrani. Imam tibetansko terierko, ki ima 9 kg in ji sam pripravljam obroke. Meso samo poparim, poleg pa dodajam še kuhano zelenjavo in nekaj malega OH (riž in ajdova kaša).
  Do sedaj soli nisem dodajal, sem pa zasledil mnenje, da bi jo bilo potrebno uporabljati v nekih minimalnih količinah.
  Hvala za odgovor.

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni,
   kje pa ste zasledili to mnenje? Jaz ne poznam nobenega pametnega argumenta za dodajanje soli v pasjo hrano.

   • Drago
    | Odgovori

    Pozdravljeni.
    Vam pošljem kar povezavo.
    http://www.pesmojprijatelj.si/clanek/deset-najpogostejsih-zmot-o-prehrani-psov
    Na vas sem se obrnil ker me je to presenetilo in ker zelo cenim vaše mnenje in zato tudi redno berem vaše članke.
    Osebno menim, da meso in zelenjava že sama po sebi vsebujeta nekaj soli, če tega seveda pretirano ne prekuhavamo.
    Jaz zelenjavo in OH kuham skupaj, tako, da po kuhanju ni odlivanja odvečne vode in s tem izgube mineralnih snovi, meso pa itak samo vržem v krop in takoj vzamem ven.
    L.p.

 9. Drago
  | Odgovori

  Če se vam povezava ne bo odprla direktno na tem članku iščite med:
  Dobro je vedeti > vsakdanjik s psom > in tu poiščite članek: “deset najpogostejših zmot o prehrani psov”

 10. Sanja
  | Odgovori

  Pred letom in pol je moja kuzika imela vnetje trebusne slinovke. Pri veterinarju smo dobili zdravila in dietni list. Kuhano meso goveje, konjsko ali divjacinsko v kombinaciji s kocmici, zmleto jajcno lupino, ajdovo kaso. Kombinacijo ene vrste mesa in teh dodatkov od takrat je in je z njo zadovoljna. Brikete samo povoha. Tudi pred boleznijo ni hotla jest briket. Ker jo imam v dopoldanskem casu v varstvu je zacela jest brikete v druzbi drugih dveh kuzkov. Ampak samo takrat jih je pa ne v nekih vecjih kolicinah. Pred dvemi dnevi je s temi kuzki jedla samo meso in mislim da v vecji kolicini kot ji ga jaz doma dajem. V nocnih urah je prislo da bolecin v trebuhu in ob dotiku cvilenje. Sli smo dezurnem veterinarju. Opravil pregled krvi in UZ trebuha. In njegov nasvet nic drugega naj ne je kot brikete, ker naj bi prislo do nabiranja beljakovin na ledvice. Povedal je da za enkrat ni nic narobe ampak da naj prehrano spremenim na brikete. Verjamem, da njegovo strokovno mnenje steje. Vendar po vseh peripetijah z mojo 5 let staro shth tzujko in ker je v varstvu ocitno pojedla vecjo kolicino mesa trebuscek ni mogel vse predelat je prislo do bolecin. Bojim se da res pride do tezav z ledvicami. V seh letih borb za prehrano ji pripravljen obrok doma najbolj ustrezal in prebava je bila urejena. Igriva in vesela. Samo brez vseh priboljskov, pasjih pastet ali cesar koli drugega. Ce kar koli id tega poje ima tezave. Izrecno se tega drzim. Ce v varsvu dobi kaj od tega imamo tezave. Pa se to. Ali zlicka skute pri mesnem deluje negativno na ledvice?

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni!
   Žal mi je za vse težave, s katerimi se srečujete. Jaz definitivno nisem pravi naslov za vaša vprašanja. Obrnite se na dr. Mojco Cerovšek, DVM, njene kontakte najdete na spletki. LP

 11. Andreja
  | Odgovori

  Super napisano. Hvala, da ste ne razbremenili, ker se mi sodobne omejitve niso vklapale v zdravo kmecko pamet

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Z veseljem 🙂 to je tudi namen prispevka, me zelo veseli, da je toliko let po objavi še vedno aktualen!

 12. Valerija
  | Odgovori

  Lepo pozdravljeni!
  Z zanimanjem sem prebrala članek. Res odličen zapis in z napisanim se popolnoma strinjam!

  Pri nas se je zvrstilo že mnogo psov, trenutno imamo v hiši tri (tu smo tri družine skupaj), ko pa se zbere malo širša družina, se skupaj igra tudi do osem psov 🙂 Sama imam 8 let starega psička srednje velikosti, kastriranega, posledično ima cca 1-2 kg preveč (tehta 16 kg). Je zdrav in živahen.

  Od malega ga hranim na naslednji način: jutranji obrok so briketi (različne sestave – perutnina, govedina, losos, divjačina…), popoldanski obrok pa je mehka pasja hrana (večinoma perutnina) iz konzerve oziroma vrečke. Oboje max. 100 – 150 g. Po vsakem obroku dobi in z veseljem pogloda košček (zelo trdega) suhega kruha – s tem si lepo očisti zobe.

  Za pohvalo (kot priboljšek) prejme kak briketek, ki ima zelo majhno hranilno vrednost (npr. dietni briketi za pretežke pse ali pa briketi z velikim deležem vlaknin, školjčevine…). Visokokaloričnih pasjih priboljškov ne kupujemo. Občasno kot priboljšek dobi tudi t.im. “sushi bites” – trdo, posušeno, 100% belo ribo. Približno na 14 dni ga razveselim tako, da mu spečem eno umešano jajce ali mu dam en surov rumenjak.

