Domov » Surova hrana za pse » Zelenjava za psa: kaj in koliko?

Zelenjava za psa: kaj in koliko?

Je zelenjava za psa primerna ali ne? Je nekaj, kar bi morali redno dodajati v prehrano ali nekaj, čemur bi se morali na daleč izogniti, saj ni v naravino mesojedca? Tako je, tudi zelenjava v pasji hrani deli mnenja med skrbniki in strokovnjaki: zagovorniki teze, da so psi striktni mesojedci, v pasjo hrano zelenjave ne vključujejo, zagovorniki zlate sredine (ki je po mojem mnenju najboljša življenjska pozicija) pasje obroke popestrijo z zelenjavo, potem pa imamo tukaj še take, ki imajo pse na vegetarijanski in veganski hrani, ki pa v osnovi itak ne vključuje ničesar živalskega in temelji večinoma na rastlinski prehrani.

Nobena skrajnost ni dobra in namesto prerekanja o tem, kaj je za psa prav in kaj ne, je včasih za splošen mir na svetu najbolje, da psa »povprašamo«, kaj meni o zelenjavi; nekateri psi jo namreč obožujejo in po njej dobesedno hlastajo, medtem ko druge zelenjava ne gane niti pod razno in bodo skledo počistili tako temeljito, da bo v njej ostala samo zelenjava 🙂 Če torej pes eksplicitno zavrača zelenjavo ali pa jo noro obožuje, vemo, kaj moramo storiti kot dobri pasji skrbniki …

Zelenjava v pasji hrani: koliko in na kakšen način?

Zelenjava za psa naj predstavlja manjši del obroka. Billigurst, idejni oče BARF hrane za pse in drugi holistični veterinarji priporočajo, naj zelenjavni delež obroka znaša med 10 in 30 %, odvisno od starosti in aktivnosti psa. Seveda so to osnovne usmertive, ki se jih ni treba držati kot hudič križa

Ker je prebavni trakt psov drugačen, je najbolje, da je zelenjava za psa pokuhana in pretlačena v pire ali na drobno nastrgana. Billingurst med drugim pravi, da je za pse najboljša izbira pulpa, ki ostane od priprave vaših zelenjavnih sokov in smoothijev. Zelo škrobnata zelenjava (krompir, sladki krompir, buče …) naj bo obvezno prekuhana.

Obdobje med pozno pomladjo in jesenjo je super, ker je na voljo veliko sveže zelenjave, ki jo lahko brez težav vključite v pasjo hrano, če psu to seveda ustreza.

Katera zelenjava za psa je (bolj in manj) primerna?

Na srečo obstaja več primerne kot neprimerne zelenjave. Med manj primerno se uvršča navaden krompir, ker ima visok glikemični indeks, gobe naj bi bistveno otežile prabavo, potem je tukaj še zelenjava iz družine razhudnikov (paradižnik, jajčevci, paprika ….), ki naj bi povzročila prebavne motnje, v velikih količinah tudi zastrupitev; koliko to v resnici drži in kakšne količine bi bile za to potrebne, nisem raziskovala, ker je na voljo veliko dobre in popolnoma varne zelenjave.

Nekateri z preventvnih razlogov odsvetujejo hranjenje psa z goitrogeno zelenjavo, ker naj bi ta zmanjševala delovanje ščitnice. To je zelenjava iz družine križnic (zelje, brokoli, ohrovt, cvetača …), ki jo spet drugi propagirajo kot odlična živila za zmanjševanje tveganja za rakom. Kot običajno, je tudi tukaj treba vklopiti zdravo pamet: pretirano in vsakodnevno uživanje iste vrste zelenjave, dan za dnem, mesec za mesecem prav gotovo ni pametna poteza, pa naj bo zelenjava goitrogena ali ne; ključno je kolobarjenje sestavin! Jane Dodds, ameriška veterinarka, ki je življenje posvetila raziskovanju zmanjšanega delovanja ščitnice pri psih pravi, da vitamini, minerali in antioksidanti v temno zeleni zelenjavi iz družine križnic prevladajo nad mitom o tem, da povzročajo zmanjšano delovanje ščitnice, seveda če jih hranimo v zmernih količinah in kolobarimo z drugimi sestavinami.

