Domov » Surova hrana za pse » Sadje za psa: katero je primerno za v pasjo skledo?

Sadje za psa: katero je primerno za v pasjo skledo?

Objavljeno v Surova hrana za pse

Sadje za psa je (poleg zelenjave v pasji hrani) še ena pereča tema, ki deli mnenja med pasjimi strokovnjaki in skrbniki. Zagovorniki strogo mesne prehrane (recimo pripadniki RMB-ja) zavračajo kakršnekoli vključevanje rastlinske prehrane med pasje obroke, medtem ko so pripadniki BARF-a z njegovi idejnim očetom Ianon Billingurstom na čelu dodajanju sadja v prehrano psa bolj naklonjeni. V osnovi se gre za večno bitko med tem, ali je pes karnivor ali omnivor, ki je enako produktivna kot vprašanje, ali je bila prej kura ali jajce 🙂 Dejstvo je, da nekaterim psom sadje ustreza, zanj »prosijo«, ga kradejo na vrtu in v gozdu, medtem ko ga nekateri ne povohajo niti od daleč in če ga boste še tako zakamuflirali v hrano, ga bodo našli in pljunili ven. Sama menim, da je pri teh stvareh vedno treba slediti psu in njegovim potrebam – ne vidim razloga, zakaj bi psa silila s sadjem, če ga ne mara ali pa zakaj mu ga ne bi ponudila, če sicer sam obira borovnice v gozdu.

Dopolnilo k obroku in ne sadna kupa!

Tako kot velja za zelenjavo, je tudi sadje zgolj dopolnilo k obroku in nikakor ne more nadomestiti uravnotežene mesne prehrane; sadje lahko psu ponudite kot priboljšek, ali ga v manjši količini (po Billinghurtsu največ 10 %) vmešate med redne obroke. Osebno se mi zdi najboljša opcija ta, da sadje ponudim ločeno od obroka, saj se prebavlja drugače od stale hrane (berite Montignaca) in lahko hitro začne fermentirat, kar povzroča napenjanje in vetrove.

Strupeno sadje za psa, koščice v sadju in zastrupitev s cianidom

Z redkimi izjemami je varno skoraj vse sadje; izogibajte se grozdju in rozinam, ki naj bi v večjih količinah lahko povzročili odpoved ledvic. Potem je tukaj še avokado, ki deli menja med stroko in laično javnostjo. V avokadu naj bi bil problematičen predvsem persin, toksična snov, ki lahko pri psih in mačkah povzroči zastrupitev v obliki bruhanja in driske (za ptiče pa je popolnoma usoden). Persin se nahaja v listih, olupku in koščici, kar se pa običajno ne znajde na naših krožnikih … Pri zaužitju avokadove koščice, bi me bolj kot zastrupitev s persinom sicer skrbelo to, da se pes ne bo zadavil in kaj se bo potem s to koščico zgodilo v prebavilih; kakorkoli, avokado je še eden izmed tistih, ki deli mnenja in medtem ko nekateri osveščajo o njegovi strupenosti, drugi proizvajajo hrano za pse na podlagi avokada (primer: AvoDerm), saj naj bi bil zaradi visoke vsebnosti maščob in maščobnih kislin ter nekaterih drugih vitaminov in mineralov odličen za pasjo kožo in dlako.

Kaj pa je s košicami v sadju na splošno, s cianidom, ki naj bi ga vsebovale in zastrupitvijo zaradi cianida? Kot prvo, sadje za psa vedno ponudite brez koščic in brez pečk, zlasti pri manjših psih. Slednje niso najboljša izbira tako za pasjo kot za vašo prebavo! Poleg tega obstaja mit, da je sadje za psa strupeno, ker koščice in pečke vsebujejo cianid – cianid je smrtno nevaren – in da tudi če odstranite koščice, se nekaj tega strupa sprosti v »meso« sadja. Potem pa smo samo še korak stran od tega, da sadje vsebuje cianid, posledično je strupeno in pomeni praktično smrtno obsodbo za psa, za ljudi pa ne, ker … smo imuni na cianid?

Dejstvo je, da so koščice, pečke in cianid lahko za nas enako usodni in strupeni; da bi do zastrupitve prišlo, bi ljudje morali pojesti približno pol kozarčka jabolčnih pešk, zdaj pa lahko sami preračunate, koliko kg jabolk to znese in menim, da praktično nemogoče pojesti tako količino jabolk. Če bi psa želela zastrupiti s cianidom, bi moral torej pojesti četrt kozarčka pešk, ob predvidevanju, da je njegova telesna teža polovična od moje, dobi pa največ pol naribanega jabolka. In če bi moj pes pojedel celo marelico s koščico, bi se bolj kot zaradi zastrupitve s cianidom sekirala zaradi koščice v prebavilih.

Sadje pa načeloma ni primerno za pse, ki majo diabetes, saj lahko negativno vpliva na povišanje sladkorja v krvi.

Sadje za psa – katero je primerno?

Sadje je lahko odličen vir vlaknin, dobrih ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, antioksidantov, nekatero tropsko sadje (mango, papaja) je znano tudi po visoki vsebnosti encimov. Prebavni encimi, ki jih lahko kupimo za psa, so pogosto narejeni prav na osnovi papaje. Sadje lahko ponudimo v sveži obliki, najbolje, da je zaradi boljše prebave naribano ali pretlačeno, lahko pa ga tudi posušimo in ga imamo za priboljške.

  • Jabolka

Jabolka so odličen vir vlaknin ter A in C vitamina. V posušeni obliki so lahko odličen dietni priboljšek za pse.

  • Hruške

Kalij, pektin, vlaknine: ena majhna hruška ali nekaj koškov večje bo čisto dovolj kot prigrizek, seveda brez koščic in naribana.

  • Borovnice, brusnice, maline in drugi gozdni sadeži

Gozdni sadeži, zlasti borovnice, so lahko odličen vir antioksidantov, ki skrbijo za splošno zdravje imunskega sistema. Brusnice in borovnice so zlasti primerne kot dodatek k prehrani takrat, ko imamo psi in ljudje težave s sečili.

  • Banana

Tako kot jabolka, so tudi banane odličen vir kalija, seveda govorim o tistih, brez olupka. Ker imajo veliko sladkorjev in visok glikemični indeks, psu kakšen košček ali dva ponudimo kot priboljšek. Cela banana bo verjetno preveč tudi za največje kužke (rade napenjajo).

  • Lubenica

Nekaj koščkov hladne lubenice (brez pešk) bo v poletnem času osvežilo in rehidriralo vašega kužka, podobno velja za melono, ki je mimogrede bogata z betakaroteni. V zadnjem času so zelo moderni zamrznjeni pasji priboljški z lubenico ali melono, s čimer ni nič narobe, a v velikih količinah lahko povzročijo prebavne težave.

Potem je tukaj še kup drugega sadja, ki ga lahko pes je: recimo mango, marelice, nekateri psi celo obožujejo manjše koščke mandarin in pomaranč … Podobno kot pri ostali prehrani, tudi sadje za psa najprej ponudimo v majhni količini in opazujemo reakcije, zlasti če pes ni vajen jesti sadja ali sveže prehrane. V prevelikih količinah lahko povzroča napenjanje in drisko.

Viri in nadaljnje branje:
Ian Billinghurst: Give your dog a bone
akc.org
petmd.com
iheartdogs.com
Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.