  Pes je lepo vzgojen in pri mizi praviloma ne sitnari za hrano. Navajen pa je, da ko ljudje vstanemo od mize, kot pohvalo za lepo obnašanje dobi tudi on nekaj malega naše hrane za pod zob. Kot pohvalo/priboljšek. Ker smo pri hiši vegetarijanci in vegani, pa tudi sicer smo dokaj disciplinirani in se zdravo prehranjujemo, je jasno, da dobi zelenjavo in podobno. Izredno rad ima brokoli, cvetačo, korenček, riž, bučke, kuhan paradižnik, grah… Teh stvari nikoli ne dobi “od mize”, temveč mu tudi to “človeško” hrano damo v njegovo posodico in jo poje na svojem prostoru. Hrana ni nikdar pekoča, solimo zelo malo, radi pa dodajamo začimbe in dišavnice. Tudi brez česna in čebule pri nas ne gre, vsekakor pa tega psu posebej ne dajemo – je pa včasih del jedi, ki jo dobi (juhe, rižote…). Naj poudarim, da gre vselej pri tem za majhne količine, morda žlico ali dve.

  V vrtu imamo vinsko trto, ki vsako leto bogato obrodi in grozdnih jagod tudi po tleh ne manjka. K sreči jih pes ignorira, tako da smo lahko mirni. Sladkarij mu ne dajemo, tudi samo nismo ravno ljubitelji sladkega. Izjemoma kdaj sme okusiti malo sladoleda ali sadje. Zelo rad ima lubenico, tudi koščka sladke banane se ne brani. Občasno se “posladka” z žlico skute ali jogurta, to ima zelo rad.

  Nikoli ni jedel surovega mesa. Tudi kosti mu ne dajemo. Eden naših prejšnjih (zdaj že pokojnih) psov je poginil, ker se mu je vzdolžno prelomljena piščančja kost zapičila v žrelo/sapnik.

  Na splošno velja, da poleg dveh navedenih polnih obrokov (praviloma vedno ob istih urah, 7h in 16h) priboljške dobi samo, kadar se lepo obnaša in uboga. Včasih se seveda tudi “spozabimo” in ga nagradimo kar tako, ker ima tako lepe velike očke :), ampak samo, kadar ni drugih psov zraven. Nekaj naših drugih psov spada namreč med t.im. delovne pse, dva sta reševalca, zanje veljajo še posebej stroga pravila vzgoje, in kadar se družimo in se znajdejo vsi ti različni psi skupaj, jih je treba glede priboljškov, “fehtanja” za hrano itd., nekako imeti “na skupnem imenovalcu”. Se pa med seboj lepo razumejo, med nekaterimi so prav izredno prijateljske vezi, tako da je druženje vedno prijetno.

  Morda bi omenila še to, da je za pse zelo strupen avokado: mi ga imamo zelo radi in moramo zelo paziti, da se ne bi nehote znašel na dosegu pasjega gobčka. Kar pa se tiče sadja, podobno nevarnost predstavljajo rozine: medtem ko grozdje našega psa ne zanima, mu rozine zelo dišijo.

  Občasno dobi kot priboljšek polovico orehovega jedrca ali lešnik. Ker mu gre med zobe, temu sledi suha skorjica kruha. Kljub velikim prizadevanjem si nikoli ni pustil umivati zob. Ga ne silimo v to. Ima pa zdrave in lepe zobe. Moje osebno prepričanje je, da k temu pripomore trd kos kruha po obrokih.

  Zakaj sem se tako na široko razpisala? Ker bo morda to moje pisanje komu dodatno razjasnilo kakšen dvom ali strah, kako hraniti psa. Vsem želim obilo radostnih trenutkov v družbi vaših pasjih prijateljev in vse dobro!

  • Lena Gregorčič
   Lena Gregorčič
   | Odgovori

   Pozdravljeni! Hvala za komentar, res ste se razpisali 🙂 Bom kasneje bolj podrobno prebrala, bi pa omenila samo še to, da ne velja, da je avokado strupen za pse. Za psa bi kvečjemu bile strupene koščice, olupek in listje, ker je tam največ persina, samo “meso” pa je odličen vir zdravih maščob. Mit o strupene avokadu se je žal razširil zaradi neke raziskave, ki je nekoč oznanila, da sta dva psa domnevno umrla zaradi zastruptive z avokadom – domnevno.

   Več o tem tukaj: https://www.zdravahranazapse.si/avokado-za-pse/

   • Valerija
    | Odgovori

    Najlepša hvala za pojasnila in link z dodatnimi informacijami.
    Avokada pri nas psom ne dajemo, ker smo bili pred leti priča hudi driski, ki jo je labradorec dobil potem, ko je pojedel zmiksan avokado z nekaj limone (kot namaz ob tortiljah). Žal je tega pojedel kar precej (ko je skledica ponesreči padla na tla). Torej, lahko verjamem, da avokado za pse ni strupen, ampak najbrž je “bolje preprečiti, kot zdraviti.” In pa, avokado raje pojem jaz 🙂

    • Lena Gregorčič
     Lena Gregorčič
     | Odgovori

     Avokado je tudi precej masten, tako da bi jaz drisko prej pripisala maščobi. No, pa limona tudi ni nedolžna 🙂
     Grešna hrana je sicer najboljša, ampak tudi nosi največ posledic … tudi če bi pes ponesreči pojedel golaž, bi najverjetneje driskal, pa ne zaradi mesa, ampak zaradi vsega okoli :))))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.