Poleg tega se goitrogene snovi uničijo s kuhanjem, zato je še vedno najbolj »varna« in zdrava izbira zelenolistnata zelenjava – bolj kot je temna, bolj naj bi bila zdrava, pravi Billingurst.

Peter Dobias, še eden izmed tujih holističnih veterinarjev pravi, da naj bo delež zelenjave v pasji hrani sestavljen iz 50 % zelenolistnate zelenjave, 50 % pa iz tiste zelenjave, ki ni listnata, recimo bučke, rdeča pesa, korenček, sladki krompir itd. Jasno je, da ne bomo vsak dan tega računali in sestavljali, tudi Dobias ima tukaj v mislih smernice splošnega zdravega in uravnoteženega prehranjevanja in ne posameznega obroka.

Nekaj namigov za zelenjavo različnih vrst (in barv):

  • Bučke in kumare

Na drobno nastrgane so super izbira za pse, ki imajo težave s prekomerno telesno težo, odlični prijajo tudi v vročih poletnih dneh, ko je na meniju bolj lahka hrana. Narava že ve, kdaj nam mora kaj ponuditi …

  • Špinača

Na žalost prevladuje prepričanje, da je špinača zaradi oksalne kisline škodljiva za psa, saj naj bi povzročila ledvične kamne in posledično odpoved ledvic. Oksalna kislina je za pse enako nevarna tudi za ljudi, a da bi dejansko prišlo do zastrupitve, bi morali pojesti več kg špinače naenkrat. Mislim, da nihče nima tako rad špinače in da je tudi teoretično nemogoče, da bi jo toliko pomlatili naenkrat.

  • Korenček

Oranžna zelenjava je bogata z betakaroteni, ki v telesu pretvorijo v vitamin A, delovali pa naj bi tudi kot odlični antioksidanti. Za razliko od ostale zelenjave, naj bi največji izkoristek ponujalo kuhano (in pretlačeno) korenje, ki naj bi se še bolje absorbiralo z maščobo, zato ga recimo ponudimo z žlico lososovega olja. Korenček za psa ni treba kuhati v nedogled, dovolj je, da se zmehča, z vodo, v kateri se je korenček kuhal pa lahko zalijemo obrok – žlica ali dve bosta čisto dovolj, ni treba narediti juhe (več tekočine – več lulalnja).

  • Rdeča pesa

Rdeča pesa naj bi bila najmočnejši antioksidant, odlično naj bi vpliva na jetra in kri; v duhu časa bi jo lahko brez težav poimenovali kot domače super živilo. Ima visoko vsebnost folne kisline in drugih snovi, ki pozitivno vplivajo na »razstrupljanje« organizma. Že manjša količina rdeče pese v pasji prehrani pobarva kakec in urin v rdečo barvo.

  • Brokoli

Bogat z antioksidanti in drugimi snovmi, ki varujejo srce. Preventivno deluje proti nekaterim vrstam raka, krepi imunski sistem in vplival naj bi celo na zdravje sklepov.

Možnosti je seveda še veliko več. Nikar pa ne smemo pozabiti na fermentirano zelenjavo, kot sta recimo kislo zelje in kisla repa, ki pa se seveda odmerja po žličkah. Več o tem, zakaj je fermentirana hrana dobra za pse.

Viri in nadaljnje branje:
Jane Dodds: Canine Nutrigenomics: The New Science of Feeding Your Dog for Optimum Health
Peter Dobias: What veggies are good for dogs
drjeandoddspethealthresource.tumblr.com

Spletna stran in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Avtor ne prevzema nobene odgovornosti v zvezi z morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe in/ali nepravilne interpretacije podatkov in informacij.

Pri nadaljnjem delovanju portala in kakovostnih vsebinah lahko pomagaš tudi ti. Kako? Preveri tukaj >>>

Lena Gregorčič
Sledi Lena Gregorčič:
Začelo se je s preprostim vprašanjem: če procesirana hrana za pse ni dobra za nas, zakaj je potem zdrava za naše pse? Končalo pa se je tako, da je ZHP že 5. leto največja info točka za vse pasje skrbnike, ki jih zanimajo drugačne rešitve :)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.